Pretraga

Pismo studenata: Rezultati natječaja za braniteljske stipendije još nisu objavljeni

A- A+

Poštovani predstavnici medija i svi ostali, apeliramo na Vas kako biste nam pomogli ostvariti svoja prava i stati na kraj sporoj, neefikasnoj, lošoj, katastrofalnoj i za sve nas ponižavajućoj birokraciji u Hrvatskoj. Naime, riječ je o dodjeli braniteljskih stipendija za školsku, odnosno akademsku godinu 2015/2016.

foto: srednja.hr

Stipendiju dodjeljuje Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a natječaj je objavljen 9. prosinca 2015. godine. Rezultati natječaja JOŠ UVIJEK nisu objavljeni unatoč činjenici da je akademska, odnosno školska godina 2015./2016. pri samome kraju. Iz godine u godinu se ponavlja ista situacija, te svake godine rezultati budu objavljeni sve kasnije i kasnije. S obzirom kakva je trenutna situacija u državi bojimo se da od stipendija neće biti ništa. 

Ovim putem molimo Vas za reakciju kako bismo potaknuli odgovorne da se ovakva situacija više ne ponavlja i za buduće studente koji će tražiti braniteljsku stipendiju. Na društvenim mrežama osnovali smo i grupu pod nazivom Braniteljske stipendije u kojima svakodnevno razmjenjujemo mišljenja o trenutnoj situaciji. Također, svakodnevno već par mjeseci šaljemo upite ministarstvu o stipendijama da bi uvijek dobili jedan te isti odgovor.
Slali smo upit i ministru ali nikakvog odgovora nema.

 Dobili smo dojam kako nitko za ovu situaciju nije odgovoran. Cijelo vrijeme se pitamo zašto se svake godine ponavlja ista situacija te zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti. Isto tako smo ogorčeni što se mjesečni iznos stipendije sa 1000 kuna spustio na svega 500 kuna. Pitamo se dali naša Vlada i ministar mogu razumjeti kako jedna četveročlana obitelj sa studentom živi sa 2400 kuna mirovine od čega gotovo cijela mirovina ode na kredit i režije? Nama kao studentima i učenicima, te roditeljima istih, ovo je egzistencijalno pitanje! Nije siguran broj stipendija, niti je sigurno hoće li se one uopće dodjeljivati, postoji li nešto što je u ovoj državi sigurno?

 Ovakva situacija se ne smije ponavljati i ne smijemo šutjeti i time podržavati ovakvu birokraciju. Na Facebook stranici dolaze nam poruke studenata čiji su roditelji nezaposleni i stipendija im doslovno znači pravo na hranu i nastavak studija. Pitamo se kakvu poruku nam nadležna ministarstva i Vlada RH šalju ovakvim krajnje neodgovornim i neprihvatljivim ponašanjem.

 Smisao stipendije je pomoć učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci, ujedno je i naše pravo za koje se očito moramo teško boriti i pitanje je hoćemo li uspjeti u tome. Jesu li se za ovakvu državu naši roditelji borili? 

Molimo Vas za pomoć i reakciju jer upravo Vi ste naš glas, glas nas malih i imate moć da pokrenete odgovorne institucije. Vi ste naš posljednji poziv u pomoć i MOLIMO Vas reagirajte! 

 U ime svih prijavljenih na Natječaj, hvala Vam.