Pretraga

Poznati profesor uhićen pa pušten: Kaže da ga zaposlenica Hrvatskih studija optužuje za prijetnju smrću

A- A+

Slobodan Prosperov Novak, poznati povjesničar književnosti i dramaturg, prošlog je tjedna bio uhićen, ali i vrlo brzo pušten. Kako je sam potvrdio, uhićen je jer ga zaposlenica Fakulteta hrvatskih studija optužuje za prijetnju smrću. Pušten je, ističe, nakon što je šef policije ustvrdio da za navodne prijetnje ne postoje dokazi.

slobodan prosperov novak

Slobodan Prosperov Novak
Foto: Screenshot HRT

Kako doznaje Dnevno.hr, Slobodan Prosperov Novak prošlog je tjedna uhićen i morao je prenoćiti u pritvoru. Za isti je portal potvrdio da uhićen zbog optužbi zaposlenice da joj je prijetio kako će je ubiti pištoljem. On kaže kako gospođu koja stoji iza prijave gotovo da ni ne poznaje – ona je zaposlenica Fakulteta hrvatskih studija, a on je na fakultetu suradnik na projektu.

Policija ga je ubrzo pustila

– Ona je odbijala zadatak koji su joj dali dekan i prodekan, bila je zadužena za javnu nabavu. Kada sam bio tamo, pozdravili smo se i zaželjeli sretan Uskrs. Na kraju se javna nabava raspisala, to mogu potvrditi dekan i prodekan, rekao je za Dnevno.hr Prosperov Novak.

Istaknuo je i da ima ’71 godinu, dva stenta i karcinom te da nije ‘baš osoba koju se hapsi jer je netko nešto rekao’. Za isti je portal opisao da je policija došla do njegovog doma te da su mu rekli da zbog događaja na kampusu mora poći s njima, što je i učinio.

– Do jedan ujutro sam tamo bio, a tada se pojavio šef postaje koji je shvatio da za sve ovo nema dokaza. Učinili su sve da me se brzo pusti, pregledali su mi auto i stan da nemam pištolj. Moji kolege kažu da nikada nije bio slučaj da se nekoga uhiti nakon sastanka, rekao je za Dnevno.hr Prosperov Novak.

Portal prenosi i da Prosperov Novak očekuje da bi sada na redu trebao biti sud na kojem će nastojati dokazati da to nije napravio.

Izdvojeni članak
slobodan prosperov novak

Profesor koji je tvrdio da postoji ‘hrvatska matematika’ dobit će počasnu titulu? Boras ga predlaže

Nedavno predložen za professora emeritusa

Nakon objave ove vijesti u medijima, dekanu Fakulteta hrvatskih studija poslali smo upit za komentar na slučaj. Konkretno, pitali smo ga je li Upravi prijavljen slučaj, provode li istragu i što će poduzeti u vezi optužbi. O odgovoru, ako i kada pristigne, pravovremeno ćemo izvijestiti čitatelje.

Inače, baš je nedavno rektor Damir Boras predložio da se Prosperovu Novaku dodijeli počasna titula – professor emeritus. Kako smo tada pisali, nedvojbeno je da je Porosperov Novak vrhunski stručnjak u književnosti i dramaturgiji, a svojedobno je bio i profesor na američkom Sveučilištu Yale.

No, s druge strane, javnost ga pamti i po nekim kontroverznim izjavama, poput one da postoji ‘hrvatska matematika’ i po tome što mu je Grad Zagreb godinama davao u najam gradski stan od 68 m2 po mjesečnoj cijeni od 370 kn, a s pokojnim je gradonačelnikom spremno pozirao prilikom potpisivanja pristupnice Klubu liste grupe birača Milana Bandića.