Pretraga

Hoće li povećani limit za poreznu olakšicu za studente vrijediti i za 2022.? Evo što kaže Ministarstvo

A- A+

Još je u lipnju ove godine najavljeno da će studenti, umjesto dosadašnjih 15.000, moći zaraditi 24.000 kuna godišnje prije nego li njihovi roditelji ili skrbnici izgube pravo na poreznu olakšicu. Dogodit će se to u sklopu izmjene Zakona o porezu na dohodak. No, on još nije usvojen u Saboru, a bliži se kraj ove kalendarske godine. Mnogi studenti zato se uplašeno pitaju hoće li se dio propisa koji se odnosi na njihovu zaradu, čak i ako izmjena Zakona ne stupi na snagu ove godine, primjenjivati za 2022. Prema odgovoru koji je Ministarstvo financija dostavilo glavnom predstavničkom tijelu studenata, Hrvatskom studentskom zboru – da.

Foto: srednja.hr/unsplash

Još je ranije ove godine iz Ministarstva financija najavljeno da se limit porezne olakšice za studente i ostale uzdržavane članove s 15.000 na 24.000 kuna. Međutim, izmjena Zakona o porezu na dohodak, propis kojim bi se ti limiti trebali povećati, još uvijek nije stupila na snagu i nije izglasana u Saboru. Pa se brojni studenti ovih dana pitaju hoće li se dio propisa koji se odnosi na njihovu zaradu, čak i ako izmjena Zakona ne stupi na snagu ove godine, primjenjivati za 2022 godinu. Kako smo više puta izvijestili – hoće.

Propis će se primjenjivati retroaktivno

Potvrđuje to ponovno i Ministarstvo financija u očitovanju koje je od njih zatražilo glavno predstavničko tijelo studenata, Hrvatski studentski zbor. Iz Ministarstva navode da se usvajanje Zakona o porezu na dohodak očekuje se u sklopu 13. sjednice Hrvatskog sabora, odnosno najkasnije do 15. prosinca ove godine.

– Usvajanjem Zakona će se, između ostalog, povećati iznos primitaka do kojeg se neka fizička osoba (uključujući i studenta) može smatrati uzdržavanim članom i to s 15.000 kuna godišnje na 24.000 kuna godišnje te bi se navedeno primjenjivalo već u postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2022. godinu i nadalje, stoji u odgovoru Ministarstva koji prenosi HSZ.

Studente upućuju na to i na koji se način, s obzirom na primjenu godišnjeg obračuna dohotka i poreza na dohodak, primjenjuje priznavanje porezne olakšice.

– Ako je roditelj sa svoje porezne kartice tijekom 2022. odjavio dijete koje je u 2022. ostvarilo primitke veće od 15.000 kuna, radi ostvarivanja prava na uvećani osobni odbitak, može do 28. veljače 2023. podnijeti Obrazac ZPP-DOH pod uvjetom da primici djeteta do kraja 2022. godine ne prijeđu iznos od 24.000 kuna. Ako roditelj nije odjavio sa svoje porezne kartice dijete koje je ostvarilo primitke veće od 15.000 kuna a manje od 24.000 kuna, isti radi ostvarivanja prava na uvećani osobni odbitak za to dijete nema obvezu podnošenja Obrasca ZPP-DOH već će mu se pri utvrđivanju godišnjeg dohotka u posebnom postupku, koji provodi Porezna uprava po službenoj dužnosti, priznati pravo na uvećani osobni odbitak za cijelo razdoblje. Naime, budući da Porezna uprava temeljem podataka iskazanih na poreznoj kartici raspolaže svim bitnim podacima roditelju će se utvrditi pravo na uvećani osobni odbitak za to dijete, stoji u očitovanju Ministarstva dostavljenom HSZ-u.

Izdvojeni članak
student servis

Zakon kojim se omogućuje veća zarada studentima u Saboru: Neki traže veći iznos, evo koliki

Raste i neoporezivi limit za studente koji zarađuju više, ali i minimalna satnica

Budući da se podiže i neoporezivi limit za studentski rad sa 64.000 na 72.000 kuna godišnje, iz Zbora navode da su Ministarstvu uputili dodatan dopis s ciljem razjašnjavanja primjene tog limita, te da će o odgovoru studenti biti pravovremeno obaviješteni.

Podsjetimo, još je jedna novost po pitanju obavljanja studentskih poslova. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je ranije ovog mjeseca kako će minimalna studentska satnica u 2023. godini iznositi 4,38 eura neto. Odluka o novoj minimalnoj satnici počinje se primjenjivati od 1. siječnja 2023., od kada je euro i službena valuta u Hrvatskoj. Kao i ranije, nedjeljom, blagdanima i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro studentska satnica uvećava za 50 posto, što znači da će u te dane studenti raditi za minimalno 6,57 eura po satu.

Zašto se povećala minimalna studentska satnica i kako se ona uopće izračunava, pogledajte u našem videu ispod.

@srednja_hr Od 2023. raste minimalna studentska satnica! Objasnili smo kako se izračunava i koliko možete zaraditi preko tjedna, vikendom i blagdanima! #srednjahr #studenti #studentskasatnica #posao #studentskiposao #hrvatska #faks ♬ Monkeys Spinning Monkeys (Piano) – BANG IA