Pretraga

Rektor se oglasio oko prelaska na online nastavu: Može do 20 posto, poslat će upute fakultetima

Online nastava, bez dodatne dopusnice, na fakultetima može ići do 20 posto, a Sveučilište u Zagrebu će svojim sastavnicama poslati detaljne upute oko održavanja nastave tijekom radova vezanih uz obnovu zgrada. Sukus je to odgovora zagrebačkog rektora Stjepana Lakušića na naš upit nakon što je FFZG iznenadno donio odluku o prelasku na online nastavu početkom ljetnog semestra.

stjepan lakušić Novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić
Foto: srednja.hr

Filozofski fakultet u Zagrebu početkom ožujka kreće s obnovom fasade zbog čega na period od gotovo tri mjeseca prelaze na online nastavu. Kako su nam rekli iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, za online nastavu potrebna je posebna dopusnica. Filozofski je, kako doznajemo, nema za sve svoje studijske programe.

Kako je rektor javnog sveučilišta odgovoran za zakonitost rada sastavnica, tako smo zagrebačkom rektoru Stjepanu Lakušiću proslijedili odgovor koji smo dobili od MZO-a te ga pitali – hoće li i što poduzeti po pitanju odluke uprave FFZG-a da, unatoč tome što nemaju dopusnicu, prijeđu na online nastavu. Njegov odgovor stigao nam je danas u poslijepodnevnim satima.

Izdvojeni članak
FFZG online nastava

Filozofski ide online, a nema dopusnicu? MZO kaže da se to ne može, a studenti pokrenuli peticiju

‘Fakulteti intenzivno rade na organizaciji’

Neke sastavnice zagrebačkog sveučilišta, kaže, koje moraju zbog potresa proći cjelovitu obnovu prošle su kroz dugi proces evaluacija svojih prijava, izrade projektno-tehničke dokumentacije, potpisivanja ugovora i postupaka odabira izvođača radova. Konačno, nakon toga, ističe u dopisu za srednja.hr rektor Lakušić, mogu krenuti s obnovom svojih zgrada.

– Prema našim saznanjima, ti fakulteti stoga intenzivno rade na organizaciji ovih složenih procesa kako bi se maksimalno iskoristila sva ugovorena bespovratna financijska sredstva za obnovu osigurana izFonda solidarnosti Europske unije i Mehanizma za oporavak te Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti. Ovisno o dinamici izvođenja građevinskih radova, a vodeći se posebno osiguravanjem sigurnih uvjeta za svoje studente i zaposlenike, uprave pojedinih fakulteta prilagodit će izvođenje pojedinih kolegija i studijskih programa u kraćim vremenskim razdobljima korištenjemprilagođenih oblika nastave, odnosno putem digitalnih platformi i sl., te osiguravanjem adekvatnih zamjenskih prostora. U tom će smislu biti korištena mogućnost da se uslijed hitnih okolnosti sanacije od potresa, a do maksimalno 20%, izvođenje nastavnoga procesa prilagodi u okviru važećih dopusnica, navodi rektor.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Još dva faksa u Zagrebu djelomično idu online u drugom semestru, na jednom nastava i subotama

Sveučilište će fakultetima poslati upute za održavanje nastave

Na koncu svog odgovora za srednja.hr, rektor Lakušić kaže da će Sveučilište poslati upute sastavnicama za održavanje nastave

– Sveučilište radi na pripremi dokumenata i prateće odluke u kojima će se sastavnicama dati upute za održavanje nastave tijekom trajanja radova na obnovi zgrada. Pritom ističemo kako je za Sveučilište od iznimne važnosti ponovno stavljanje u funkciju svih zgrada fakulteta i akademija oštećenih u potresu, kako bi se nastava i znanstveni rad mogli odvijati u sigurnom okruženju za sve studente i zaposlenike, zaključuje rektor.

Rektor je, dakle, potvrdio da se u okviru postojećih dopusnica za ‘normalne’ studije online nastava može izvoditi u manjem obimu, do nekih dvadeset posto. Naglasimo da FFZG, prema onome što su javili studentima, u potpunosti prelazi na online nastavu pa nije jasno kako će zadovoljiti uvjet koji rektor spominje.

Izdvojeni članak

Fakulteti u problemu zbog obnove, ne znaju gdje držati nastavu: Zašto ne unajme učionice u školama?

FSB i Građevina objavili plan za nastavu u ljetnom semestru

Danas su, napomenimo, još dva zagrebačka faksa donijela odluku o nastavi u ljetnom semestru. Fakultet strojarstva i brodogradnje odlučio je da će se nastava održavati većinom kontaktno, no ‘zgusnutije’ pa će studenti imati predavanja i subotom. Neki će možda ipak morati dio slušati online.

Građevinski fakultet je, pak, donio odluku odvojeno za različite smjerove. Studenti prijediplomskih studija nastavu će slušati hibridno, na način da će predavanja biti online, a vježbe će se izvoditi kontaktno na zamjenskim lokacijama. Više detalja o nastavi na spomenuta dva faksa pročitajte ovdje.