Pretraga

Poduzetnik Saša Cvetojević poručio Ekonomskom fakultetu za slučaj referada: ‘Big Fail za EFZG’

A- A+

Poduzetnik Saša Cvetojević iz Zagrebačkog inkubatora poduzetništva poručio je Ekonomskom fakultetu kako je njihova odluka sankcioniranja studentica radi komentiranja referade, sramotna. Tri studentice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta su u Facebook
grupama komentirale studentsku referadu svog faksa nakon čega su drastično kažnjene. Kako smo doznali od savjetnika u uredu
studentskog pravobranitelja Ivana Tomljenovića, protiv njih je pokrenut
stegovni postupak. Iste su dobile opomenu pred isključenje te suspenziju
od šest, devet i 12 mjeseci. 

Nakon što smo jučer objavili kako su studentice ekonomije kažnjene radi komentara na društvenim mrežama o neefikasnosti referade, javio se poduzetnik Saša Cvetojević koji studenticama obećava pomoć oko pokretanja sudskog postupka i plaćanja troškova odvjetnika, ako je to potrebno.

Prekršen Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenta

Da bi stvar bila još čudnija, Stegovno povjerenstvo ih nije pozvalo na raspravu kako je propisano Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti studenata, nego su im mjere odredili iza leđa. Potom su na kućnu adresu dobile odluku o izricanju stegovne mjere u kojoj je citiran je članak Pravilnika kojeg nisu prekršile.

Potpuno nepotrebno i predrastično kažnjavanje. Opomena bi bila više nego dovoljna. Da ne kažem da bi na EFZ mogli razmisliti o tome da su STUDENTI korisnici/kupci njihovih usluga pa i onih na referadi. Od kad sam ja studirao, referada je jedna od najlošijih strana fakulteta. No, treba ubiti glasnika. Ne uvesti red u referadi. Sram vas bilo!
POZIVAM STUDENTICE KOJE SU SUSPENDIRANE DA MI SE JAVE! Potruditi ću se da im pomognem i ako treba platim odvjetnika ili pomognem da se pokrene postupak. Ovo ne smije završiti ovako, napisao je Cvetojević na svojem Facebooku. 

Izdvojeni članak

Studentici EFZG-a onemogućen završetak studija zbog komentara na Facebooku

Big Fail za Ekonomiju

Studentica koja je napisala ‘Na youtubeu ima stvar, zove se referada….Poslušajte, dobra je hahahaha‘ dobila je šest mjeseci, a cura koja je odgovorila ‘I kaj je najbolje, efzg je inspiracija‘ čak devet mjeseci suspenzije s nastave.  

– Ali stvarno mislim da je sramotno, kako god se činilo neprikladnim što su se studentice oglasile ispod ružnog i šovinističkog komentara jednog anonimusa – one nisu krive za neučinkovitost kako referade tako i cijelog fakulteta. Studenti su korisnici i korisnici imaju pravo reći svoje misljenje. Da se fakultet i njegove službe ponašaju onako kako profesori na tom istom fakultetu uče studente, a siguran sam da ih velika većina dobro uči, oni bi kritiku korisnika shvatili kao besplatni konzalting i priliku da zajedno učine cijeli proces studiranja boljim. Sramota je da to nisu iskoristili na taj način, nego su ih čak kaznili. Da sam dekan, pozvao bi te studentice, održao s njima sastanak, te pokušao dobiti realan feedback u čemu je problem na glavnoj dodirnoj točki studenata i fakulteta – referadi. Big fail za EFZG, rekao nam je Cvetojević.