Pretraga

Pola godine od dogovora Zbora i Svučilišta riječkim studentima nije isplaćena subvencija za dom

A- A+

Cijena kreveta u studentskom naselju Trsat u Rijeci iznosi 532 kune, a tamošnji Studentski zbor još u rujnu se izborio za to da studenti s manjim prihodima kućanstva ostvare dodatnu subvenciju. Tu dodatnu subvenciju isplaćuje Sveučilište u Rijeci. Kome, ne zna se. Liste dobitnika subvencije još nisu poznate, a iako Sveučilište tvrdi da će sredstva biti isplaćena Studentskom zboru, Zbor tvrdi da oni s novčanim sredstvima nemaju ništa. Na njima je, kažu, samo bilo izraditi kriterije na temelju kojih studenti mogu dobiti subvenciju, što su i učinili.

Foto: www.scri.uniri.hr

Studentski centar u Rijeci i tamošnji Studentski zbor nakon rujanskih pregovora postigli su dogovor oko cijena smještaja u Studentskom naselju Trsat. Izglasano je kako će student stanovnik tog doma za svoj krevet izdvajati 532 kune, s daljnjim smanjenjem ovisno o kategoriji socijalne osjetljivosti studenta. Pojednostavljeno, 532 kune najviša je cijena koju bi studenti plaćali, a oni sa slabijim prihodima po članu kućanstva plaćali bi još manje, ovisno o visini svojih prihoda. 

Na istoj sjednici Senata riječkog Sveučilišta osnovan je Fond za subvencioniranje troškova smještaja, koji će sufinancirati smještaj studentima slabijeg socijalnog statusa sa 447.300 kuna.
Od dogovora o cijeni smještaja i osnivanja Fonda prošlo je pola godine, a svi studenti tako i oni slabijeg socijalnog statusa, i dalje plaćaju smještaj 532 kune. Gdje je zapelo?

Izdvojeni članak

Studentski zbor u Rijeci negoduje: Studenti s nižim dohotkom smješteni u skuplje domove

Uplate subvencija trebale bi krenuti ovaj mjesec 

Zadaća Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci bila je zajedno s Upravnim vijećem Studentskog centra razraditi kriterije prema kojima će studenti plaćati nižu cijenu smještaja. Model, kriteriji i formula za dodjelu subvencija izrađeni su pred svega nekoliko dana, no lista studenata koji imaju pravo na subvenciju još uvijek ne postoji. 

Iz Studentskog zbora kažu nam kako su model kategorizacije predstavili još u studenom, a ubrzo nakon toga i brzo prezentirali model svim članovima Upravnog vijeća Studentskog centra. Na inicijativu Zbora uslijedio je još jedan sastanak u prosincu. Ustanovljeno je da bi studenti mogli imati problema s porezom i bodovima za smještaj naredne godine, ako im se subvencija uplaćuje direktno. 

– Nakon održanog sastanka, a sukladno dogovoru slali smo studentima obavijest da nam se povratno jave ukoliko bi imali problema ako dobivaju subvenciju iako još sa sigurnošću nismo dobili informaciju o tome u koju će kategoriju student ulaziti. Nedugo nakon toga, točnije 9. veljače Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci poslao je dopis Upravnom vijeću Studentskog centra s detaljno razjašnjenim modelom kategorizacije studenata kojeg su razradili studenti. Dostavom prijedloga napravili smo ono za što smo bili i zaduženi, kazao nam je predsjednik Studentskog zbora, Kruno Topolski

Ako je Studentski zbor odradio svoju zadaću, i kriteriji su javno objavljeni na njihovim stranicama, postavlja se pitanje gdje su liste studenata koji imaju pravo na subvenciju i što je s isplatama.

– Prema informacijama sa sastanka održanog 14. ožujka 2017. godine lista će biti objavljena uskoro i ovaj mjesec će se početi s isplatama subvencije, a konkretan odgovor zašto liste i isplata subvencija nije izvršena ranije ne možemo dati, te bi za to trebalo poslati upit Sveučilištu u Rijeci. Koliko nam je poznato jedan od razloga ne objavljivanja konačne liste je dinamika useljavanja i iseljavanja studenata u domove, što predstavlja izazov pri izradi konačne liste. Također je zaključeno na sastanku i to je potrebno naglasiti da će se subvencija uplatiti retrogradno, a što znači da će subvencija biti isplaćena studentima od početka akademske godine odnosno za sve vrijeme koje su boravili u domu, odgovara nam Topolski.

Izdvojeni članak

Postignut je dogovor oko nižih cijena smještaja u studentskom naselju ‘Trsat’

Kome Sveučilište isplaćuje sredstva? 

Kriteriji za dobivanje subvencije su objavljeni, liste bi trebale, prema riječima predsjednika Zbora, uskoro biti dovršene i činilo se kako je čitava situacija riješena. Međutim, ovo rješenje zapravo je početak novog problema – kome će Sveučilište isplatiti novac?

Pred par mjeseci Sveučilište je poslalo obavijest studentima da Studentskom zboru pošalju mailom svoje brojeve računa. Zbor je tom prilikom obavjestio studente da im prestanu dostavljati IBAN, jer Zbor nikada nije dao suglasnost za prikupljanje podataka studenata na taj način. Zapravo, Zbor niti nema nikakve veze s uplatom i isplatom sredstava. Iako se u jednom regionalnom mediju pojavio napis kako je Zboru isplaćeno 447 tisuća kuna u tu svrhu, to nije istina, tvrdi Topolski. 

– Želimo istaknuti kako Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci nikada nisu bila doznačena sredstva za tu svrhu niti će Studentski zbor upravljati fondom što je vidljivo iz Odluke Senata (ispod odlomka) i što je vidljivo i iz proračuna Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci koji je javno objavljen na našim mrežnim stranicama, kaže Topolski.

Odluka Senata o Cijeni Smještaja u naselju Trsat by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Useljeni prvi studenti na Trsat: Evo kako izgledaju nove sobe

Predsjednik Studentskog zbora: ‘Sredstva ne mogu biti samo uplaćena Zboru, naš proračun je već izglasan’

Upit kome će se isplatiti 447 tisuća kuna i kada će studenti dobiti svoje subvencije poslali smo Sveučilištu u Rijeci, odakle nam je kratko odgovoreno: 

– Sveučilište uplaćuje Studentskom zboru na temelju lista koje nisu učinjene, piše nam Elvira Škomrlj iz ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci. 

Budući da nigdje ne stoji Odluci Senata ne stoji odluka o tome da će Zbor upravljati tim sredstvima, niti su ona dio proračuna Studentskog zbora, odgovor nas je iznenadio, pa smo predsjednika Zbora upitali je li ikada obaviješten o tome da će isplata biti izvršena na ovaj način.

– Iznenađuje izjava da će sredstva biti isplaćena Studentskom zboru. Sredstva ne mogu biti samo uplaćena Zboru jer smo donijeli naš proračun za ovu godinu koji je već izglasan i kojeg je Senat potvrdio. Isto tako subvencije će prema dogovoru na zadnjem sastanku biti isplaćivane svakom studentu osobno i iz tog razloga su studenti slali IBAN broj računa. Obavijest o tome poslana je od strane Studentskog centra koji su govorili da studenti nama šalju IBAN broj računa. Kako mi nismo odgovorni za plaćanje i isplatu sredstava nije bilo potrebe da studenti i nas tome obavještavaju i šalju nam brojeve računa te smo shodno tome i objavili takvu obavijest, zaključuje Topolski. 

I dok Sveučilište i Zbor ne pronađu zajedničko rješenje za novi problem, prolazi još jedan mjesec u kojemu studenti plaćaju stanarinu bez subvencije.