Pretraga

Novost za jednu skupinu maturanata kod upisa na faks: Imaju administrativnu proceduru manje

A- A+

Maturanti s određenim stupnjem invaliditeta ostvaruju pravo prednosti prilikom upisa na studijske programe, što je detaljno određeno statutima sveučilišta i fakulteta. Da bi ostvarili to pravo, kandidati su do sada Središnjem prijavnom uredu morali dostavljati posebnu potvrdu o invaliditetu. Od sada to više ne moraju.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, student s invaliditetom, može studirati prema prilagođenim uvjetima pohađanja studija. Ti uvjeti propisani su općim aktom visokog učilišta. Tako, primjerice, Sveučilište u Zagrebu kandidatima s invaliditetom omogućuje pravo upisa u redovitom statusu izvan odobrene upisne kvote, pod uvjetom da prijeđu razredbeni prag i zadovolje na eventualnoj provjeri posebnih sposobnosti.

To pravo prednosti mogu koristiti kandidati sa 60 posto i više tjelesnog oštećenja i kandidati s 2. do 4. stupnjem težine invaliditeta sukladno ‘Listi težine i vrste invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti’, s invaliditetom čija se oštećenja nalaze na ‘Listi oštećenja organizma – Listi I’. Dosadašnjih su godina te skupine kandidata potvrde o invaliditetu morale dostavljati Središnjemu prijavnom uredu (SPU) Agencije za znanost i visoko obrazovanje. No, od sada to više nije potrebno.

Izdvojeni članak
indeks

Objavljeni su svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2023.

– Zbog povezanosti Registra osoba s invaliditetom s Nacionalnim informacijskim sustavom prijava na visoka učilišta (NISpVU), kandidati koji imaju određeni postotak ili stupanj tjelesnog oštećenja više ne moraju dostavljati dokaz o istom Središnjem prijavnom uredu. Potrebno je ispuniti formu za upit putem mrežne stranice Studij.hr, izbornika Česta pitanja/Pravo prednosti pri upisu na visoka učilišta/Slanje OIB-a za provjeru tjelesnog oštećenja, navode iz Središnjeg prijavnog ureda,

Nakon toga će SPU evidentirati pravo prednosti u NISpVU svim onim kandidatima za koje se ustanovi da imaju šezdesetpostotno ili veće tjelesno oštećenje kao i kandidatima s 2. do 4. stupnjem težine invaliditeta.

Podsjetimo, preliminarne ljestvice upisa na studije izlaze 12. srpnja, a konačne 19. nakon 15 sati. Pravo upisa izvan kvote imaju studenti s invaliditetom ako nisu rangirani unutar odobrene kvote.