Pretraga

Otvoren je natječaj za dodjelu 10.400 državnih stipendija u 2020./2021. godini

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je raspisalo natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za studente nižeg socio-ekonomskog statusa. Uz taj, otvoren je i natječaj sa stipendije za posebne skupine studentata. Mjesečni iznos obaju stipendija je 1.200 kuna, a studenti se na natječaj mogu prijaviti do 3. studenog.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove godine dodjeljuje 10.000 stipendija studentima nižeg socio-ekonomskog statusa, kao i 400 stipendija za posebne skupine studenata.

Izdvojeni članak

Ministarstvo obrazovanja već raspisalo natječaj za jednu vrstu studentskih stipendija

Socio-ekonomske stipendije

Državne socio-ekonomske stipendije dodjeljuju se u sljedećim kategorijama:

D-1 – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;

E – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskog statusa;

P – studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.

Za dodjelu državne stipendije mogu se natjecati hrvatski državljani ili državljani EU s prijavljenim boravkom u Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku. Kandidati moraju imati status redovitoga studenta na visokom učilištu u RH, a za vrijeme ostvarivanja prava na državnu stipendiju studenti ne mogu primati ni jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Mjesečni iznos državne stipendije je 1.200,00 kuna i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2020. do lipnja 2021.

Prijave na natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se od utorka, 13. listopada 2020. godine, a elektroničke prijave zatvaraju se u utorak, 3. studenoga 2020. godine u 12.00 sati. Kao datum podnošenja prijave uzimat će se datum elektroničkog zaprimanja prijave u pisarnici Ministarstva.

I ove se godine prijave zaprimaju isključivo elektroničkim putem na ovoj poveznici, a one s nepotpunom dokumentacijom kao i prijave koje ne budu podnesene u propisanome roku, neće se razmatrati.

Detaljnije o natječaju možete saznati u dokumentu koji slijedi. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.70 MB]

Stipendije za posebne skupine studenata

Od prošle jeseni Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata. Riječ je o stipendijama koje je prethodnih godina dodjeljivala Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu. Natječajem koji je danas raspisan dodjeljuje se 400 stipendija i to sljedećim skupinama:

Izdvojeni članak
stipendije

I u ovoj školskoj godini srednjoškolcima se dodjeljuje 4.300 stipendija od 18.000 kuna

  • Kategorija 1 – redovitim studentima studijskih programa za deficitarna zanimanja navedena u točki II. ovog natječaja s naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe – 270 stipendija;
  • Kategorija 2 – redovitim studentima osobama s invaliditetom – 70 stipendija;
  • Kategorija 3 – redovitim studentima kategoriziranim sportašima s valjanom kategorizacijom – 10 stipendija;
  • Kategorija 4 – redovitim studentima kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja – 10 stipendija;
  • Kategorija 5 – redovitim studentima koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – darovitim mladim umjetnicima – 10 stipendija;
  • Kategorija 6 – redovitim studentima bez obaju roditelja – 10 stipendija;
  • Kategorija 7 – redovitim studentima roditeljima – 20 stipendija.

Deficitarna zanimanja za koja se ove godine dodjeljuje državna stipendija: Medicina, Farmacija, Računarstvo, Elektrotehnika, Strojarstvo, Matematika, Matematika – nastavnički, Fizika – nastavnički, Fizika, Rehabilitacija, Logopedija, Anglistika, Anglistika – nastavnički.

Stipendija za posebne skupine studenata dodjeljuje se kroz devet mjeseci akademske godine, od listopada do lipnja, i iznosi 1.200 kuna mjesečno odnosno 10.800 kuna godišnje.

Za prijavu je obvezno ispuniti elektronički obrazac, a prijave na natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se od utorka 13. listopada 2020. do utorka 3. studenoga 2020. godine u 12.00 sati.

Detaljnije o natječaju možete saznati u dokumentu koji slijedi. Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.54 MB]