Pretraga

Kraj rektora Borasa? Trideset senatora spremno glasati za smjenu: ‘Očekujemo skupiti 36 do ponedjeljka’

A- A+

Trideset senatora zagrebačkog sveučilišta, koji imaju moć smijeniti rektora Borasa, spremni su tu točku staviti na dnevni red. Jutros nam je to potvrdio jedan od dekana, a kaže nam i kako očekuje da će do ponedjeljka skupiti 36 ruku, koliko je potrebno da sruše rektora.

Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta
foto: srednja.hr

Kako je Jutarnji list prvi objavio, tridesetak članova Senata zagrebačkog sveučilišta spremno je glasati za pokretanje opoziva rektora Damira Borasa. Glasanje za opoziv je javno, a treba se skupiti ukupno 36 ruku. Ako u tome uspiju, senatori potom ulaze u drugi, tajni krug glasovanja u kojem je opet potrebno 36 glasova za konačnu smjenu rektora.

Izdvojeni članak

Borasova uprava u rektoratu se raspada: Prorektorica dala neopozivu ostavku, pričali smo s njom

‘Očekujemo 36 ruku za smjenu rektora’

Uoči sjednice Senata, koja bi se trebala održati u utorak, 16. veljače, razgovarali smo s nekoliko visoko pozicioniranih senatora. Naši sugovornici spremni su staviti svoj potpis na smjenu rektora. Jedan od njih, inače dekan jednog od cijenjenijih fakulteta pri zagrebačkog sveučilištu, kaže nam da za sad postoji 30 sigurnih ruku. No, mnogo se senatora, kaže, dvoumi.

– Nadamo se i očekujemo da ćemo do ponedjeljka imati 36 ruku. Ja sam za, kao i neki kolege, već duže vrijeme i vjerujem da je moguće smijeniti rektora. Vidjet ćemo koliko će ostali članovi Senata shvatiti da je to bitno i da se treba dogoditi, rekao nam je.

‘Zataškavanje prijave je jednostavno previše’

Naša druga senatorica pak kaže da je zastrašujuć broj afera vezanih uz rektora Borasa pa samim time i uz zagrebačko sveučilište.

– Zataškavanje prijave za seksualno uznemiravanje je jednostavno previše. Nije to više stvar rektora, već stvar Sveučilišta, to je pitanje koju poruku šaljemo javnosti i ispred kojih vrijednosti stojimo, jesmo li moderno pristojno sveučilište ili ne, kaže nam senatorica.

Posljednjih šest godina, otkako je na njegovu čelu Borasova uprava, kaže nam, zagrebačko sveučilište nazaduje.

– Krajnje je vrijeme da se to promijeni. Zaista je krajnje vrijeme da Sveučilište iskoristi sve potencijale koji su godinama bili zanemarivani, zaključila je.

‘Iznenadilo bi me da ne uspijemo skupiti glasove za smjenu’

Razgovarali smo s još jednom cijenjenom senatoricom. Kaže nam da su sve afere vezane uz zagrebačkog rektora, “nepotizmi i umreženosti svih vrsta” samo kap koja je prelila času pa tako i povod za njegovu smjenu. Njega je potrebno razriješiti, smatra, i iz nekolicine drugih razloga.

– Ova uprava nije donijela nijedan bitan strateški potez, ništa bitno se nije dogodilo, ništa se nije promijenilo. Sveučilište tapka u mjestu. Osim toga, svi smo taoci potpuno privatnih sukoba, nabraja senatorica.

Dodaje i kako nema komunikacije s politikom jer je ovo već drugi ministar, nakon Blaženke Divjak, s kojim je rektor u direktnom sukobu. Kaže nam da bi je iznenadilo da se ne uspije skupiti dovoljno ruku za smjenu rektora Borasa.

– Iznenadilo bi me da svi članovi i članice Senata zapravo ne shvate poruku koja dolazi sa svih strana, od sveučilišnih profesora, medija i javnosti. Na kraju dana i politike, koja u okviru svega i dalje poštuje sveučilišnu autonomiju, no šalje poruku da ovako ne može dalje. Neki su senatori jednostavno šutjeli jer su pokušavali činiti dobro za svoju sastavnicu. No, već neko vrijeme je situacija takva da treba podvući crtu i shvatiti da financijski opstanak fakulteta nije najbitnije u ovoj priču, zaključuje senatorica.

Izdvojeni članak
luka burilovic

Kontaktirali smo Burilovića, otkrio nam je kad će se sastati Sveučilišni savjet, tijelo koje nadzire Borasov rad

Borasu se opasno trese fotelja

Rektoru Borasu posljednjih se dana opasno trese fotelja. Poziva ga se na odgovornost zbog sumnje da je zataškao jednu prijavu za seksualno uznemiravanje; profesori Filozofskog snažno su revoltirani jer im mjesecima ne dozvoljava da izaberu vlastitog dekana; njegovom bliskom suradniku i prorektoru Čoviću stopirano je produljenje ugovora; a u najnovijoj kritičnoj situaciju napustila ga je bliska suradnica i prorektorica Mirjana Hruškar, istaknuvši da ni moralno ni profesionalno ne može podržati njegove odluke.

Osim toga, počinju se izvlačiti i stari skandali, a među senatorima se priča i o spornom ljetovanju u Dubrovniku te situaciji koju je uprava zagrebačkog sveučilišta uzrokovala na Hrvatskim studijima, a u petak se očekuje i sjednica Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire Borasov rad.

Kraj rektora Borasa? Trideset senatora spremno glasati za smjenu: ‘Očekujemo skupiti 36 do ponedjeljka’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap