Pretraga

Piše diplomski i radi kao programer u Austriji: ‘Pet studentskih godina u Osijeku su za mene 10/10’

A- A+

Luka Kruljac ima 24 godine, apsolvent je na osječkom FERIT-u, a trenutno u Austriji radi kao programer u sklopu Erasmus Internship programa. Bio je predsjednik studentskog zbora FERIT-a, dugogodišnji je član studentske udruge IEEE, sudjelovao je na STEM Games-ima, FERITIJADI i drugim studentskim natjecanjima. Svojim primjerom dokazuje kako najbolje iskoristiti studentski život, a ispričao nam je što sve studentima nude FERIT i Osijek.

FERIT

Luka Kruljac, student FERIT-a na 2. godini diplomskog studija Automobilskog računarstva i komunikacija | Foto: Privatna arhiva/Unsplash

Slavoniju, a posebno Osijek kao grad koji privlači najviše ljudi, sve češće nazivaju hrvatskom silicijskom dolinom. ICT sektor je najbrže rastuća industrija koja privlači mlade iz cijele zemlje, a Slavoncima pruža šansu za ostati u svom kraju. ICT-jevci se u Osijeku obrazuju na FERIT-u, bivšem ETF-u. FERIT je od malog studija utemeljenog 1978. (kada je bio treći takav studij pokrenut u Hrvatskoj) izrastao do respektabilnog fakulteta koji nudi obrazovne programe u korak s onima u svijetu.

Trenutno na FERIT-u studira više od 1.600 studenata koji na preddiplomskoj razini mogu birati između studija Računarstva (na kojem biraju između izbornih blokova Programsko inženjerstvo i Računalno inženjerstvo) i Elektrotehnike i informacijske tehnologije (gdje biraju između izbornih blokova Elektroenergetika te Komunikacije i informatike). Na diplomskoj razini studenti biraju između Računarstva, Elektrotehnike te Automobilskog računarstva i komunikacija. Izvode i nekoliko različitih doktorskih smjerova, a uz sveučilišne, nude i stručne na preddiplomskoj i specijalističkoj razini.

Što sve nudi FERIT i gdje se studenti zapošljavaju poslije?

Kao netko tko nema previše doticaja s ICT sektorom, iščitavajući sve mogućnosti koje nudi FERIT poželjela sam saznati kako se maturanti koje zanima tehnologija odluče za pojedini smjer, što se na njima podučava i što u konačnici rade nakon diplome. Moj sugovornik, student FERIT-a na 2. godini diplomskog studija Automobilskog računarstva i komunikacija, Luka Kruljac, bio je dovoljno ljubazan da mi pojasni.

– Teško je to opisati i razgraničiti ukratko, no pokušat ću, a kolege neka mi ne zamjere. Sa završenim studijem Računarstva za očekivati je da ćete se baviti nečime što je bliže softwareu pa će to većinom rezultirati da se zaposlite na programerski pozicijama. S druge strane, Elektrotehnika se na FERIT-u grana na komunikacije i informatiku s jedne strane i energetiku s druge, rekao je Luka.

Studenti FERIT-a | Foto: FERIT

A što s Elektrotehnikom?

Dakle, elektrotehničari se odlučuju na Komunikacije i informatiku ili Elektroenergetiku. „Komunikaši“ će više naučiti o signalima, protokolima, antenama, objasnio mi je Luka, pa je tu za očekivati da će raditi na istraživanju popularne 5G mreže, raditi kao inženjeri u firmama poput T-Coma. „Energetičari“ se dotiču elektrana, obnovljivih izvora, sustava distribucije električne energije i električnih instalacija, doznala sam.

– Ljudi koji završe takve smjerove odlaze u firme poput HEP-a, HOPS-a, Končara, razne projektantske firme gdje projektiraju električne instalacije raznih objekata. Također, želim napomenuti da nije rijetkost ako se nađete i na suprotnoj strani, pa primjerice kao energetičar karijeru ili barem dio nje ipak posvetite softwareu, dodao je Luka.

Nakon jednog semestra bio je siguran da ostaje na FERIT-u

Moj sugovornik je rodom iz Gašinaca, malog sela u blizini Đakova i Osijeka. Od završetka obrazovanja dijeli ga tek diplomski rad. Njegov put od gimnazije do FERIT-a bio je nešto kompliciraniji, otkrio mi je. Nakon upisa studija na Hrvatskom Vojnom učilištu od kojeg je brzo odustao zbog osobnih i zdravstvenih razloga, na jesenskom roku prebacio se na FERIT očekujući da će se nakon prve godine opet prebaciti, ovaj puta na svoj drugi izbor, zagrebački FER.

– U tim trenutcima ideja je bila ne izgubiti godinu, položiti prvu godinu u Osijeku, a iduće godine nastaviti studij na FER-u. Međutim već nakon prvog semestra ta je ideja pala u vodu te sam zadržao čvrst stav da ostajem do kraja na FERIT-u, prisjetio se Luka.

Da se zaljubi u FERIT doprinijelo je puno faktora, doznali smo od Luke: od programa samog fakulteta i mogućnosti za praksu koje nudi, preko studentskih udruga i aktivnosti koje organiziraju, pa sve do samog grada Osijeka.

FERIT

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija | Foto: FERIT

Studenti, iskoristite sve što se nudi!

– Osijek je zaista grad po mjeri studenata. Ne kažem da nema prostora za napredak, ali smatram da oni koji studiraju ono što vole, koji fakultetske obveze shvate ozbiljno, mogu i uživati za vrijeme studiranja. Važi i za one koji financijski ne stoje najbolje. Ponuda studentski poslova je raznolika, ispričao mi je Luka.

Najkorisnije što fakultet nudi, rekao je Luka, je definitivno studentska praksa. Obvezna je samo na 3. godini za stručne studije, odnosno na 5. godini za sveučilišne studije, no unatoč tome nemali broj studenata dogovara prakse, što zna rezultirati i trajnim zaposlenjem. Doznala sam da je Luka u pet godina kroz pet ljeta odradio četiri prakse, a ljeto 2019. preskočio je samo zbog sudjelovanja na Work&Travel programu u SAD-u.

Od udruga koje su studentima zanimljive Luka mi je spomenuo studentski zbor FERIT-a te ogranak IEEE Osijek.

– Studentski ogranak IEEE Osijek nije isključivo za studente FERIT-a, međutim FERIT-ovci su najbrojniji pa mnogi misle da je to nešto interno. Alternativa KSET-u FER-a je studentski zbor. Osobno, već sam 4 ili 5 godina član studentskog ogranka IEEE, također u zboru sam odradio jedan mandat od dvije godine, tijekom kojega sam većinu vremena bio i predsjednik, ispričao je Luka.

Iskustva koja se ne mogu opisati u par rečenica

Osim svega već spomenutog, studentska natjecanja i turniri najbolji su način za iskoristiti studentski status na FERIT-u. FERIT je sudjelovao na Elektrijadi, a od prije par godina studenti FERIT-a sudjeluju i na STEM Games-ima, rekao je Luka te dodao da svoje sudjelovanje u natjecanjima ubraja u najzabavnije studentske dane.

– Oboje su popularna studentska natjecanja koja okupljaju par tisuća studenata srodnih fakulteta gdje se studenti natječu u sportu i znanju, a osim toga ondje se pronađe i puuuuno zabave, najboljih 5 dana u akademskoj godini. Unazad par godina pokrenuta je i „FERITIJADA“, studentsko sportsko natjecanje na susjednoj „srednjici“ – srednjoškolskom igralištu gdje studenti međusobno igraju turnire u košarci, malom nogometu, odbojci i slično, prisjetio se Luka.

Osim natjecanja u znanju i primjeni teorije, studentski zbor i IEEE organiziraju i razne turnire, od Call of Duty do aliasa.

– Priznajem da sam bio poprilično aktivan te sam sudjelovao na svim nabrojanim, a u većini sam se dotakao i kao organizator. Sudjelovanje i organiziranje mi je donijelo mnoga iskustva i poznanstva koja ne mogu niti pokušati opisati u nekoliko rečenica, iskreno je rekao Luka.

FERIT

Studentski zbor FERIT-a i IEEE organiziraju i razne turnire, od Call of Duty do aliasa | Foto: Unsplash

Sumentor za završni bio mu je zaposlenik Rimac Automobila

Luka je na diplomskom studiju odabrao smjer Automobilsko računarstvo i komunikacije. To je najnoviji smjer kojeg nudi FERIT, a pokrenut je 2017. godine. Riječ je o jednoj od najuzbudljivijih branši koje se razvijaju u Hrvatskoj, a uvođenjem tog programa FERIT se stavio uz bok najvećih sveučilišta svijeta. Od 2019. godine izvodi se i na engleskom jeziku za izvanredne studente.

Osim toga, Lukina tema završnog rada ticala se automobilskog računarstva i pisao ga je sa sumentorom iz Rimac Automobila. FERIT kroz program STUP povezuje studente i poslodavce, a studentima pomaže pronaći praksu, zaposlenje, stipendije te sumentore za završne i diplomske radove. Luka je upoznao i Matu Rimca, ali sasvim slučajno, dok je kao student konobario u jednoj osječkoj pivnici.

– Točno, tema završnog rada doticala se problematike koja je bila prisutna i na nekim projektima unutar tvrtke Rimac Automobila te se tako izrodila ideja da bi bilo korisno ostvariti suradnju sa spomenutom tvrtkom. U toj priči mi je uz mentora i sumentora s fakulteta, dodijeljen i sumentor iz tvrtke uz čije smjernice je moj završni rad nastao. Zanimljivo iskustvo gdje se uz teorijsku podršku s fakulteta može dobiti i ponešto praktične iz tvrtke, objasnio mi je Luka.

FERIT

Osijek je zaista grad po mjeri studenata, poručio je Luka | Foto: Unsplash

Osijeku daje 10/10

Za kraj, zanimalo me kako ocjenjuje svoje iskustvo studiranja na osječkom FERIT-u.

– Definitivno se slažem s onim klišejom kako je studiranje najbolji dio života. Bez dvojbe zadovoljan, pet studenskih godina u Osijeku su za mene 10/10, rekao mi je Luka.

Kratko mi je ispričao i o svojim planovima za budućnost. Sve ispite je položio prošle godine, a pisanje diplomskog je odgodio kako bi kao apsolvent iskoristio Erasmus Internship program. Trenutno radi u Austriji kao programer, a diplomirati planira na jesen.

Lukino iskustvo dokaz je kako FERIT i Osijek nude puno mogućnosti za one koji ih žele iskoristiti. Ako razmišljate o upisu, a niste sigurni u svoje znanje iz matematike, fizike i programiranja, fakultet svake godine organizira i Pripreme za brucoše iz navedenih predmeta. Cilj je pomoći vam da ponovite gradivo te da se bez stresa upoznate s profesorima i načinom rada na FERIT-u.

FERIT nudi i brojne druge pogodnosti svojim studentima, a o svemu, kao i o studijskim programima, pročitajte na njihovoj web stranici.

_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hrFakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.