Pretraga

Poslodavci i sindikati zajedničkim oštrim pismom protiv rektora Borasa i prorektora Lazibata oko HKO-a

A- A+

Nakon pozitivnih vijesti iz rujna o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, kada je Ministarstvo obrazovanja po završetku opsežne javne rasprave odbacilo diskriminirajući prijedlog za studente stručnih studija, kontroverzama oko HKO-a i dalje se ne nazire kraj. Danas su reagirali poslodavci i sindikati i upozorili na sporo donošenje izmjena i dopuna Zakona o HKO-u i izbjegavanje socijalnog dijaloga na ovu temu. U alarmantnom priopćenju ukazuju na sve probleme koji proizlaze iz neizvjesne situacije s HKO-om te na moguće katastrofalne posljedice za opstanak stručnih studija u Hrvatskoj. Osim toga, eksplicitno prozivaju uske interesne skupine okupljene oko Rektorskog zbora koje pridonose neizvjesnosti i potiču degradaciju razine diploma studenata stručnih studija. 

Razina 7 HKO-a po starom Zakonu i u prijedlogu novog Zakona | Foto: srednja.hr

Nikako se ne nazire kraj zavrzlami oko Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Nakon što je rektor Damir Boras u ime zagrebačkog sveučilišta prošle godine poslao Zakon o HKO-u na ocjenu ustavnosti, Ustavni sud odlučio je da isti mora u izmjene i dopune zbog ‘sporne’ razine 7 na kojoj su zajednički smještene kvalifikacije koje stječu studenti završetkom stručnih i sveučilišnih diplomskih studija. Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u iznjedrio je dvije opcije, od kojih alternativno rješenje nikako nije bilo prihvatljivo za 55.000 studenata stručnih studija u Hrvatskoj.

Gdje je zapelo s donošenjem izmjena Zakona o HKO-u?

Izdvojeni članak

MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

Upravo su studenti stručnih studija organizirali tribine i u velikom se broju uključili u jednu od najmasovnijih javnih rasprava u sustavu obrazovanja, nakon čega je Ministarstvo u rujnu odbacilo alternativni prijedlog, proglasivši ga diskriminatornim.

Očekivalo se tada da će se Nacrt izmjena i dopuna Zakona, nakon mišljenja svih nadležnih tijela državne uprave, relativno brzo uputiti Vladi Republike Hrvatske te potom u Sabor na usvajanje. Ipak, priča je u rujnu stala, a danas su poslodavci i sindikati u opširnom i alarmantnom priopćenju pojasnili da u posljednje vrijeme partneri izbjegavaju socijalni dijalog i odugovlače s donošenjem Zakona.

Priopćenje, koje zajednički potpisuju Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Matica hrvatskih sindikata (MHS) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) prenosimo u cijelosti.

Alternativnu ideju i dalje zagovaraju uske interesne skupine oko Rektorskog zbora, trenutno stanje unosi veliku nestabilnost u sustav obrazovanja, ali i na tržište rada

– Hrvatski poslodavci i sindikati nezadovoljni su sporim donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HKO-u te izbjegavanjem socijalnog dijaloga kojem su svjedočili u posljednje vrijeme. Socijalni partneri podsjetili su predstavnike Vlade RH na zadnjoj sjednici GSV-a (op.a Gospodarsko socijalno vijeće) kako je HKO jedini istinski učinkoviti instrument usklađivanja potreba tržišta rada i sustava obrazovanja koji daje metodologiju izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, što osigurava da obrazovanje uskladi nastavne i studijske programe sa stvarnim potrebama društva.

Izdvojeni članak

Bivši prorektor Sveučilišta u Zadru objasnio interes EFZG-a oko izmjene Zakona o HKO-u

Socijalni partneri nadalje naglašavaju kako je štetu koja je nastala neuspješnim pokušajem Rektora Sveučilišta u Zagrebu da zahtjevom za ocjenom ustavnosti s početka 2016. ukine čitav Zakon o HKO nužno odmah popraviti, jer trenutno stanje unosi veliku nestabilnost u sustav obrazovanja, ali i na tržište rada. Naime, pored prijedloga izmjena i dopuna Zakona koje predlaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja temeljem provedene sveobuhvatne javne rasprave, a koji su prihvatili socijalni partneri ali i drugi ključni dionici u društvu, postoji i alternativna ideja koju zagovaraju interesne skupine koje su inicijalno pokrenule i zahtjev za ocjenom ustavnosti. Ta ideja svodi se na izmjenu postojećeg stanja prema kojem su razine diploma stručnih i sveučilišnih studija ravnopravne, ali postoji jasna i vidljiva razlika u vrsti završenog studija. Izmjena koju predlaže Rektorski zbor, kao uska interesna skupina, provela bi se degradiranjem razine diploma studenata stručnih studija u odnosu na sveučilišne, posebno na diplomskoj razini studija.

Alternativni model stručne studije učinio bi studijima drugog reda i doveo do njihovog zatvaranja

Socijalni partneri upozoravaju da bi takav scenarij za Hrvatsku bio izrazito štetan, ne samo zato što za njega nema baš nikakvog opravdanja unutar samog koncepta kvalifikacijskog okvira na razini Europske unije, koji je Hrvatska 2013. godine prihvatila povezivanjem svog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom (EQF), već i zbog toga što bi se takvom segregacijom ugrozio položaj oko 55 tisuća aktualnih studenata stručnih studija koji danas studiraju te bi se ukinula stečena prava za još oko 150.000 onih koji su završili stručne studije i danas imaju takve kvalifikacije.

Izdvojeni članak

Institut za razvoj obrazovanja protiv Borasove ‘ustavne tužbe’ HKO-a

Dodatno, takav bi scenarij stručne studije učinio studijima drugog reda (neovisno provode li se na sveučilištima, veleučilištima ili visokim školama), što bi pak dugoročno dovelo do njihovog izbjegavanja od strane studenata i posljedično do njihovog zatvaranja. Time bi s jedne strane postala ugrožena radna mjesta svih nastavnika i zaposlenika na preko dvadeset javnih i tridesetak takvih privatnih ustanova, a s druge strane bi to urušilo koncept policentričnog razvoja Hrvatske. Zatvaranje veleučilišta i visokih škola doprinijelo bi još jačem iseljavanju iz onih dijelova Hrvatske u kojima danas mogućnost stjecanja visokog obrazovanja predstavlja jedan od ključnih elemenata razvoja i o(p)stanka.

Sindikati i poslodavci traže hitnu tematsku sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća o HKO-u

Socijalni partneri pozivaju na ozbiljno i sveobuhvatno sagledavanje nastale situacije, te na hitno provođenje jučerašnjeg zaključka sa sjednice GSV-a o organizaciji hitne tematske sjednice GSV-a o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o HKO kako bi on bio što prije poslan u proceduru Hrvatskog sabora i kako bi se hrvatski sustav obrazovanja mogao nastaviti nesmetano razvijati u okvirima europskih normi i najboljih praksi koje trenutni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO i predviđa, stoji u priopćenju kojeg zajednički potpisuju Davor Majetić (HUP), Mladen Novosel (SSSH), Krešimir Sever (NHS), Vilim Ribić (MHS) i Miroslav Hrašćanec (HURS).

Pročitajte sve o ovoj temi:

1. Ekskluzivno: Rektor Boras želi da Ustavni sud ukine zakon o HKO-u

2. Željko Jovanović: Boras brka zakone, a prijeti nam gubitak 500 milijuna eura

3. Institut za razvoj obrazovanja protiv Borasove ‘ustavne tužbe’ HKO-a

4. Ustavni sud odlučio: Zakon o HKO-u mora na doradu

5. Studentska inicijativa: Zašto rektor Boras i prorektor Lazibat žele diskriminirati vlastite studente?

6. Ovi ljudi odlučivat će o sudbini 55.000 hrvatskih studenata i HKO-u

7. Uključite se u javnu raspravu o Zakonu koji će odrediti položaj 55.000 studenata u Hrvatskoj

8. Hrvatski studentski zbor podupire alternativno rješenje Zakona o HKO-u

9. Prvi sukob ministra Barišića i rektora Borasa oko HKO-a

10. Bivši prorektor Sveučilišta u Zadru objasnio interes EFZG-a oko izmjene Zakona o HKO-u

11. Zahuktala se javna rasprava o HKO-u: Pogledajte argumente suprotstavljenih strana

12. Održavaju se tribine, padaju rekordi i pljušte priopćenja u javnoj raspravi o HKO-u

13. Godinu dana borbe i otpora protiv uprave Sveučilišta u Zagrebu

14. Nacrt prijedloga Zakona o HKO-u u rujnu se upućuje Vladi RH, u kolovozu izvješće o masovnoj javnoj raspravi

15. MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

16. Rektor Boras i prorektor Lazibat ne odustaju od diskriminacije 50 tisuća studenata