Pretraga

Studenti na koljenima zbog skupih stanova, a sveučilišni profesor i član Bandićeve stranke dobiva gradski za par stotina kuna

A- A+

Dobar udio najmoprimaca u Zagrebu čine studenti, a brzinskim pregledom oglasnika da se zaključiti kako će sobu u stanu kojeg dijele s cimerima plaćati oko 1.500 kuna. Istovremeno, sveučilišni profesor Slobodan Prosperov Novak, inače član stranke Milana Bandića, gradski stan od 68 kvadrata dobio je za nekoliko stotina kuna mjesečno. Istovremeno, Bandić ljudima iz svog ureda daje gradske stanove za prosječno 297 kuna mjesečno.

Foto: srednja.hr

Emisija Radio Studenta, ‘Strah od slobode’, otkrila je kako je 2016. godine profesor s Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta hrvatskih studija na korištenje dobio gradski stan od 68.37 m2 kojeg plaća svega nekoliko stotina kuna mjesečno.

Član Bandićeve stranke

Izdvojeni članak
slobodan prosperov novak

Mislili smo da je to nemoguće, ali ipak se javio jedan koji brani Borasov potez

– U popisu ugovora za najam gradskih stanova Novak je evidentiran kao najmoprimac stana za službene potrebe. Prema Odluci o najmu stanova takav stan može se dodijeliti osobama koje je izabrala ili imenovala Gradska skupština, te djelatnicima u gradskim službama i upravnim tijelima, pa nije sasvim jasno po kojem kriteriju ga je Novak dobio. Cijena najma nije navedena u javno dostupnim podacima, no ako je, kao i za ostale najmoprimce za službene potrebe, određena u visini od 5,40 kn/m2, Novak za svoj stan izdvaja čak 369 kuna mjesečno, objavila je emisija ‘Strah od slobode’.

Prosperov Novak inače je i član Bandićeve stranke, a kako se jednom prilikom pokazalo riječ je i o zdušnom branitelju djela rektora Damira Borasa. Bio je i dežurni kritičar Cjelovite kurikularne reforme koju je trebala provoditi Ekspertna radna skupina pod vodstvom Borisa Jokića. Primjerice, sudjelovao je na panelu o obrazovnoj reformi u organizaciji glavnih aktera šatoraškog prosvjeda, koji su kritizirali kurikulum povijesti. Iako ni s nastavom povijesti niti matematikom nema puno veze, Novak je imao zamjerke na kurikulume iz oba predmeta.

– Tko ne može govoriti o povijesti ne može ni o matematici. Da, postoji hrvatska matematika. Oni će vam reći da ne postoji, ali to je laž, kazao je tada Novak bez objašnjenja kakva je to hrvatska matematika.

Gradske stanove dobivaju i zaposlenici Ureda gradonačelnika

I dok je Prosperov Novak dobio gradski stan za par stotina kuna, studenti u Zagrebu samo za sobe u stanovima koje dijele s cimerima izdvajaju preko tisuću kuna. Uz to, iz Studentskog doma Cvjetno studenti su iseljeni nakon potresa, a u njihovim sobama i dva mjeseca kasnije smješteni su građani čiji su domovi oštećeni u potresu jer Grad za njih još uvijek nije našao adekvatni smještaj.

Izdvojeni članak

Glavni kritičar kurikularne reforme Slobodan Prosperov Novak računa poput onog pastira iz Imotske krajine

Osim što je gradski stan dodijeljen Prosperovu Novaku, Telegram.hr doznao je da su stanove za par stotina kuna dobili i zaposlenici Ureda gradonačelnika Bandića. Stanovi u prosjeku imaju oko 55 kvadrata, a prosječna cijena najma iznosi nevjerojatnih 297 kuna mjesečno.

Gradske stanove zaposlenici Bandićeva ureda dobivaju u kategoriji ‘za službene potrebe’, a tko će dobiti stan odlučuje Povjerenstvo koje imenuje gradonačelnik Bandić. Kako piše Telegram.hr, cijena je utvrđena u dvostrukom mjesečnom iznosu zaštićene najamnine, te iznosi 5,40 kn po m2 stana.

Pročelnik Damir Lasić za Telegram.hr je kratko odgovorio kako o ocjeni čelnika pojedinog upravnog tijela ovisi za kojeg će svog zaposlenika, cijeneći njegove radne, socijalne i ostale uvjete, dostaviti Povjerenstvu obrazloženu preporuku za davanje u najam stana kao stana za službene potrebe.

Dopuna teksta 19. svibnja 2020 u 15:13h

Milan Bandić danas je kazao kako Slobodan Prosperov Novak više nije član njegove stranke te da je njegovo pravo da izvan liste dodijeli gradske stanove.

– Prosperov Novak nije član naše stranke. Krivo su vas informirali, imate pogrešne šaptače. Diskreciono je pravo gradonačelnika da mimo liste dodijeli stanove zaslužnim građanima. Drugo je socijalni kriterij. Pokvarili ste mi dan, bit ću cijeli dan tužan. Zašto to činite, da ljude intelektualce i bisere ove države vučete po podu. Tužan sam, sada bi najrađe suzu pustio. Znate li koliko on znači za ovaj grad i ovu zemlju, rekao je Bandić, prenosi Tportal.hr.