Pretraga

Pogledajte kratki film zagrebačkih studenata o pravnoj borbi gej para koji želi udomiti dijete

A- A+

Ustavni sud ovih je dana odlučio kako istospolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić ima pravo udomiti dijete. Iako Ustav kaže da su svi pred zakonom jednaki, njihova bitka oko prava da udome dijete traje već mjesecima. Ona je i prije više od godinu dana bila i povod studentima Fakulteta političkih znanosti (FPZG) da o paru snime kratki film.

Screenshot iz filma ‘Nepodobni’|Televizija Student/Vimeo

Odlukom Ustavnog suda koja je donesena ovih dana, životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo udomiti djecu. U zaključku odluke stoji da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u ‘javnoj usluzi udomljavanja’. Ministarstvo za demografiju i socijalnu politiku priopćilo je da je odluka Ustavnog suda u vezi s odredbom Zakona o udomiteljstvu obvezujuća za sva javna i državna tijela.

Izdvojeni članak

Poljupci gejeva previše za zadarsku gimnaziju: S bizarnim objašnjenjem učeniku odbili rad LGBT tematike

Pravna bitka Ive i Mladena, kojima je velika želja pružiti dom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, traje već mjesecima. O njenom su početku potkraj 2018. studenti Fakulteta političkih znanosti snimili i kratki film ‘Nepodobni’.

Televizija Student pratila je razvoj priče Ive Šegote i Mladena Kožića još 2018. godine u njihovoj borbi protiv sustava. Iako su bili pozitivno ocijenjeni, zaustavljen je proces udomljavanja djeteta uz obrazloženje da nema zakonske osnove. Danas je Ustavni sud odlučio da homoseksualni parovi imaju pravo biti udomitelji kao svi drugi, poručuju s Televizije student.

Autori filma su Antonio Penić i Sara Kekuš, a zanimljivo je spomenuti i to da je film ‘Nepodobni’ još u rujnu osvojio prvu nagradu na festivalu ‘On the Record’ koji se održao u Novom Sadu, priopćeno je s FPZG-a.

Uslijed odluke Ustavnog suda film je jučer prigodno prikazan na Iskonu, a za sve one koji ga nisu pogledali, dostupan je na Vimeo kanalu Televizije Student:

Nepodobni (S titlovima) from TV Student FPZG on Vimeo.