Pretraga

Ovi ljudi odlučivat će o sudbini 55.000 hrvatskih studenata i HKO-u

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osnovalo je Povjerenstvo koje će izraditi Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Radi se o Zakonu koji se mora mijenjati zbog odluke Ustavnog suda RH iz travnja ove godine koja nalaže da se ‘specijalistički diplomski stručni studiji’ moraju ukloniti iz razine 7 Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Ustavni sud odlukom je naložio da se Zakon u tom pogledu mora izmijeniti do 31. prosinca 2016.

srednja.hr

Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici 20. travnja ove godine donio je odluku kojom se ukida dio Zakona o HKO-u koji se odnosi na specijalističke diplomske stručne studije. Ustavnu tužbu, kojom se Zakon našao na Ustavnom sudu, podigao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Podsjetimo, postavljanje kvalifikacije na određenu razinu HKO-a omogućava povezivanje razina kvalifikacija stečenih u RH s razinama Europskog kvalifikacijskog okvira. To pak omogućava prepoznatljivost kvalifikacija stečenih u Hrvatskoj s onima na europskom, ali i hrvatskom tržištu rada. Dakle, Zakon o HKO-u utvrdio je povezivanje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom.

Ništa od izmjene Zakona do roka koji je odredio Ustavni sud 

Ustavni sud je odredio da sporni članak 8, stavak 2, alineja 8 Zakona o HKO-u, koji se odnosi na specijalističke diplomske stručne studije, prestaje važiti 31. prosinca ove godine. Pri odlučivanju, Ustavni sud tada je uvažio očitovanje Ministarstva znanosti prema kojem je za 2016. bilo predviđeno donošenje izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. No, politička nestabilnost tijekom ove godine (pad Oreškovićeve Vlade u lipnju i formiranje nove Vlade u listopadu) onemogućila je izmjenu zakona do roka koji je odredio Ustavni sud. Naime, 15. prosinac bio je posljednji dan redovnog zasjedanja Hrvatskog sabora pa je tako nemoguće izglasati izmjenu zakona do kraja godine, odnosno, u sljedećih 13 dana. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 8. je prosinca pak donijelo Odluku o osnivanju Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Povjerenstvom predsjeda državni tajnik Matko Glunčić koji je prošli vikend zgrozio javnost diskriminatornim izjavama, a članovi su predstavnici ključnih dionika u području visokog obrazovanja, pravnih znanosti i tržišta rada. U Povjerenstvo su imenovani:

1. doc. dr. sc. Matko Glunčić, državni tajnik, MZO, predsjednik Povjerenstva 

2. prof. dr. sc. Srećko Tomas, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja, zamjenik predsjednika Povjerenstva 

3. Mario Bebić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava 

4. prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala 

5. prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor Sveučilišta u Splitu, predstavnik Rektorskog zbora RH 

6. prof. dr. sc. Tonći Lazibat, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, predstavnik Rektorskog zbora RH 

7. prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola RH 

8. doc. dr. sc. Zoran Pičuljan, v.d. dekana Veleučilišta s pravom javnosti Baltazar Zaprešić, predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola RH 

9. akademik Vladimir Bermanec, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu 

10. Sandro Gašpar, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu 

11. Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH 

12. dr. sc. Mislav Balković, Hrvatska udruga poslodavaca 

13. mr. sc. Ana Miličević Pezelj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske 

14. izv. prof. dr. sc. Mario Vinković, prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 

15. Darko Bošnjak, dipl. iur., Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 

16. mr. sc. Sandra Bezjak, Agencija za znanost i visoko obrazovanje 

17. prof. Ivana Puljiz, Ministarstvo znanosti i obrazovanja 

18. mr. sc. Ana Tecilazić Goršić, Ministarstvo znanosti i obrazovanja 

19. Ivana Bulešić, dipl. iur., Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Predsjednik Povjerenstva donedavno nije znao što su ishodi učenja, temelj HKO-a 

Zanimljivo, predsjednik Povjerenstva i državni tajnik u MZO-u Matko Glunčić, prilikom predstavljanja publikacije ‘Prilozi za raspravu o cjelovitoj kurikularnoj reformi’ krajem studenog, izjavio je kako tijekom početka rada u Stručnoj radnoj skupini za Fiziku u sklopu CKR-a ‘ni sam nije znao što su ishodi učenja’. Kako se Zakon o HKO-u, čije će izmjene predložiti Povjerenstvo s Glunčićem na čelu, temelji na ishodima učenja, a potom kvalifikacijama i razinama tih kvalifikacija, nije jasno hoće li državni tajnik razumjeti o čemu se točno radi. 

Prije sedam mjeseci, nakon donošenja odluke Ustavnog suda, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Vlatko Cvrtila za studentske novine Global izjavio je da bilo kakvu promjenu razine za stručne studije vidi kao korak unazad ukupnog sustava visokog obrazovanja s dugoročno pogubnim i diskriminirajućim posljedicama. 

– Odluka Ustavnog suda ne bi trebala ni na koji način utjecati na bivše, sadašnje i buduće studente stručnih studija, odnosno njihove diplome s obzirom na to da je hrvatski sustav visokog obrazovanja preko kvalifikacijskog okvira omogućio njihovo priznavanje u drugim državama, pa nema razloga taj sustav mijenjati na štetu jednog dijela studenata u Hrvatskoj, rekao je Cvrtila u svibnju za Global

Novoimenovano Povjerenstvo mora izmijeniti Zakon o HKO-u sukladno odluci Ustavnog suda, čime će izravno utjecati na budućnost čak 55.000 studenata stučnih studija. Upravo je njihova diplomska razina (specijalistički diplomski stručni studij) odlukom Ustavnog suda dovedena u pitanje. Preostaje vidjeti prijedlog Povjerenstva o tome na koju bi razinu HKO-a po novome trebali biti smješteni specijalistički diplomski stručni studiji.