Pretraga

Šatoraši se žele ugurati i u obrazovnu reformu, a njen dežurni kritičar tvrdi: ‘Da, postoji hrvatska matematika’

A- A+

Glavni akteri šatoraškog prosvjeda, koji je ispred Ministarstva branitelja trajao punih 555 dana, ovoga puta izrazili su želju za uključenjem u obrazovnu reformu. Udruga čiji je predsjednik Đuro Glogoški organizirala je okrugli stol na kojemu su sudionici izrazili nezadovoljstvo zastupljenošću gradiva o Domovinskom ratu u kurikulumu povijesti. Iako voditeljica skupine za predmet koji je bio glavna tema panela na događaj uopće nije bila pozvana, dežurni kritičar reforme, Slobodan Prosperov Novak, imao je neka zanimljiva razmišljanja, poput onoga o postojanju ‘hrvatske matematike’.

Đuro Glogoški i Slobodan Prosperov Novak|Screenshot: NovaTV; HRT

‘Reforma obrazovanja – kurikul povijesti s osvrtom na Domovinski rat’ – naziv je okruglog stola kojega je organizirala Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, a čiji je predsjednik  Đuro Glogoški. Glavni zaključak rasprave taj je da se Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama ne daje se dovoljno prostora, a od premjera Plenkovića ratni veterani traže da ih se uključi u proces kurikularne reforme.

Novak: ‘Da, postoji hrvatska matematika. Oni će vam reći da ne postoji, ali to je laž’

Izdvojeni članak

Iako baš ne kuže temeljne pojmove CKR-a, akademici recenzirali Povijest: Voditeljica skupine drži se za glavu i zaziva Sokrata

– Sjećamo se vremena kad smo morali znati svakog narodnog heroja i kad se bez toga nije moglo nastaviti školovanje. Ne tražimo da se mora znati ime svakog tko je branio Hrvatsku, ali osnove se moraju znati, rekao je Glogoški, prenosi Index.hr, pritom kao problem ističući i postojanje višestrukog tumačenja pojedinih događaja.

Iako naslov panela upućuje na to da se ondje raspravljalo o kurikulumu povijesti, voditeljica Stručne radne skupine za povijest, Snježana Koren, nije bila pozvana. Zato se ondje našao dežurni kritičar kurikularne reforme, Slobodan Prosperov Novak, koji je još jedan javni nastup iskoristio za kritiziranje bivšeg voditelja reforme, Borisa Jokića.

– Jokić nam je dao dobro tempiranu bombu Šuvarove reforme koje će sada eksplodirati. Njegova disertacija, koja mu je jedina referenca za provođenje reforme, je Soroševski rad najgore vrste, ustvrdio je Slobodan Prosperov Novak, prenosi Index.hr.

Iako ni s nastavom povijesti niti matematikom nema puno veze i o ovom drugom predmetu Novak ima zanimljivo razmišljanje.

– Tko ne može govoriti o povijesti ne može ni o matematici. Da, postoji hrvatska matematika. Oni će vam reći da ne postoji, ali to je laž, kazao je Novak bez objašnjenja kakva je to hrvatska matematika.

Glogoški: ‘Naš šator je otišao u povijest, voljeli bismo da tamo i ostane’

Izdvojeni članak
stipendije

Ministar Tomo Medved otkriva kada će napokon biti objavljeni rezultati natječaja za braniteljske stipendije

Gostovao je na okruglom stolu i ministar branitelja Tomo Medved, koji je za kurikulum očito jako zabrinut, dok istovremeno njegovo ministarstvo rezultate natječaja za stipendije učenicima ne objavljuje već mjesecima. Medved kaže kako je želja ‘pronaći odgovarajući model i pristup da bi Domovinski rat, kao temelj samostalne Hrvatske, bio na odgovarajući način vrjednovan u obrazovnom sustavu, te kako bi učenici imali punu spoznaju o Domovinskom ratu’.

Predstavnik drugotnog  ministarstva u ovom slučaju, pomoćnik ministrice obrazovanja, Vlado Prskalo ustvrdio je kako je cilj prezentirati istinu o Domovinskom ratu te kako će se isti značajnije tretirati u školama.

– U udžbeniku povijesti piše da se raspala Jugoslavija, u udžbeniku istorije da se raspao komunizam. To znači da autori ne priznaju raspad SFRJ i hrvatsku državu, zaključio je Glogoški, prenosi Index.

Simbolično, ovaj je skup završio riječima:

– Naš šator je otišao u povijest, voljeli bismo da tamo i ostane, kazao je Glogoški, prenosi Index.hr.