Pretraga

Pisali smo da bi, nakon poraza, Đogaš mogao postati prorektor: Rektor ga sad predlaže za tu funkciju

Zoran Đogaš gotovo će sigurno postati jedan od novih prorektora Sveučilišta u Splitu. Rektor Ljutić ga je predložio, a on je prihvatio kandidaturu. Sad to još sve mora izglasati samo Senat, čija sjednica pada na četvrtak. Podsjetimo, još smo ljetos pisali da se, u slučaju poraza, šuškalo da bi Đogaša mogli udomiti kao prorektora na Sveučilištu. Sada se to počelo i ostvarivati.

zoran đogaš

Zoran Đogaš, splitski HDZ-ovac i kandidat za prorektora Sveučilišta u Splitu
Foto: HDZ Split | Pixabay | srednja.hr

Početak je srpnja i uoči smo izvanrednih izbora za splitskog gradonačelnika. Ivica Puljak, za razliku od prvog puta, dobiva dostojnijeg protivnika. Zoran Đogaš u akademskim je krugovima, premda HDZ-ovac, cijenjen i uglađen. Sveučilišni je profesor i bivši dekan Medicinskog fakulteta. Međutim, se već šuška da suočen s Puljkom baš i nema šanse. To, kako su šuškanja išla, nije bio veliki problem jer je za hadezeovca već, navodno, bilo rezervirano mjesto, i to – prorektorsko.

Izdvojeni članak
zoran đogaš

Šuška se da bi Đogaš, nakon poraza, mogao postati prorektor: Pitali smo rektora, nije nam odgovorio na to pitanje

Šuškalo se da će ga udomiti u rektoratu

Dragan Ljutić proljetos je izabran, kao jedini kandidat, za rektora Sveučilišta u Splitu u drugom mandatu. Tehnički, mandat mu je krenuo početkom ove akademske godine, od 1. listopada, i ništa ga ne priječi od toga da svoje najbliže suradnike – prorektore – malo promijeni; čak i da ih sve zarotira. Odluka je njegova, a mora dobiti potvrdu senatora što, svatko upućeniji u akademske prilike zna, nije osobito teško.

Shodno šuškanjima da u slučaju poraza Zorana Đogaša čeka prorektorsko mjesto na splitskom sveučilištu, početkom srpnja šaljemo upit na rektorat. Rektora Ljutića pitamo je li već odlučio tko će biti njegovi najbliži suradnici, hoće li ekipa ostati ista, hoće li doći netko novi i, konkretno, je li među novima i HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika. Dobivamo kratki odgovor da rektor još nije donio tu odluku. Đogaš uvjerljivo gubi na izborima, a njegova sudbina ostaje visiti u zraku – do sada.

Točno kako smo pisali, rektor ga je predložio za prorektora

U pripremnim dokumetima za iduću sjednicu Senata splitskog sveučilišta, koja će se održati u četvrtak 13. listopada, nalazi se i prijedlog novih prorektora. Jedan od njih je, gle iznenađenja, splitski hadezeovac Zoran Đogaš. Među dokumentima koji se nalaze u pripremi za sjednicu nalazi se i njegova potpisana izjava, datirana na 5. listopada.

– Na temelju članka 28. Statuta Sveučilišta u Splitu, ja Zoran Đogaš, izjavljujem da na prijedlog rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića prihvaćam kandidaturu za prorektora Sveučilišta u Splitu, stoji u izjavi koju potpisuje Zoran Đogaš, ‘kandidat za prorektora’.

Uz Đogaša, splitski će rektor predložiti još četiri kandidata za prorektore. U igri su  kandidatkinje i kandidati Bosiljka Britvić Vetma s Pravnog fakulteta, Igor Jerković s Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Nikša Jajac s Građevinskog fakulteta te Nikola Koceić Bilan s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Drugim riječima, nitko iz proretkorskog tima u prethodnom mandatu nije dobio priliku ponovno se naći na toj poziciji.

Izdvojeni članak
dragan ljutić

Ovo je splitski rektor na predstavljanju kandidata HDZ-a: Jednom je rekao da je ponosan na Plenkovića

Poznat po bliskosti s HDZ-om

Jako je važno za ovu priču napomenuti da je rektor Dragan Ljutić i otprije poznat po svojoj iznimnoj i javnoj bliskosti s HDZ-om i vladajućim vrhom te stranke. Svojedobno je izjavio kako je ponosan na premijera Andreja Plenkovića i kako je on najbolji premijer kojega smo do sada imali. Fotografiran je, indikativno, na predstavljanju Zorana Đogaša kao kandidata HDZ-a za splitske izbore, a potom smo i na ceremoniji Dana splitskog sveučilišta, usred kampanje za lokalne izbore, vidjeli cijeli dijapazon stranačkih političara.

Sveučilište se tom prilikom pohvalilo dolaskom premijera i ‘brojnih uvaženih gostiju’. To se, doduše, najbolje vidjelo iz fotogaleriji. Na prvih osam fotografija u fokusu je bio upravo premijer, a na samoj ceremoniji uočeni su i drugi HDZ-ovci te ministri iz sadašnje i bivših vlada Andreja Plenkovića. Redom, tamo su bili Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabor, Ante Sanader, jedan od potpredsjednika Sabora, Radovan Fuchs, aktualni ministar znanosti i obrazovanja, Oleg Butković, aktualni ministar mora, prometa i infrastrukture, Davor Filipović, novopečeni ministar gospodarstva i održivog razvoja, Vili Beroš, ministar zdravstva.

Osim navedenih svečanosti su nazočili i nekadašnji ministri Dragan Primorac te Damir Krstičević, kao i Blaženko Boban, dugogodišnji hadezeov župan Splitsko-dalmatinske županije te Mirna Veža, povjerenica Vlade za Grad Split. Iako nespomenut u tadašnjem priopćenju, nesuđeni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika i vjerojatni budući prorektor Zoran Đogaš također je prisustvovao svečanoj ceremoniji na kojoj se obilježavao Dan Sveučilišta u Splitu.