Pretraga

Pitali smo AZVO, ovo su studiji koji u 2023. imaju dopusnicu za online nastavu

U Hrvatskoj postoji ukupno 23 studija s dopusnicom za online nastavu. Među njima je tek jedan studij Filozofskog fakulteta u Zagrebu – Judaistika. Ostali tu dopusnicu nemaju, a cijeli faks na gotovo tri mjeseca imat će online predavanja. Prema tumačenjima koje smo dobili, bez dopusnice tek se 20 posto nastave može izvoditi online. Nije, stoga, jasno kako će neki fakulteti zadovoljiti propise.

online nastava

Foto: srednja.hr

Nakon što je nekolicina zagrebačkih fakulteta prošlog tjedna odlučila djelomično – ili u potpunosti – prijeći na online nastavu zbog radova na obnovi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u odgovoru za srednja.hr istaknulo je da je za takav oblik održavanja nastave potrebna posebna dopusnica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Shodno tomu kontaktirali smo AZVO te smo ih upitali koliko programa uopće ima dopusnicu za izvođenje online nastave. Prema službenim informacijama iz Upisnika studijskih programa, istaknuli su, u cijeloj državi postoje tek 23 studijska programa koji se mogu izvoditi online. Od toga, dopusnicu za online nastavu na zagrebačkom području ima tek pet visokih učilišta i to za jedan dio svojih studijskih programa.

Izdvojeni članak
FFZG online nastava

Filozofski ide online, a nema dopusnicu? MZO kaže da se to ne može, a studenti pokrenuli peticiju

Pet fakseva na zagrebačkom području ima online dopusnicu

Konkretno, Europska poslovna škola u Zagrebu ima online dopusnicu za studije Ekonomija poduzetništva, Management malih i srednjih poduzeća te Projektni menadžment, Filozofski fakultet u Zagrebu za dvopredmetni studij Judaistika, kako na prijediplomskoj tako i na diplomskoj razini, a Visoko učilište Algebra ima dopusnicu za online nastavu na studiju Digitalni marketing, na prijediplomskoj i diplomskoj razini.

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu ima online dopusnicu za studije Fizioterapija i Sestrinstvo, a Veleučilište Baltazar u Zaprešiću za studije Poslovanje i upravljanje te Menadžment javnog sektora. Ostali studiji pri visokim učilištima na zagrebačkom području, u ovom trenutku, nemaju dopusnicu za izvođenje online nastave.

Kako navode iz AZVO-a, ovi se studiji, prema Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je na snagu stupio 22. listopada 2022., mogu izvoditi u potpunosti online; odnosno, kako oni kažu ‘uz upotrebu računalnih tehnologija i interaktivnih nastavnih materijala u kojima se osigurava pristup u učenju u posebnim uvjetima kada su nastavnik i student fizički udaljeni’.

Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, koji je pak stupio na dužnost 30. prosinca 2022. propisuje da je postupak vrednovanja online studija u nadležnosti AZVO-a. Iz Agencije nam kažu da su njihovi interni propisi i pravilnici koji će to regulirati su u postupku izrade.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Rektor se oglasio oko prelaska na online nastavu: Može do 20 posto, poslat će upute fakultetima

Bez dopusnice može 20 posto nastave?

Zagrebački rektor Stjepan Lakušić, podsjetimo, u dopisu za srednja.hr prošli je tjedan rekao da fakulteti mogu iskoristiti mogućnost izvođenja online nastave – bez dopusnice – u obimu od 20 posto. Naglasio je tom prilikom da će poslati upute fakultetima pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Nije nam bilo posve jasno na što se taj postotak odnosi pa smo porazgovarali sa sveučilišnim profesorima.

Oni su nam rekli da postoje neka tumačenja prema kojima se uistinu dvadeset posto nastave može izvoditi online na određenom studiju, čak i ako za taj studij AZVO nije izdao online dopusnicu. No, napominju, ako se radi o studentima diplomskog studija koji su na prijediplomskom studiju usred korone već imali online nastavu, taj je postotak online predavanje već ‘potrošen’.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Još dva faksa u Zagrebu djelomično idu online u drugom semestru, na jednom nastava i subotama

Kako će to zadovoljiti Filozofski fakultet?

Fakultet strojarstva i brodogradnje će iznimno imati manji dio nastave online, kako smo pisali, a Građevinski fakultet će imati nešto više, no samo za prijediplomske studije. Oni bi, ako je tumačenje koje smo dobili od naših izvora ispravno, mogli uspjeti organizirati nastavu u skladu s regulativom.

No, kad je Filozofski fakultet u pitanju, nije jasno kako će ispoštovati propisane procedure. Tamo je odluka da cijeli faks, svi studijski programi i studenti, prema informacijama koje su nam sada dostupne, ide na online nastavu. To bi trebalo trajati do 30. svibnja, gotovo puna tri mjeseca, za sve kolegije koji se tada izvode.