Pretraga

Ustavni sud odbacio tužbu roditelja protiv cjelodnevne škole, evo koja obrazloženja imaju

A- A+

Potkraj kolovoza, uoči početka nastavne godine u kojoj se u 62 škole eksperimentalno provodi program cjelodnevne škole, roditelji dviju tih škola podnijeli su ustavnu tužbu protiv Ministarstva obrazovanja. Smatrali su da su njima, ali i njihovoj djeci, povrijeđena ustavna, konvencijska i zakonska prava prilikom odabira škola koje će sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. Ustavni sud donio je odluku kako se njihova tužba odbacuje.

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda| screenshot: HRT/foto: Unsplash

Roditeljima Osnovne škole Novi Marof i Osnovne škole Draganići, čija djeca sudjeluju u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, odbačena je ustavna tužba.

– Ustavni sud ističe da se u predmetnom podnesku ne obrazlažu razlozi zbog kojih bi uslijed nepokretanja ustavnosudskog postupka mogle nastati teške i nepopravljive posljedice za podnositelje tog podneska, o čemu bi se radilo samo kad bi radnja ili odluka suda očigledno dokinula samu srž nekog njihovog ustavnog prava, potpuno onemogućila njezino naknadno preispitivanje od strane nadležnog tijela ili Ustavnog suda ili ‘potkopala autoritet’ državne vlasti koju donositelj odluke ili poduzimatelj sporne radnje obnaša, navodi se, među ostalim, u odluci Ustavnog suda koju potpisuje predsjednik Miroslav Šeparović.

Zašto je pokrenuta tužba?

Podsjetimo, pravni zastupnik roditelja Luka Mlinarić ustvrdio je da su prijavom i izborom ovih škola u cjelodnevnu školu grubo povrijeđena ustavna, konvencijska i zakonska prava roditelja, kao i same djece. Kao obrazloženje navodi da su vijeća roditelja u ogromnoj većini glasala protiv prijave na javni poziv i sudjelovanje u eksperimentalnom programu.

– Roditelji nisu dali suglasnost za sudjelovanje koje je potrebno po Zakonu o odgoju i obrazovanju, rekao je Mlinarić krajem kolovoza.

Kao razloge protivljenja roditelji su isticali nedostatak prostora, sportske dvorane, blagovaonice te da učitelji nisu dovoljno osposobljeni i pripremljeni. Iako će škole dobiti financijsku pomoć kako bi se opremile za provođenje cjelodnevne škole, roditelji smatraju da je njihova suglasnost prioritet u ovom slučaju. Prilikom podnošenja tužbe u kolovozu, a budući da je nastava započinjala 4. rujna, tražili su da Ustavni sud donese privremenu odluku o obustavi provođenja eksperimentalnog programa u  dvije spomenute škole. U suprotnom će, zaprijetili su, upustiti se u prosvjede i građanski neposluh.

Izdvojeni članak
predstavnik roditelja koji tuže mzo pred mikrofonima

Nekolicina roditelja tuži MZO: Traže obustavu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole

Iz škole u Draganićima ispisalo se četvero djece, u Novom Marofu ni jedno

Ravnateljica OŠ Draganići, Marica Jurčić, za Dnevnik.hr otkrila je da su se iz te škole ispisala četiri učenika zbog cjelodnevne škole.  Ravnatelj druge tužene škole, OŠ Novi Marof, Anđelko Bošnjak, kazao je da nitko od roditelja ondje nije ispisao svoje dijete zbog eksperimentalnog programa. Na sastanku Vijeća roditelja samo su se, kazao je, kratko osvrnuli na odluku suda.

– Jedan od tih roditelja koji je bio na tužbi je postao predsjednik Vijeća roditelja i normalno surađujemo. Nitko se od učenika nije ispisao. Nema najave, nego roditelji, koje ja i dalje pozivam na suradnju, su iskazali žeju da i dalje surađujemo. Nisu negodovali, nego su davali još prijedloga i rekli su da su jako zainteresirani za rad škole i da budu sudjelovali u realizaciji programa, rekao je Bošnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Čitavu odluku Ustavnog suda možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab