Pretraga

NSK otvorila Digitalni laboratorij i predstavila mobilnu aplikaciju koja korisnicima donosi velike novosti

A- A+

Nacionalna i sveučilišna knjižnica želi biti u korak s vremenom. Zato su otvorili Digitalni laboratorij u kojem možete izrađivati i ispisivati 3D modele, a pokrenuli su i mobilnu aplikaciju zahvaljujući kojoj možete provjeriti radno vrijeme Knjižnice, rezervirati prostor za večernji rad, pitati knjižničare, ali i pronaći gdje se u Knjižnici što nalazi.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Primjećujemo digitalni jaz o kojem su teoretičari knjižničarstva govorili još prije 20 godina, rekla je u utorak glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otvorila je Digitalni laboratorij i predstavila mobilnu aplikaciju.

– Prije dvadeset godina korisnici nisu imali računala ni m mobitele pa su dolazili u knjižnicu, a sada se ponovno, novijim tehnologijama, vraćamo premošćivanju tog jaza, kazala je Petrić.

Otvaranje Digitalnog laboratorija NSK | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Dodala je kako i druge knjižnice, poput Kongresne i Britanske, idu u korak s vremenom.

Laboratorij kao mjesto događanja

Digitalni laboratorij smjestio se u sjeveroistočnom dijelu kompleksa NSK, desno od stubišta prema ulazu u Knjižnicu.

Izdvojeni članak
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Puno se učilo: Provjerili smo koje su se knjige najviše posuđivale u NSK u 2019.

Budući da su institucije EU smještene u kompleksu NSK, prostor Digitalnog laboratorija za vrijeme predsjedanja Vijećem EU služit će i kao zamjenski prostor za događanja u organizaciji Knjižnice.

Prorektor Miloš Judaš na predstavljanju je rekao kako nije prava osoba za pozdraviti prisutne jer je ‘reklikt prošlosti koji voli šnjofati po papiru’.

Izdvojeni članak

Skidaju se i remeni: Stroge sigurnosne kontrole na ulazu u NSK

– Velika je važnost što ovaj laboratorij mogu koristiti ljudi različitih struka, naglasio je Judaš.

Našalio se kako će Veliki Brat Google sada pratiti i tko što 3D printa, a ne samo gdje se krećemo.

– U mojoj primitivnoj glavi knjižnica je za knjige pa čestitam vodstvu Knjižnice što ide u korak s vremenom, naglasio je prorektor.

3D printanje i radonice

Voditeljica Digitalnog laboratorija Dragana Koljenik ustvrdila je kako će on korisnicima, između ostaloga, omogućiti rizik prilike i greške.

– Tri su razine laboratorija: uslužna, edukativna i razvojna razina, rekla je Koljenik.

Na uslužnoj razini, Digitalni laboratorij pruža online uslugu 3D ispisa te osiguravanjem opreme i prostora za rad omogućuje korištenje računalne i druge opreme i softvera za potrebe studiranja, kreativnog, stručnog i znanstvenog rada.

Edukativna razina podrazumijeva organiziranje i provođenje radionica i edukacija za korisnike i djelatnike Knjižnice te ostalih zainteresiranih građana u suradnji s vanjskim partnerima, kao i edukacije knjižničara iz cijele Hrvatske za korištenje opreme i upravljanje digitalnim uslugama na primjeru dobre prakse NSK ili drugih knjižnica, u suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara.

Razvojna djelatnost uključuje organizaciju i programske aktivnosti za raznovrsne konferencije, skupove i događanja na temu digitalnih tehnologija i održivog razvoja, pisanje projektnih prijedloga, sudjelovanje u domaćim i europskim projektima, pronalaženje alternativnih načina financiranja, kao i rad na promotivnim aktivnostima, pojašnjavaju iz Knjižnice.

Knjižnica zasad ima dva 3D printera.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Spremaju čak i radionicu 3D printera za slijepe osobe.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Po knjigu s mobitelom u ruci

Predstavili su i mobilnu aplikaciju Smart library NSK, zasad dostupnu samo za Android uređaje.

Osim što pomoću nje možete provjeriti radno vrijeme Knjižnice, rezervirati prostor za večernji rad, pitati knjižničare, ali i pronaći gdje se u Knjižnici što nalazi.

foto: NSK

Aplikacija, naime, sadržava Pametni vodič koji se oslonjena na beacone u prostoru NSK te virtualno povezuje korisnika i Knjižnicu. Omogućuju precizno lociranje unutar prostora i odašiljanje poruka mobilnim uređajima koji se nađu u dometu uređaja.

Tako su, uz pomoć bluetootha, 22 jedinstvene lokacije u prostoru prikazane kroz intuitivnu listu po katovima. Sve lokacije povezane su s uslugama te su međusobno pretražive i putem opcije filtriranja.

Sustav za sada korisnicima pomaže pri orijentaciji zgradom, no trebao bi poslužiti za analize ponašanja korisnika, ali i unaprjeđenje njihova iskustva.