Pretraga

Zagreb nakon 8 godina dobiva novog rektora Lakušića: Hoće li i on tužiti studente kad se pobune?

A- A+

Tužio je vlastitog studenta, pred studenticama imao seksističke ispade, nagrađivao prijavljene za seksualno uznemiravanje, a sveučilišne novine, za njegova su mandata, studente aktiviste prozivali za ‘džihad na rektorat’. Nasljeđe je to zagrebačkog rektora Damira Borasa koji nakon dugih 8 godina s te pozicije odlazi direktno u penziju. Njegov nasljednik Stjepan Lakušić dolaskom na tu važnu funkciju morat će se rano odrediti prema određenim pitanjima. Uzmemo li u obzir tko mu je bio prethodnik, jedno od njih sigurno će biti – odnos rektora prema studentima.

stjepan lakušić

Novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić
Foto: srednja.hr

Nakon dugih 8 godina i dva mandata rektora Damira Borasa, koji će u javnosti posebno ostati zapamćen po gomili skandala o kojima su mediji pisali, na čelo našeg vodećeg i najvećeg, zagrebačkog sveučilišta dolazi Stjepan Lakušić. Njegov mu je prethodnik u nasljeđe ostavio, istini za volju, dosta problema, koji se uglavnom tiču odnosa – prema studentima, novinarima, državi i javnom novcu.

Kako će se novi rektor postaviti u prvih nekoliko mjeseci prema onome što je radio njegov prethodnik, glede ove četiri krucijalne točke, uvelike će odrediti putanju kojom se naše vodeće javno sveučilište nastavlja kretati u njegovu mandatu. Marljivi sektorski novinari kakvi jesmo, rektoru Lakušiću pripremili smo serijal tekstova koji bi mu mogao biti od ruke kada sjedne u tu užarenu rektorsku fotelju. Pa krenimo od studenata jer bez njih nema ni sveučilišta.

Izdvojeni članak
damir boras

Damir Boras bio je rektor punih osam godina: Ovo su sve njegove afere i skandali

Tužio vlastitog studenta zbog izjave u medijima

Jedan od vjerojatno najgorih poteza rektora na odlasku Damira Borasa dogodio se koncem 2017. kada je tužio Luku Kovača. Kovač je tada bio preddiplomski student na Hrvatskim studijima, faksu koji je sastavnica zagrebačkog sveučilišta, a protiv njega se prethodno nisu pokretali ni vodili stegovni ili etički postupci bilo koje vrste.

No, izjava koju je dao za medije nakon što je doživio provalu u prostorije studentskih udruga, smještene blizu zgrade Hrvatskih studija, rektora Borasa natjerala je da ga tuži i traži odštetu. Naštetio je, tvrdio je tada u tužbi, ugled zagrebačkog sveučilišta. Tužbu je, očekivano, potpisalo odvjetničko društvo Mihočević & Bajs koje godišnje od sveučilišta zna zaraditi i preko pola milijuna kuna; napomenimo, javnog novca od javnog sveučilišta.

Boras je tvrdio da će povući tužbu ako se student ispriča, no nekoliko dana i očekivanih medijskih pritisaka nakon promijenio je mišljenje. Ispriku nije dobio, ali tužba protiv studenta je povučena. Ovo se nije zaboravilo i Boras je ostao upisan u povijest kao jedini hrvatski rektor koji je tužio svog studenta. Njegov će nasljednik Lakušić samo zbog ovog poteza biti pod posebnim povećalom javnosti kada je u pitanju odnos prema studentima.

Nagradio prijavljenog za seksualno uznemiravanje

Da ne uče svi na svojim greškama još uvijek aktualni zagrebački rektor pokazao je u godinama nakon. Imao je seksističke ispade; prvo na dodjelama stipendija kada je, ispred pune dvorane studentica, govorio o ‘curama’ koje se s četrdeset godina vrate iz inozemstva, neudane i bez djece, kao o nekoj velikoj tragediji; drugi put kada je od najbolje kadetkinje u generaciji tražio da skine masku s lica, da je novinari fotkaju jer je, kako je rekao, lijepa.

Vrhunac stiže prije godinu i pol dana kada je, u jeku jezivih svjedočanstava studentica o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele na zagrebačkim fakultetima, u javnost izbio njegov skandal. Boras je kao rektor, naime, znao za barem jednu prijavu za seksualno uznemiravanje. Umjesto da pokrene nekakav stegovni ili etički postupak protiv prijavljenog, inače umirovljenog profesora Filozofskog fakulteta, on mu je dao – nagradu. Predložio ga je, pa onda uz pomoć senatora, i nagradio počasnom titulom professor emeritus.

Za navedeno se nikad nije javno ispričao, a poznat je i po izjavi da zagrebačko sveučilište ima svoj etički kodeks kojim je regulirano djelovanje prema svim neetičnostima. Iako su neki fakulteti, poput Pravnog, kasnije prepoznali da je potrebno donijeti nove propise i ukazati žrtvama seksualnog nasilja da mogu imati povjerenje u akademske strukture kada je u pitanju prijavljivanje počinitelja, na sveučilišnoj razini nije se dogodilo ništa osobito. Lakušića će, kad stupi na dužnost, novinari sigurno podsjetiti na ovaj strašan problem akademske zajednice, kao i činjenicu da rektorat nije učinio apsolutno ništa opipljivo kako bi seksualnom nasilju, čije su žrtve pretežito studentice, stao na kraj.

Izdvojeni članak

Rektor Boras znao za jednu prijavu seksualnog zlostavljanja, prijavljenom nakon svega dao – nagradu

Obračunavao se sa studentima u novinama

Universitas, list na koji zagrebački i splitski rektorat, troše milijune kuna javnog novca, rektoru na odlasku Damiru Borasu služio je ponekad i za, vjerovali ili ne, obračune s vlastitim studentima. U jednom je broju tako izašao osvrt gdje se studente aktiviste prozivalo za, ne šalimo se, ‘džihad na rektorat’.

Studenti s kojima su se sveučilištarci iz rektorata tako odlučili obračunati zapravo su godinama glasno i javno kritizirali rad uprave zagrebačkog sveučilišta na čelu s rektorom Borasom i njegovim moćnim suradnicima, od kojih je najistaknutiji bio prorektor Ante Čović.

Lakušić se već sada čini vještiji i, naglasimo, opsežniji u komunikaciji od Borasa, no ostaje tek za vidjeti na koji će se način njegova uprava postaviti prema studentima. Hoće li Universitas i dalje, kad se za to ukaže prilika, biti sredstvo ataka na one zbog kojih bilo koje sveučilište na koncu i postoji – studenata – ostaje nam tek za posvjedočiti.