Pretraga

Slobodan Prosperov Novak ide u mirovinu. To je onaj bivši Bandićev kolega što je dobio stan za par stotina kuna

A- A+

Slobodan Prosperov Novak, nekad ugledni profesor književnosti na Yaleu, danas javnosti više poznat po tome što je kao Bandićev kolega iz stranke dobio u najam državni stan za nekoliko stotina kuna mjesečno – ide u mirovinu. Ovo će mu biti zadnja akademska godina, a provest će je predavajući na Hrvatskim studijima.

Slobodan Prosperov Novak
Foto: Screenshot HRT

Slobodan Prosperov Novak zaista je živopisna ličnost. Neosporno je da se radi o stručnjaku čiji se znanstveno-nastavni rad prepoznao čak i na uglednom američkom Yaleu, gdje je četiri godine predavao južnoslavensku filologiju i književnost. Posljednjih par godina njega se, nažalost, pamti po dosta skandaloznim stvarima.

Izdvojeni članak

Studenti na koljenima zbog skupih stanova, a sveučilišni profesor i član Bandićeve stranke dobiva gradski za par stotina kuna

Stan plaćao nekoliko stotina kuna, a od grada dobivao stotine tisuća za izdavaštvo

Prosperov Novak neko je vrijeme bio član stranke Milan Bandić 365. U tom je svojstvu, kako su pisali mediji, još 2016. dobio na korištenje gradski stan. U javno dostupnim podacima nije bila istaknuta cifra koju je izdvajao za cca. 70 kvadratnih metara, no mediji su izračunali da, ukoliko ga je dobio po istim uvjetima kao i drugi, to nije moglo iznositi više od 369 kuna mjesečno. Dakle, u situaciji kada cijene stanova u Zagrebu divljaju, dok studenti ‘krpaju kraj s krajem’ i žive u trošnim stanovima s po nekoliko cimera – sveučilišni profesor blizak Bandiću od grada dobiva stan u najam po povlaštenoj cijeni.

Nakon što su u svibnju ove godine te informacije dospjele u javnost, Bandić je svog, tada već bivšeg stranačkog kolegu branio tvrdnjom da on više nije u stranci i da Grad ima pravo dodijeliti stan u najam po povlaštenoj cijeni van socijalnog kriterija.

– Prosperov Novak nije član naše stranke. Krivo su vas informirali, imate pogrešne šaptače. Diskreciono je pravo gradonačelnika da mimo liste dodijeli stanove zaslužnim građanima. Drugo je socijalni kriterij. Pokvarili ste mi dan, bit ću cijeli dan tužan. Zašto to činite, da ljude intelektualce i bisere ove države vučete po podu. Tužan sam, sada bi najrađe suzu pustio. Znate li koliko on znači za ovaj grad i ovu zemlju, rekao je tada novinarima Bandić.

Prosperov Novak od Zagreba je prije nekoliko godina dobio i tada najvišu pojedinačnu potporu za izdavaštvo. Izdavačka kuća Liliput planet, čiji je direktor i suvlasnik, od grada dobila vrtoglavih 340.000 kuna za Novakov projekt “Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti”.

– Pa zašto to ne bi mogla biti jedna od najvećih pojedinačnih potpora Grada Zagreba za izdavaštvo? To je jedan velik, ozbiljan i važan projekt na kojem radi mnogo autora […] Tako da se ovdje radi o izravnoj intervenciji u hrvatski obrazovni sustav, pri čemu se ovim projektom dokida redukcionizam dosadašnje reforme, rekao je tada među ostalim Prosperov Novak novinarima Jutarnjeg lista.

Kritizirao obrazovnu reformu i žustro branio rektora Borasa

Prije nešto više od dvije godine, održani su izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Novinari tada nisu pušteni na sjednicu Senata zbog čega je nastala opća pobuna. Mnogi su taj potez okarakterizirali kao indikator zatvorenosti Sveučilišta prema javnosti i medijima, te općenito kritici. Jedan od onih koji se protivio zatvaranju sjednice bio je Borasov protukandidat, profesor zagrebačkog PMF-a i danas saborski zastupnik Damir Bakić.

Izdvojeni članak
slobodan prosperov novak

Mislili smo da je to nemoguće, ali ipak se javio jedan koji brani Borasov potez

Boras je dobio nadmoćnu podršku, no u javnosti i dalje nije bilo puno onih koji su bili spremni javno mu odavati hvalospjeve ili biti braniteljem njegova lika i djela. No, to nije bio problem za profesora Novaka. U svom je monologu tendenciju za otvaranjem sjednice Senata usporedio s ‘Big Brotherom’ i istaknuo kako ‘ulica ne može birati rektora’.

– Da, Senat je zatvoreno tijelo. Ne može ulica birati rektora najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj. Ne može ulica uopće ništa birati. Ulica nije mjesto gdje se bira. Na ulici se možda može pokrenuti revolucija, a bogme i destrukcija, pojašnjava Prosperov Novak.

Sve je Borasove kritičare, u tom ‘rantu’, povezao s navodnim lijevim lobijem. U taj je lijevi lobi smjestio i rektorskog kandidata Bakića, kojeg je, među ostalim, koristeći se tvorenicom moćnog prorektora Ante Čovića etiketirao kao destrolucionara. S upravom Hrvatskih studija, na čijem se čelu danas nalazi notorni bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, ostao je u dobrim odnosima. Tamo tako predaje još nekoliko kolegija, a na uvodnoj ceremoniji za početak ove akademske godine dobio je čast održati predavanje o Svetom Jeronimu.

Osim svega navedenog, Prosperov Novak poznat je i kao kritičar lika i djela bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak. Jednom je prilikom, kritizirajući Školu za život, rekao kako je ona “sporedni režiser jedne velike stvari”, kako je u reformu uvela “partijske ljude bez većih biografija”. Još otprije je kritizirao Borisa Jokića i projekt Cjelovite kurikularne reforme.

– Ovaj dokument koji smo dobili što se književnosti tiče je doista tempirana bomba koja je postavljena davno u školski i sveučilišni sustav, u vrijeme reforme Stipe Šuvara. Sada ju je gospodin Jokić donio i detonirao. Ovo je detonacija jedne bombe koja je prije više od 30 godina psotavljena u naš sustav i koja evo sada pred nama eksplodira, komentirao je tada profesor Novak.

Najbizarnija izjava profesora Novaka bila je ona o ‘hrvatskoj matematici’.

– Tko ne može govoriti o povijesti ne može ni o matematici. Da, postoji hrvatska matematika. Oni će vam reći da ne postoji, ali to je laž, kazao je Novak bez objašnjenja kakva je to hrvatska matematika.