Pretraga

Pitali smo najveće SC-e koliko će studenti plaćati stanarinu u domovima za travanj

A- A+

S obzirom na cjelokupnu situaciju s koronavirusom, mnogi studenti otišli su iz studentskih domova jer se nastava na fakultetima ne održava. Kako studenti nisu u sobama, a iz nekih zagrebačkih domova su studenti i iseljeni, postavilo se pitanje hoće li studenti uopće plaćati stanarinu za travanj te, ako hoće, u kojem iznosu. I Ministarstvo znanosti i obrazovanja od Studentskih centara tražilo je smanjenje stanarine, pa smo poslali upit Studentskim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku i pitali ih kolike će na kraju biti stanarine za travanj.

Foto: Dominik Smolak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku kojom se od Studentskih centara traži smanjenje cijene stanarine za studentske domove za travanj, i to tako da studenti koji ne borave u domu plate 100 kuna, a Ministarstvo bi dalo veću subvenciju.

Split donio odluku, Zagreb još razmišlja

Nakon što je to Ministarstvo poslalo, iz Studentskog centra Split odmah su nam odgovorili da će za splitske domove tako i biti, i to “za sve studente koji ne borave u studentskim domovima u Splitu, a njihove stvari su i dalje u sobama”. Naime, Upravno vijeće SC-a je donijelo sljedeću odluku:

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

Susjedna država daje 300 eura studentima koji su ostali bez posla: Zbor Filozofskog upozorava Vladu na taj problem u RH

 – Upravno vijeće Studentskog Centra u Splitu na svojoj 5. elektronskoj sjednici održanoj dana 01. travnja 2020. godine, u okviru točke Dnevnog reda Donošenje Paketa mjera u kriznim situacijama, donijelo je slijedeću: ODLUKU o tzv. „čuvanju smještaja“. Donošenje Odluke o umanjenju ukupne cijene smještaja na iznos od 100,00 kn studentima s ostvarenim pravom na smještaj u studentskom domu, a koji radi trenutnih mjera Vlade i odluka Kriznih stožera Republike Hrvatske nisu smješteni u studentskom domu tzv. „čuvanje smještaja, odgovorili su nam iz ovog SC-a.

Što se tiče SC-a Zagreb, sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak rekao nam je samo da se razmatra predloženi model MZO-a.

– Studenti, stanari studentskih domova koji trenutno fizički ne koriste smještaj, plaćali bi (od mjeseca travnja) participaciju u iznosu od 100 kuna, tj. 50 kuna stanari studentskog doma „Lašćina“. Studenti koji su dosadašnjim redovitim plaćanjem stanarine za mjesec ožujak 2020. došli u pretplatu, tim će iznosom moći podmirivati stanarinu u narednim mjesecima, odgovorio je Bošnjak.

U Rijeci detaljne upute za svaki studentski dom

Iz SC-a Rijeka nisu odgovorili na naš upit, no na stranicama Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci objavljena je obavijest korisnicima studentskog smještaja.

Obavijest se odnosi na stanarine za ožujak i travanj, a prensimo je u cijelosti:

Plaćanje naknada studentskog smještaja odvijat će se na sljedeći način:

 • Studenti, korisnici smještaja SN „Trsat“:
  • Studenti koji su koristili sobe do 15. ožujka, plaćaju pola naknade za smještaj u dvokrevetnoj sobi u SN „Trsat“ uz dokaz da nisu boravili ostatak mjeseca. U tom slučaju, odluka o paušalu se primjenjuje unatrag.
  • Studenti koji su koristili sobe nakon 15. ožujka, plaćaju pun iznos mjesečne naknade za SN „Trsat“.
  • Studenti, korisnici smještaja koji u TRAVNJU, 2020. neće koristiti smještaj niti ulaziti u njih plaćaju paušal u iznosu od 100,00 KN. Ako navedeni student u TRAVNJU počne koristiti smještaj platit će naknadu kako slijedi:
   • Ako ga počne koristiti prije 15. travnja platit će pun iznos mjesečne naknade, bez plaćanja paušala
   • Ako smještaj počne koristiti nakon 15. travnja, platit će pola iznosa mjesečne naknade i 50,00 kn paušala
  • Studenti kojima su stvari deložirane iz soba i pohranjene u prostorima SN „Trsat“:
   • Za OŽUJAK, plaćaju pola naknade za smještaj
   • Za TRAVANJ ne plaćaju naknadu za smještaj
  • Studenti koji su i dalje u domu i koriste smještaj, plaćaju ugovorenu cijenu
 • Studenti, korisnici smještaja SN „Ivan Goran Kovačić“
  • Studenti koji su u ožujku preseljeni iz SN „IGK“ u SN „Trsat“ te trenutno koriste smještaj u SN „Trsat“ plaćaju puni iznos mjesečne naknade za smještaj u smještajnim jedinicama SN „IGK“ (stečeno pravo)
   • Za travanj 2020. studenti plaćaju puni iznos mjesečne naknade za smještaj u smještajnim jedinicama u SN „IGK“ (stečeno pravo)
  • Studenti čije su stvari iseljene iz soba SN „IGK“ te se nisu preselili u SN „Trsat“ plaćaju za OŽUJAK pola iznosa mjesečne naknade za smještaj u prvoj polovici ožujka (stečeno pravo)
   • Za drugu polovinu ožujka i TRAVNJA ne plaćaju mjesečnu naknadu

Oni koji su platili smještaj za ožujak u punom iznosu, a prema gore navedenom ne trebaju platiti punu mjesečnu naknadu za smještaj, umanjit će se obveza plaćanja za jedan od narednih mjeseci kad će biti u obvezi platiti naknadu.

Studentski centar će poslati službenu obavijest korisnicima posredstvom svojih kanala komunikacije o daljnim koracima koji se trebaju poduzeti u vezi plaćanja.

Iako smo prije nekoliko dana poslali upit SC-u Osijek, odgovor još nismo dobili, a ako nam i kada odgovore, javnost ćemo o tome pravovremeno obavijestiti.