Pretraga

Pogledajte neke od najljepših svjetskih studentskih domova

A- A+

Imamo dokaze da studentski dom ne mora nužno biti ‘rupetina’! Donosimo vam nekoliko najljepših, najugodnijih i najčudnijih studentskih domova diljem svijeta.

Grad na dokovima – Le Havre, Francuska

‘Cité A Docks’ projekt studentskih domova nalazi se u gradu Le Havre, u Francuskoj. Razlog zbog kojeg se ovaj studentski dom zanimljiv je taj što je cijeli kompleks od 100 stanova izgrađen od starih kontejnera za isporuku poslaganih na metalnu strukturu, ali je svaka soba, u principu, zasebna i odvojena od ostalih. Svaka ima vlastitu kupaonu i kuhinju, a u sklopu doma postoje i prostorije za bicikle, vrtovi i mjesta za druženje.

openbuildings.com

inhabitat.com

Campagneplein – Enschede, Holandija

Sveučilište Twente nalazi se u nizozemskom gradu Enschede i može se pohvaliti jedinstvenim studentskim domom od 9 katova i 87 stanova. Ono što je najzanimljivije kod ovog doma je 30 metara visok zid za penjanje sa 2.500 ručkica.

www.archdaily.com

www.pinterest.com

Simmons Hall – Cambridge, Massachusetts

Simmons Hall nalazi se na poznatom Massachusetts Institute of Tehnology (MIT) u SAD- u. Osim 350 stanova, onaj dom ima i kazalište, noćni klub i blagovaonu.
Svaka soba ima nevjerojatnih 9 prozora, a zidovi su izgrađeni na način da zimi svjetlost dopire u sobe, a ljeti je hlad.
Dobitnik je nekoliko nagrada za najbolji dizajn.

Simmons Hall

www.archdaily.com

Tietgen – Kopenhagen, Danska

Studentski dom Tietgen u nalazi se u danskoj prijestolonici Kopenhagenu. Kružnog je oblika što simbolizira jednakost i zajedništvo. Ima dvije muzičke sobe, u jednoj se nalazi klavir, a u drugoj bubnjevi. Osim muzičke sobe, postoji i teretana, teren za stolni tenis i košarku. Također, ovdje je teško ostati gladan jer je dio ovoga doma i velika kuhinja opremljena raznim skandinavskim posuđem i aparatima.

www.e-architect.co.uk

megamozg.ru

Tulane – New Orleans, Louisiana

Ovaj moderno izgrađen studentski dom nalazi se u New Orleansu, SAD. Krase ga veliki prozori i balkoni, a ima i prekrasno dvorište namijenjeno studentima za druženje i aktivnosti.

imgarcade.com

Taliesin, Frank Lloyd Wright School of Architecture – Scottsdale, Arizona

Favorit u kategoriji najneobičnijeg studentskog doma nalazi se u Scottsdaleu, SAD. Ovaj je dom smješten usred pustinje, izgleda kao naselje iz bajke, a studenti mogu ovdje boraviti ako žele.

travelwithfrankgehry.blogspot.com

www.aia.org

Smarties’ – Utrecht, Nizozemska

Ovaj zanimljivi dom se sastoji od višebojnih aluminijskih ploča, izgrađen kako bi oživio monoton studentski kampus. Dom ima 380 soba, a postoje čak i sobe za partijanje.

www.designboom.com

Poljane – Ljubljana, Slovenija

I naši susjedi Slovenci svog konja za trku imaju. Ljubljanski studentski dom Poljane je savršen spoj svega onoga što je potrebno jednom studentu- soba, kupaona, trpezarija, privatnost. Arhitekti su čak dizajnirali i sklopive panele protiv neželjene buke.

www.alkam.si

www.alkam.si