Pretraga

Povećava se iznos državne stipendije, a značajno se mijenja i sustav bodovanja: Evo detalja

A- A+

Državna socio-ekonomska stipendija od sada će mjesečno iznositi 1.506,90 kuna, odnosno minimalno 200 eura, a dodatne će bodove na natječaju ostvariti studenti deficitarnih zanimanja kao i daroviti mladi umjetnici te sportaši. Dio je to planiranih izmjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa koji je upravo ušao u javno savjetovanje.

erasmus, euri, novac, euro

Foto: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u javno savjetovanje pustilo nacrt Pravilnika o stipendijama za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa. Isplanirali su nekoliko važnih promjena od kojih je najveća – iznos stipendije. Umjesto dosadašnje mjesečne naknade od minimalno 1.200 kuna, nova će stipendija iznositi 1.506,90 kuna, odnosno minimalno 200 eura, a isplaćivat će se najkasnije do 15. u mjesecu. Osim što se predviđa povećanje iznosa stipendije, po prvi puta je naveden i u eurima, budući da od 1. siječnja 2023. to i službeno postaje naša valuta.

Veći broj studenata koji će moći dobiti stipendiju

Stipendije se i dalje dodjeljuju u tri kategorije; kategorija D, odnosno studenti djeca poginulih, umrlih i nestalih u ratu; kategorija E koju čine studenti slabijeg socio-ekonomskog statusa; i kategorija P koja se odnosi na studente s invaliditetom ili one koji su, bilo trenutno, bilo kao djeca, pod skrbništvom.

Izdvojeni članak
fuchs stipendija

Velike novosti u dodjeli STEM stipendije: Jedna skupina studenata dobivat će 4.520 kn mjesečno

Najveće promjene dolaze u kategoriji E. Kod studenata  slabijeg socio-ekonomskog statusa, ukupni dohodak ostvaren u protekloj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 100 posto proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom. Do sada nisu smjeli proći 65 posto proračunske osnovice.

To drugim riječima znači da će se, teoretski, veći broj studenata moći prijaviti na natječaj za državnu socio-ekonomsku stipendiju nego što je to bio slučaj ranijih godina kada su propisi bili striktniji. Uz navedeno, mijenjao se i sustav bodovanja za E kategoriju; sada oni koji imaju manje primanja po članu kućanstva dobivaju veći broj bodova nego prijašnjih godina. Sustav bodovanja možete vidjeti u screenshotu članka 8. iz nacrta Pravilnika.

pravilnik o socio-ekonomskim stipendijama

Dodatni bodovi za deficitarne smjerove i darovite umjetnike

U nacrtu novih propisa za državne socio-ekonomske stipendije dodano je još nekoliko kriterija za ostvarivanje dodatnih bodova. Tako, primjerice, student koji koristi ili čiji roditelj koristi naknadu za nezaposlene branitelje iz Domovinskog rata, kao i naknade za civilne stradalnike, dobit će dodatnih 200 bodova. Nešto više, 300 bodova dobit će studenti deficitarnih zanimanja, isto koliko i kategorizirani sportaši prve, druge i treće kategorije.

Daroviti mladi umjetnici koji ostvare uspjeh na državnim ili međunarodnim natjecanjima u proteklom glazbenom, likovnom ili umjetničkom obrazovanju, priznat će se 300 bodova. Ostvareni uspjeh podrazumijeva prvo mjesto na državnim natjecanjima u pojedinačnoj kategoriji, odnosno prvo, drugo ili treće mjesto na međunarodnim natjecanjima u posljednje četiri školske godine. Status darovitog mladog umjetnika dokazuje se potvrdom o ostvarenom uspjehu.

Savjetovanje za Pravilnik o stipendijama otvoreno je 1. kolovoza i traje do 31. kolovoza. Nakon toga MZO će pripremiti izvješće s odgovorima na prijedloge, kritike i komentare, a Pravilnik će biti upućen na čitanje u Hrvatski sabor gdje će primjedbe moći davati zastupnici i njihovi klubovi. Tek kada Sabor izglasa novi Pravilnik on se smatra donesenim.


KAKO SE UKLJUČITI U JAVNO SAVJETOVANJE?

Da biste se uključili u javno savjetovanje morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom u sustav nakon čega ćete dobiti mogućnost komentiranja svih zakona, pravilnika i drugih propisa koji se trenutno nalaze u javnom savjetovanju. Komentare mogu ostavljati i fizičke osobe, a neke od njih, poput rektora, dekana i ravnatelja, to će, kao i prijašnjih godina, činiti u ime institucija. Detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno, možete pronaći ovdje.