Pretraga

Pitali smo studente hoće li produžiti faks zbog korone, a one koji su netom diplomirali kakav im je plan

A- A+

Zbog krize s koronom i studenti su zabrinuti za svoje buduće zaposlenje, posebno oni kojima je do završetka studija preostalo još jako malo. Osim njih, u nezgodnoj poziciji našli su se i oni koji su netom prije dolaska korone u Hrvatsku diplomirali, ali kako se sve zatvorilo, posao nisu mogli naći tako lako. Razgovarali smo s nekoliko mladih koji su, ili netom završili fakultet, ili ih od toga dijeli samo jedan ili dva ispita ili diplomski rad.

pixabay.com

Koronavirus utjecao je na mnoge živote. Neki studenti koji bi uskoro trebali završiti fakultet, ali i oni koji su ga tek završili, nisu sigurni hoće li uspjeti naći posao zbog cjelokupne situacije.

‘2020. je u teoriji zvučala odlično’

Pitali smo njih nekoliko kako se osjećaju, jesu li već gledali koje su im opcije što se zaposlenja tiče te je li koronakriza i buduća gospodarska kriza utjecala na njihovu odluku o završetku studija u smislu da produlje studiranje.

Izdvojeni članak

Agencija im odbija vratiti novac za maturalac: ‘Osiguranje ne pokriva odustajanje zbog straha od koronavirusa’

Josip koji je završio Geografiju na PFM-u kaže da je diplomirao samo dva tjedna prije nego je prvi slučaj korone došao u Hrvatsku.

– Godina 2020. u teoriji je zvučala odlično. Lijep okrugao broj i jednako lijepi planovi. Plan je bio diplomirati u veljaci (odrađeno) te zatim naci neki studentski posao, mozda cak i u struci, jer se navodno situacija bila popravila, te raditi i putovati. Htio sam iskoristiti apsolventsku godinu buduci da sam znao da vjerojatno nikad više neću imati toliko vremena i osobne slobode. Imao sam već kupljene karte za posjetiti prijatelje u europskim gradovima, a na jesen sam čak mislio otići na 3 tjedna u Japan budući da je takvo putovanje teže izvesti kad već počneš raditi. Na kraju za vrijeme karantene nisam ništa mogao raditi i uštediti, sad je gotovo nemoguće naći bilo kakav posao, čak i studentski, a planiranja putovanja također nerealno, kaže nam on.

Ok je dok se može raditi preko studentskog ugovora

Situacija ga poprilično brine, ali još uvijek se trudi ne misliti o tome jer je uspio pronaći studentski posao na koji ima prava još samo par mjeseci.

– Brine me situacija budući da će mi biti teško naći posao na jesen, zasad je situacija još ok jer imam studentska prava. Ne brinem se trenutno da si ne pokvarim raspoloženje dok mi je situacija još ok jer radim studentski, ali siguran sam da ću na jesen biti opet anksiozan, objašnjava.

Toni je magistar političkih znanosti koji je nedavno završio obrazovanje na Central European Universityju.

– Imao sam plan zaposliti se kao doktorand u jednom od boljih europskih sveučilišta. Mislim da pandemija nije utjecala na moj glavni interes koji se tiče posla, ali na sekundarne jest. Zasada je broj otvorenih pozicija manji u uspredbi s periodom prije pandemije, kaže on i objašnjava da trenutno iščekuje odgovor za jednogodišnji diplomski studij specijalizacije u Nizozemskoj za koji je siguran da će biti pozitivan, a nakon toga planira nastaviti na doktorskom studiju na tom istom sveučilištu.

Zbog korone sigurna da će diplomirati na zimu, ali pita se je li i to prerano

Dvoje studenata koje još samo malo dijeli od završetka diplomskog studija pitali smo kako oni doživljavaju situaciju i jesu li zbog nje odlučili produžiti studij.

– Situacija s koronom je samo dodatno učvrstila moju odluku da diplomiram na zimu, no sad mi se čak i to čini prerano. Brine me mogućnost zapošljavanja. Situacija u struci je i prije bila loša, pa se bojim da će sad biti još gora, a i da će nekim poslodavcima ovo dobro doći kao dodatna izlika da ne zapošljavaju mlade moje struke (pošto naš posao očito mogu obavljati svi…). U svakom slučaju, bez obzira na sve trudim se pozitivno razmišljati i nadam se da tomu neće biti tako. Mislim da osobno ne mogu puno utjecati, no nadam se da će oni koji mogu imati volje pozabavit se tim pitanjem, barem sada kad je situacija oko (ne)zapošljivosti kulminirala ili će tek kulminirati, rekla nam je studentica Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Student Prava kojeg još samo jedan ispit i diplomski rad dijele od diplome, rekao nam je da je razmišljao što bi se sve moglo dogoditi na tržištu rada, ali da nije još donio neki ispravan zaključak.

– Svakako mi se studentski ugovor čini kao jako dobro sredstvo za početi u nekim nesigurnim vremenima kao što nas možda sada čekaju, jer je ugovor dosta fleksibilan i povoljan za poslodavca u odnosu na ugovor o radu, rekao je.