Pretraga

Osmislili ‘pametno’ raskrižje: Hrvatski studenti osvojili 3.000 eura na međunarodnom natjecanju

A- A+

S inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa, Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge. Osim nagrade od 3.000 eura, osvojili su i stručnu praksu u Atosu.

Leon Imširović i Lucija Blažević | foto: Atos/promo

Novi uspjeh hrvatskih studenata.

U ovogodišnjem, devetom izdanju natjecanja Atos IT Challenge na temu kooperativne umjetne inteligencije sudjelovalo je 100 studentskih timova iz 27 država širom svijeta, a hrvatski su studenti osvojili treće mjesto.

S inovativnim rješenjem za poboljšanje prometa, Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa
Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su 3.000 eura, ali i praksu u Atosu.

Nema čekanja na praznom raskrižju

Njihova aplikacija ‘CTC – Cooperative Traffic Control’ simulira kontrolu semafora pomoću dubokog podržanog učenja (Deep Reinforcement Learning – DRL).

– Svako raskrižje djeluje kao agent koji poduzima akciju (produžuje ili smanjuje zeleno/crveno svjetlo), ovisno o broju automobila i vremenu čekanje u voznoj traci. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini. Tim je prilagodio postavke kako bi dobili najbolju konfiguraciju modela za kontrolu semafora, stoji u obrazloženju nagrade.

Za vrijeme trajanja natjecanja mentorske im je savjete davala Atosova Helena Librenjak.

Otkrivena tema natjecanja za iduću godinu

Pobjednici natjecanja su studenti Sveučilište Azija Pacifik iz Malezije, koji su osmislili ‘PestKillerBot’, inovativnu aplikaciju koja uklanja štetočine s polja za uzgoj cvjetnica koristeći dronove koji vrše kontrolu štetočina i prikupljaju podatke. Osvojili su 10.000 eura.

Drugo mjesto pripalo je Tehnološkom institutu Estudios Superiores u Monterreyju u Meksiko.
Studenti su osmislili inovativno rješenje nazvano ‘Digital Water’, koje za cilj ima isporučiti rješenja za potrošnju vode kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom. Radi se o web aplikaciji koja
predviđa potrošnju vode kao i razinu vode na tri brane, a za nju je tim studenata dobio 5.000 eura.

Organizatori su najavili je i novo izdanje natjecanja, Atos IT Challenge 2021.

– Sljedeće godine studenti će imati priliku razviti inovativne koncepte oko teme +Kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji nedigitalnog’, otkrili su iz Atosa.