Pretraga

Što morate znati ako želite imati uspješan posao? Ne uče svi ove stvari na faksu

A- A+

Ulazak u svijet poduzetništva mnogima je velika nepoznanica zbog čega može djelovati zastrašujuće, ali istina je zapravo posve suprotna. Kako bi vam približili mogućnosti pokretanja vlastite tvrtke ili startup-a, studenti iz zagrebačke Udruge mladih EFFECTUS pokrenuli su projekt Effectus Poduzetnički Inkubator (EPI). Finale njihovog natjecanja za studente ‘Lansirajmo ideju’ održava se u utorak, 28. lipnja. Doznali smo što je nova generacija mladih inovatora naučila u sklopu projekta i bez kojih znanja se ne može uspjeti u svijetu poduzetništva.

effectus lansirajmo ideju

Ne uče svi na faksu o tome kako ući u svijet poduzetništva, ali je zato tu Udruga mladih EFFECTUS s korisnim projektom Lansirajmo ideju | Foto: Udruga mladih EFFECTUS

Privlači vas ideja postajanja sam svojim šefom ili šeficom, ali nemate pojma kako započeti? Mnogi se nalaze u toj situaciji, a kako bi premostili jaz između poduzetničke ambicije i straha od nepoznatog, nastao je Effectus Poduzetnički Inkubator (EPI).

EPI su pokrenuli studenti iza Udruge mladih EFFECTUS, ali on je otvoren svima, neovisno o tome što studiraju. Cilj iza EPI-ja jest naučiti mlade kako pokretati uspješne i brzorastuće tvrtke te razmišljati kreativno i poduzetnički. Riječ je o vještinama koje ne steknu svi tijekom obrazovanja, a ključne su ako jednog dana želimo voditi svoj vlastiti posao.

U tu svrhu, iz EPI-ja su pokrenuli svoj prvi u nizu projekata. Riječ je o natjecanju u razvijanju poduzetničke ideje za studente pod nazivom ‘Lansirajmo ideju’. Studenti uključeni u natjecanje su odslušali šest modula edukacija koji su ih naučili osnovama razvijanja vlastite poslovne ideje. Edukacije su vodili stručnjaci s poduzetničkim iskustvom, a sudjelovalo je četrdesetak studenata s 14 različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, veleučilišta i visokih škola.

Voditeljica i kreatorica projekta Gordana Schramadei pobrinula se da poduzetničko obrazovanje, problem-solving pristup i tehnike kritičkog razmišljanja postanu ključne odrednice kako bi mladi stekli poduzetnički način razmišljanja i kreativnost, usvojili nove kompetencije te zakoračili u svijet poduzetništva, rekla nam je.

effectus lansirajmo ideju

Projetk ‘Lansirajmo ideju’ je u zadnjoj fazi – čeka nas finale natjecanja | Foto: Udruga mladih EFFECTUS

Što svi budući poduzetnici moraju znati da bi bili uspješni?

Šest modula edukacija u kojima su sudjelovali sudionici projekta pokrile su svu širinu znanja koja svaki poduzetnik mora imati da bi stvorio uspješnu tvrtku. Za početak, nije svejedno kako pristupate razvijanju svoje poslovne ideje i business plana. Kreativnost je ključna karakteristika svakog poduzetnika jer vam ona pomaže da stvorite ideju koja će biti inovativna, a nju se može razviti koristeći posebne tehnike.

Osim kreativnosti, niti jedan poduzetnik ne može bez nečeg potpuno suprotnog – znanja o zakonima koji upravljaju tržištem rada. Nakon što razvijemo svoju poslovnu ideju i uvjerimo se da je u skladu sa zakonom, potrebno je detaljno razraditi poslovne strategije. Tome je bio posvećen idući modul projekta na kojem su sudionici učili i o ljudskim potencijalima, zapošljavanju i upravljanju karijerom.

Naravno, niti jedan posao u današnjem svijetu ne može opstati ako za njega nitko ne zna, a tu na scenu stupa marketing. Marketing ima nekoliko razina, ali da bi bio uspješan mora biti usmjeren na prave potrošače i koristiti učinkovite strategije. Ne smijemo zaboraviti niti na korištenje novih tehnologija te na digitalni svijet koji mijenja način na koji poslujemo. Naposlijetku, svi poduzetnici će činiti greške, posebno u početku kada nemaju puno iskustva. Zbog toga moraju imati vještine analitičkog menadžmenta.

effectus lansirajmo ideju

Projektom ‘Lansirajmo ideju’ obuhvaćene su sve vještine koje poduzetnicima trebaju | Foto: Udruga mladih EFFECTUS

Svakoj od ovih šest važnih tema bio je posvećen jedan modul edukacije u sklopu projekta ‘Lansirajmo ideju’. Projekt je ušao u svoju završnu fazu: studenti su odslušali sve edukacije koje su im pomogle razviti njihove poslovne ideje, a sada ih čeka njihova prezentacija pred mogućim investitorima. Finale natjecanja ‘Lansirajmo ideju’ održat će se u utorak, 28. lipnja, s početkom u 17 sati na EFFECTUS poduzetničkom studiju.

Više o projektu i djelovanju Effectus Poduzetničkog Inkubatora doznajte na Facebook stranici Udruge mladih EFFECTUS.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i EFFECTUS poduzetničkog studija