Pretraga

Jedan grad dijeli stipendije od čak 5.000 €, mogu se javiti studenti iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj

A- A+

Nije nikakva novost da mnogi gradovi deficitarne kadrove nastoje privući stipendiranjem učenika i studenata. Za tu su se praksu odlučili i u Gradu Umagu. Ondje dijele stipendije u vrlo primamljivom iznosu do čak 5.000 eura, a posebnost je da je mogu dobiti i studenti koji ne žive u Umagu. No, nakon završetka studija moraju ostati raditi u tom gradu najmanje onoliko godina koliko su primali stipendije.

stipendija

Foto: unsplash

Posljednjih nekoliko godina Grad Umag dodjeljuje stipendije do čak 5.000 eura godišnje studentima deficitarnih zanimanja. Cilj im je ovom stipendijom privući studente iz cijele Hrvatske kako bi se zaposlili na deficitarna zanimanja u javnom sektoru na području Umaga.

Ove godine Umag dodjeljuje 37 stipendija

Ovih dana raspisan je natječaj za akademsku godinu 2023./2024., a bit će dodijeljeno ukupno 37 stipendija. S time da se na natječaj mogu prijaviti studenti iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj, ali će nakon studija morati ostati raditi u Umagu onoliko dugo koliko su primali stipendiju.

Kako je priopćeno iz Umaga, deficitarna zanimanja na području grada Umaga obuhvaćaju studije medicine, sestrinstva, ranog i predškolskog odgoja, razredne nastave, matematike-nastavnički smjer, biologije-nastavnički smjer, informatike-nastavnički smjer, engleskog jezika-nastavnički smjer, politehnike-nastavnički smjer, kemije-nastavnički smjer, geografije-nastavnički smjer, edukacijske rehabilitacije te socijalnog rada.

Izdvojeni članak
stipendija

Objavljen natječaj za državnu stipendiju u 2023. I 2024. godini

Na natječaj se mogu prijaviti studenti iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj

Ovisno o smjeru stipendije se kreću između 4.000 i 5.000 eura.

– Posebnost umaških stipendija jest da su iste dostupne svim studentima s područja Hrvatske, a ne samo grada Umaga, uz uvjet da na području grada Umaga rade onoliko godina koliko su primali stipendije. Grad Umag će studentima nakon završetka studija i zapošljavanja u Umagu, kroz poticajne mjere bodovanja, omogućiti kupnju POS-stanova što predstavlja, uz postojeću mjeru besplatnih vrtića, konkretan način osiguravanja uvjeta i perspektive za mlade obitelji čija su zanimanja na korist cijele zajednice, navode iz Grada Umaga.

U Umagu je otvoren i natječaj za ostale stipendije koje nisu za deficitarna zanimanja, a njihov iznos određuje se naknadno, umnoškom broja ostvarenih bodova studenta i vrijednosti boda za izračun visine stipendije. Natječaje za stipendije Grada Umaga, kao i obrasce za prijavu, možete pronaći ovdje.