Pretraga

Skidaju se i remeni: Stroge sigurnosne kontrole na ulazu u NSK

A- A+

Prvog radnog dana u novoj godini posjetili smo NSK kako bismo provjerili kako izgledaju veće sigurnosne mjere koje su nam najavili prije nekoliko dana. Budući da je njihova zgrada središnje mjesto hrvatskog predsjedanja EU-om, na ulazu u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu postavljeni su skeneri poput onih na aerodromima. Da biste ušli u knjižnicu morate skinuti i remen, a našem reporteru sigurnosno je osoblje oduzelo i francuski ključ (duga priča…).

Skeneri na ulazu u NSK | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Kućice za policajce postavljene s tri strane Nacionalne i sveučilišne knjižnice samo su dio sigurnosnih mjera čuvanja središta Vijeća Europske unije.

Idućih šest mjeseci Hrvatska predsjeda EU-om, a središte predsjedanja Unijom je Kongresni centar NSK. No kako je i iznutra povezan sa samom knjižnicom, sigurnosne mjere zahvatile su i njezine korisnike.

Zgrada NSK za vrijeme predsjedanja EU-om | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

‘Skinite i remen’

Izdvojeni članak

NSK napokon objavila što će biti s menzom i učenjem tijekom predsjedanja EU-om

Prvog radnog dana u novoj godini naš reporter posjetio je NSK kako bi provjerio kako izgledaju te veće sigurnosne mjere, koje su nam iz Knjižnice najavili prije nekoliko dana.

– Skinite i remen, molim Vas, kaže mi ljubazno djelatnica sigurnosnog osoblja.

U auli NSK postavljeno je nekoliko skenera, poput onih na aerodromima. Sve stvari morate odložiti na pokretnu traku te potom proći kroz skener. Naravno, pritom na sebi ne možete imati ništa metalno pa je stoga potrebno skinuti i remen, ako je kopča na njemu metalna.

‘Zašto nosite ključ sa sobom?’

Što imate u torbi ili ruksaku, sigurnosno osoblje provjerava na monitoru.

– Što će vam ključ?, pitao me djelatnik osiguranja.

Prvo sam pomislio da se radi o glupom pitanju jer mi je ključ, logično, potreban da bih ušao u stan.

Zbunjeno sam ga pogledao, a onda se sjetio kako u ruksaku, uz laptop, imam i francuski ključ.

– Ma mijenjao sam gume na biciklu neki dan pa mi je ostao, objasnio sam, razmišljajući koliko to glupo zvuči.

Aula NSK | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Predao sam ključ osoblju i ušao u knjižnicu, koja radi uobičajeno. Iznutra se ni iz čega me može zaključiti kako se nalazite u zgradi u kojoj se donose odluke koje se tiču 513,5 milijuna ljudi, koliko je s današnjim danom približno građana EU.

NSK je danas objavila još nekoliko uputa za korisnike.

Knjižnica sve svoje korisnike obavještava o novim uvjetima korištenja usluga Knjižnice:

• u objektu NSK provodit će se mjere osiguranja;
• svi korisnici obvezni su nositi osobne dokumente kojima će se moći izvršiti identifikacija;

• molimo da se primjenjuju načela samozaštitnog ponašanja, tj. da se vlastiti predmeti i prtljaga ne ostavljaju bez nadzora te da se u slučaju uočavanja ikakvog sumnjivog predmeta isti odmah prijavi prvoj dostupnoj službenoj osobi – knjižničaru, djelatniku Odsjeka NSK Sigurnost ili djelatniku MUP-a;

• u navedenom razdoblju čitaonica na razini 0 (razina ulaza) neće biti otvorena za dnevno korištenje, već isključivo za večernji rad od 21 do 24 sata, dok će tijekom dana biti omogućeno korištenje čitaonica 1., 3. i 4. kata;
• restoran Studentskoga centra nastavit će pružati usluge kao i dosad u vrijeme kada je Knjižnica otvorena, napisali su.

Nove mjere vrijede do kraja predsjedanja, odnosno do zadnjeg dana lipnja.

Uzimaju i vilice

Izlazeći iz knjižnice došao sam do sigurnosnog osoblja kako bi uzeo natrag svoj ključ. Nije bio jedina stvar u posudici. Ondje se nalazilo nekoliko džepnih nožića, a nekome su na ulazu u knjižnicu uzeli i vilicu.

Izuzev provjere na ulazu, knjižnica dakle nema dodatnih po korisnike zahtjevnijih  sigurnosnih mjera.

Pitanje je kako će one izgledati kada u zgradu dođe svih 28 ministara. Vijeće Europske unije, podsjećamo, sastoji se od ministara svih zemalja članica zaduženih za neko područje. Nema, dakle, stalnih članica već se okuplja u deset različitih područja. Ako se primjerice raspravlja o financijama čine ga svi ministri financija, ako o prometu, svi ministri prometa, itd. (Koja je razlika Vijeća EU od Vijeća Europe i Europskog vijeća, pojasnili smo u jednom od prethodnih članaka.)