Pretraga

Studentici EFZG-a onemogućen završetak studija zbog komentara na Facebooku

A- A+

Tri studentice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta su se u Facebook grupama komentarima obrušile na studentsku referadu svog faksa. Ni prve ni zadnje, rekli biste. No kako doznajemo od savjetnika u uredu studentskog pravobranitelja Ivana Tomljenovića, protiv njih je pokrenut stegovni postupak. Iste su dobile opomenu pred isključenje te suspenziju od šest, devet i 12 mjeseci. Da bi stvar bila još čudnija, Stegovno povjerenstvo ih nije pozvalo na raspravu kako je propisano Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti studenata, nego su im mjere odredili iza leđa. Potom su na kućnu adresu dobile odluku o izricanju stegovne mjere u kojoj je citiran je članak Pravilnika kojeg nisu prekršile.

Komentari kažnjenih studentica su pored zatamnjenih dijelova

– Ovim putem želio bi se najeb*** majki svim onim polupismenim nakaradnim droljama, koje rade u referadi i troše moje dragocjeno vrijeme, sadržaj je posta kojeg je 9. rujna objavio korisnik s lažnim profilom u Facebook grupi ‘EFZG Zagreb’. Njegov identitet nikada nije otkriven, ali zato je identitet studentica koje su odlučile ostaviti svoj komentar na tu objavu i još jedne njihove kolegice na sličnoj grupi. Kako nam otkriva savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja Ivan Tomljenović, protiv te tri studentice voditelj referade Robert Fišić pokrenuo je stegovni postupak.

Osim što je apsurdno da se stegovni postupak pokrene zbog komenatra na Facebooku, cijeli postupak, kao i izricanje stegovnih mjera u obliku opomene pred isključenje i više mjeseci suspenzije, prema Tomljenoviću odvio se uz kršenje Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata, kao što su i same studentice kažnjene za nešto što nisu učinile.

Izdvojeni članak

Studenti zagrebačke Ekonomije zbog preuranjenog biranja izbornih predmeta imaju problema s profesorima, što faks opovrgava


Studentice u strahu odbile otkriti detalje

Kontaktirali smo i same studentice. U strahu da ne bi imale još više problema, odbile su ispričati što se točno dogodilo, dok je jedna, pod uvjetom da ostane anonimna, samo potvrdila podatke koje smo dobili od Ivana Tomljenovića iz ureda studentskog pravobranitelja.

Zbog komentara na Facebooku suspenzija i opomena

– Prije svega, studentice koje su kažnjene nikada nisu vidjele niti dobile prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, niti im je Stegovno povjerenstvo u službenom pozivu na obranu navelo za što ih se tereti. Jedina naznaka bio je poziv u referadu gdje im je voditelj Fišić dao isprintane komentare iz Facebook grupe te rekao pred ‘svjedokinjom’ Jasminom Trinajstić da će pokrenuti stegovni postupak jer je njima dosta da se blate djelatnici u referadi, objašnjava Tomljenović.

Nastavio je kako komentari koje su dvije sankcionirane djevojke ostavile nisu sadržavale nikakve uvrede, a jedino ona s najmanjom kaznom napisala je psovku.
S obzirom da su po Pravilniku o stegovnoj odgovornosti mogle svoju obranu izreći pisanim putem, a bile su pozvane samo na nju, Tomljenović im je savjetovao da radije učine to nego da se usmeno obrate stegovnom povjerenstvu.

– Dvije studentice nazovimo ih Ana i Josipa (podaci poznati redakciji) su pisanim putem izložile svoju obranu, a treća nazovimo je Tea (podaci poznati redakciji) koja je imala najgrublji komentar odradila je to usmeno 19. studenoga. Pisanim putem navele su kako ne znaju za što ih se tereti, kako nisu dobile prijedlog pokretanja stegovnog postupka niti da su svojim komentarima uvrijedile djelatnike referade i kako svojim postupkom ne mogu biti terećene prema članku Pravilnika koji se ne odnosi na njih. Potom je Stegovno povjerenstvo moralo pozvati sve tri na raspravu, do čega nije došlo. Oni su odlučili, istog dana kad se Tea usmeno obranila, odrediti stegovne mjere za sve tri djevojke, govori Tomljenović dodajući kako je Povjerenstvo Ekonomskog fakulteta tim prekršilo Pravilnik na kojeg se poziva.

Stegovno povjerenstvo EFZG-a krši Pravilnik

Ne znajući što se događa, Ana, Josipa te upoznata Tea su na kućnu adresu dobile odluke o izricanju stegovne mjere kojima je navedeno da su kažnjene zbog ‘grubog narušavanja reda i ponašanja utvrđena za pojedine oblike nastave odnosno za ispite (npr. prepisivanje)’.

Izdvojeni članak

Zagrebačka Ekonomija uskoro postaje integrirani studij po modelu 0+5

Osim što njihovo komentiranje na Facebooku nije obuhvaćeno citiranim člankom, savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja objašnjava kako postoji mogućnost da se Povjerenstvo dogovorilo sankcionirati ih pošto-poto, ili da je u prijedlogu za pokretanje stegovnog postupka voditelj referade možebitno naveo stvari koje studentice nisu napravile.

– Ana koja je prema stegovnom povjerenstvu pokazala najmanje žaljenja dobila je opomenu pred isključenje i 12 mjeseci suspenzije, Josipa opomenu i devet mjeseci suspenzije, a Tea koja je čak opsovala dobila je opomenu i suspenziju od šest mjeseci jer se pokajala i pokazala da žali za učinjenim. Budući da sam im savjetovao na koji način da se obrane i što da navedu, ispada da im je ispravan način zapravo nanio štetu veću, ističe Tomljenović.

Pritom je bitno istaknuti da jednoj studentici izrečena kazna zapravo znači gubitak prava na studiranje. Naime, kao osoba koja dugo studira i ima još dva ispita, Fakultet joj je odredio rok za završetak studija do 30. rujna 2015., to jest suspenzija znači istek tog roka i nemogućnost polaganja ispita, a time i diplomiranja.

Jedna od odluka o izricanju stegovne mjere

Apsurdan razlog za pokretanje stegovnog postupka

Savjetnik u uredu pravobranitelja istaknuo je kako do ovog postupka uopće nije trebalo doći.

– S obzirom na postojeće pravne propise, da su te dvije studentice s
najvećom kaznom te svoje, na Facebooku objavljene, komentare napisale
kao neki transparent, unijele ga i objesile na neki balkon ili na
stepenice Fakulteta – smatram da čak i tada ne bi bilo objektivnog
razloga za pokretanje postupka, a kamoli nešto više, zaključio je.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Ludnica na brucošijadi Ekonomskog fakulteta u Zagrebu


S EFZG-a nismo došli do ikakvih informacija

Kontaktirali smo fakultet, odnosno pokušali smo doći do dekana Lajoša Žagera, kao i predsjednice stegovnog povjerenstva Ksenije Dumičić da nam obrazlože svoje postupke. Od tajnice dekana dobili smo odgovor kako se ne možemo pojaviti na fakultetu i tražiti dekana, nego da mu uputimo mail i ukratko ga upoznamo s problemom oko kojega želimo razgovarati. Ksenija Dumičić, pak, cijeli dan ne odgovara na telefonske pozive, iako smo u nju upoznali sa slučajem oko kojega tražimo obrazloženje putem maila. Pisanog odgovora ni s jedne ni s druge adrese nismo dobili.

Prema Tomljenovićevim riječima, Ekonomski fakultet prekršio je Pravilnik na koji se poziva te studentice sankcionirao prema istom Pravilniku, to jest članku, koji se ne odnosi na djelo za koje djevojke pretpostavljaju da se terete. Pretpostavljaju jer im nigdje nije službeno navedeno zbog čega su u stegovnom postupku, osim naznake koju su dobili od voditelja referade Roberta Fišića.

– Ako tko iz referade smatra da je oklevetan, osramoćen ili što slično, zbog komentara na Facebooku, neka pokrene privatnu tužbu protiv onoga tko određene navode iznosi. I da je netko od studenata prijetio ubojstvom ili širio kakvu drugu netrpeljivost u javnoj grupi na Facebooku, ne vidim na koji je način to prema fakultetskim pravnim propisima materijal za Stegovno povjerenstvo EFZG-a. Ali jest za građanski sud, mišljenje je savjetnika u uredu studentskog pravobranitelja.

Za kraj nam je Ivan Tomljenović otkrio kako je na dan Teine obrane tražio od predsjednice stegovnog povjerenstva prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, no u tom ga trenutku nije imala u fizičkom obliku. Potom više ni na jedan mail nije odgovorila.