Pretraga

Ovo su, u 21. stoljeću, komentari studenata na trans stipendije: ‘Nećete nikada biti normalni’

Da su trans studenti manjina koja se ponaša ‘kao krave pod vodom koji ljudima idu na živce’ samo je jedan od komentara u studentskoj grupi Sveučilišta u Zadru nakon što je jedan student podijelio natječaj za stipendije trans studentima. O stipendiji koju dodjeljuje jedan lezbijski par pisali su brojni mediji, pa tako i mi, sve kako bi natječaj došao do što većeg broja trans studenata. No, u grupi su se prozvanim našli studenti koje zanima kakve bi reakcije bile kada bi postojala stipendija za – heteroseksualce.

trans stipendija komentari

Komentari na trans stipendiju | foto: Pixabay, screenshot Facebook

– Budite sretni da vam se nitko ne dira u ta vaša četiri zida. Ja sam zadnji koji je protiv vas, ali ponašate se kao krave pod vodom i ljutite se što vam ribe ne daju trave za jest. Nađite si to u Americi, ja vam u dobroj namjeri govorim. I niste nikakvi borci za slobodu i prava, nego idete ljudima na živce i svakim danom sami sebe sve više diskvalificirate, jedan je od komentara u grupi studenata u Zadru o stipendiji za trans studente koju dodjeljuje lezbijski par, o čemu smo već pisali.

‘Nikada u očima društva nećete biti normalni’

U komentarima pronašle su se teme društvenih normi, kršćanstva, braka između muškaraca i žena kao nešto što ne treba mijenjati. Mnogi su spominjali borbe, ‘naše’ i ‘vaše’ područje. Netko je napisao i da treba pogledati koliko ima pozitivnih komentara, a koliko negativnih, aludirajući na niz lajkova na te negativne komentare. Upravo velik broj takvih lajkova student smatra reprezentativnim za društvo i pobjedom te strane u ‘borbi’. Iako je riječ o privatnoj stipendiji, postoji i komentar u kojem student govori kako ‘pričamo o trošenju novca poreznih obveznika da bi si netko mijenjao opremicu među nogama’.

– Ja ne ubijan nikoga i bio bi prvi na crti protiv toga. Ja se nadam sretnoj i dugoj koegzistenciji svim pederima ili tim LGBTQIA+ da budem korektan, ali ti kažen da nećete nikada biti vi u očima društva normalni. Jer niste. Ne odgovarate onome što društvo smatra normalnim i pomirite se s tim. Hvala, još je jedan od komentara.

Javili su se i studenti koji se osjećaju ugroženo jer se stipendija daje na temelju seksualnosti. Naime, jedan student pitao se kako seksualnost može utjecati na financijsku situaciju, zašto trans osobe imaju financijske probleme te kako nije diskriminirajuće da su razlog dodjele jedino trans osobe. Dodao je i upit može li on objaviti natječaj za financijsku potporu heteroseksualcima jer ga zanima kakve bi to reakcije izazvalo.

Izdvojeni članak
lgbt zastava

Svi mladi mogu im se obratiti za pomoć: Donosimo popis LGBT+ udruga u Hrvatskoj

Uz studentske obaveze prisutna diskriminacija i odbacivanje

Sve navedene upite tog studenta postavili smo udruzi Iskorak koja promiče prava LGBTIQ+ zajednice.

– Postoji mit da su sve LGBTI+ osobe dobrostojećeg financijskog statusa. Međutim, dio je u teškoj financijskoj situaciji. LGBTI+ učenici suočavaju se sa svim problemima kao i drugi učenici, a uz njih imaju još brige i probleme vezane uz seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. U stručnoj literaturi to se naziva manjinski stres. S njim se suočavaju sve manjine u društvu koje su stigmatizirane, rekli su nam iz udruge Iskorak.

Objasnili su da mlada trans osoba često ne bude prihvaćena od obitelji, prijatelja i profesora pa se uz sve studentske obveze mora nositi s odbacivanjem, diskriminacijom i nasiljem vezanim uz transrodnost. Toj udruzi javljaju se osobe koje trebaju različite financijske pomoći, ali oni tu pomoću ne mogu pružiti već ih samo upućuju na druge adrese. Međutim, specifične financijske potpore za LGBTI+ zajednicu su rijetke.

– Ali i na općenitim oblicima socijalne i financijske podrške LGBTI+ osobe često odluče zatajiti svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet zbog straha od diskriminacije, odnosno da će pomoć prije dobiti netko tko je heteroseksualan. Nedavno smo pomagali mladom gej dečku koji je ostao beskućnik jer su ga roditelji izbacili iz kuće. Saznali su da ima dečka. Zbog straha od nasilja i diskriminacije odlučio je tajiti svoju seksualnu orijentaciju i u skloništu za beskućnike, pojasnili su nam iz Iskoraka.

Napomenuli su da je u društvu, pa i među mladima, još uvijek prisutna homofobija i transfobija. Smatraju da o tome treba više razgovarati, a najbolji put prihvaćanju je upravo razgovor sa samim LGBTI+ osobama. Dodali su da je važno i poštivanje općenitih vrijednosti poput tolerancije te pružanja empatije, a u tome bi svakako mogle doprinijeti škole. Zlostavljanje na društvenim mrežama je kažnjivo te se negativni komentari mogu prijaviti na aplikaciji Red Button, o čemu možete više pročitati u našem tekstu.