Pretraga

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Štrajk na Hrvatskim studijima bio je nezakonit

A- A+

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je odluku Županijskog suda o nezakonitosti štrajka na Hrvatskim studijima. Naime, štrajk dijela zaposlenika HS-a započeo je 3. travnja, a nedugo nakon Sveučilište u Zagrebu podnijelo je tužbu Županijskom sudu tvrdeći da je štrajk neosnovan i time nezakonit. Presuda je stigla tjedan dana nakon početka štrajka, a sud je ustanovio kako se radi o nezakonitom pothvatu. Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kao organizator štrajka, podnio žalbu. Do okončanja sudskog procesa i odluke Vrhovnog suda štrajk je bio privremeno obustavljen.

Izdvojeni članak

[VIDEO] ‘Na Sveučilištu se dogodila serija duboko nezakonitih odluka’

Štrajk dijela zaposlenika na Hrvatskim studijima započeo je 3. travnja ove godine nakon dvotjedne studentske blokade nastave uslijed ukidanja studija filozofije. Štrajk je organizirala sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Međutim, on je obustavljen već sljedeći tjedan jer je Sveučilište u Zagrebu podnijelo tužbu Županijskom sudu tvrdeći da je štrajk nezakonit, što je sud i potvrdio.

Iako se radilo o nepravomoćnoj presudi, Sindikat je u dopisu zatražio od svojih članova, djelatnika HS-a da privremeno obustave štrajk do donošenja pravomoćne odluke, odnosno presude Vrhovnog suda.

Izdvojeni članak

Ustavni sud srušio Odbor koji je donio mišljenje o plagijatu ministra Barišića

Vrhovni sud pravomoćno presudio: ‘Štrajk dijela zaposlenika Hrvatskih studija bio je nezakonit’

Sindikat je tada, kako smo već pisali, u roku od 8 dana mogao podnijeti žalbu Vrhovnom sudu. To se i dogodilo 18. travnja, a u prošli četvrtak došla je pravomoćna presuda Vrhovnog suda koji je žalbu Sindikata na prvostupanjsku presudu odbacio kao neosnovanu, a u cijelosti potvrdio pravorijek Županijskog suda.

U presudi i rješenju Vrhovnog suda, koja je u cijelosti dostupna ispod, navodi se kako razlozi koji su poveli djelatnike HS-a u štrajk ne predstavljaju direktnu ugrozu njihovih radnih i gospodarskih prava.

– Na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja, prvostupanjski sud prihvaća tužbeni zahtjev pozivajući se na odredbu članka 205. stavka 1. ZR-a, kojom je propisano da sindikati imaju pravo pozvati se na štrajk i provesti ga u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova te zbog neisplate plaće, dijela plaće odnosno naknade plaće, ako nisu isplaćene do dana dospijeća. U obrazloženju takve ocjene prvostupanjski sud pravilno zaključuje da razlozi koje tuženik navodi u odgovoru na tužbu i tijekom postupka ne predstavljaju opravdani razlog za štrajk u smislu odredbe članka 205. stavka 1. ZR-a, budući da se navedenim razlozima dovodi u pitanje zakonska i statutarna utemeljenost Odluka rektora i drugih tijela Sveučilišta, odnosno ističe da je došlo do povrede prava na samoupravu i autonomiju sastavnice Sveučilišta, stoji u jednom dijelu presude Vrhovnog suda.

Slijedom toga, kako navode u presudi, drugostupanjski sud u potpunosti prihvaća pravnu prosudbu prvostupanjskog Županijskog suda jer je štrajk poduzet na Studijima upravo iz organizacijskih i ustrojstvenih pitanja, a ne radi zaštite gospodarskih i socijalnih prava zaposlenika.

Odluka VSRH o štrajku na Hrvatskim studijima by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

Izglasano: Kreće štrajk na Filozofskom ako Senat opet ne potvrdi dekanicu

Unatoč presudi o nezakonitosti štrajka na Hrvatskim studijima, ovih dana se sprema i potencijalni štrajk na Filozofskom fakultetu

S dnevnog reda zadnje sjednice Senata iščezla je točka o davanju suglasnosti na program predloženice za dekanicu Filozofskog fakulteta, prof. Vesne Vlahović Štetić. Osim toga, novoizabrani članovi Senata, koje je odobrilo Vijeće Filozofskog, nisu mogli sudjelovati u odlučivanju na posljednjoj sjednici. Uslijed burnih događanja, prošli je tjedan održan referendum među zaposlenicima Filozofskog, koji su ujedno i članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, o potencijalnom početku štrajka na toj instituciji.

Štrajk je izglasan, a u taj će se pothvat krenuti ovisno o odlukama koje će Senat donijeti na svojoj sljedećoj sjednici 9. svibnja. Ukoliko Senat odluči ne potvrditi program predloženice i ukoliko novoizabrani članovi ne budu imali mogućnost sudjelovanja na Senatu, sljedećeg će dana djelatnici Filozofskog krenuti u štrajk. O toj temi više pročitajte ovdje.