Pretraga

Prekinuta sjednica FFZG-a, Šimpraga: Da su na privatnom sveučilištu, najvjerojatnije bi dobili otkaz

A- A+

Privremeni dekan Filozofskog fakulteta danas je, prema navodima članova Vijeća, prekinuo važnu sjednicu tog tijela. Učinio je to nakon što je jedanaest je pročelnika fakultetskih odsjeka predložilo svoj dnevni red koji on nije želio staviti na glasanje. Vijeće, pak, nije htjelo prihvatiti njegov prijedlog dnevnog reda pa je sjednica prekinuta. Šimpraga nam kaže da se radi o “maloj skupini” koja ne predstavlja Vijeće ni Fakultet, a koja bi, da se radi o privatnom sveučilištu “zbog onoga što su organizirali ovih dana i zbog izjava koje su davali, najvjerojatnije dobili otkaz”. Podsjetimo, na današnjoj je sjednici trebao biti pokrenut izbor novog dekana koji je, po svemu sudeći, ovim događajem odgođen do iduće sjednice zakazane tek za rujan.

Filozofski fakultet u Zagrebu | foto: srednja.hr

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Senat razriješio dekanicu Filozofskog fakulteta: ‘Demokracija se guši, a zamijenjuje ju autokracija’

Online sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta nije se uspjela održati. Na prvoj sjednici nakon smjene dekanice Vesne Vlahović-Štetić trebao se pokrenuti postupak izbora novog dekana, no to se nije dogodilo. Privremeni dekan Miljenko Šimpraga, kojeg je nakon razrješenja dekanice Vesne Vlahović-Štetić, na tu funkciju imenovao Senat, prema navodima članova Vijeća FFZG-a, prekinuo je sjednicu tog tijela.

Odbio promijeniti dnevni red

Jedanest članova vijeća, pročelnika fakultetskih odsjeka, predložilo je izmjene dnevnog reda koje se tiču pravnog statusa prodekana koje je imenovao Senat Sveučilišta, kao i prijedloga Vijeća da dužnost o.d. dekana obnaša profesor Dragan Bagić. Šimpraga, vijeću je na glasovanje dao svoj prijedlog dnevnog reda, koji je ono odbilo. Šimpraga je potom odlučio prekinuti sjednicu, dok su članovi Vijeća tražili da se glasa i o njihovom prijedlogu. Kako se to nije dogodilo, sjednica je prekinuta.

– Miljenko Šimpraga prekinuo je redovnu sjednicu Fakultetskog vijeća. Sjednica je prekinuta jer dnevni red koji je predložio o. d. dekana nije dobio većinu glasova Fakultetskog vijeća (30 za, 43 protiv, 10 suzdržanih od 83 prisutna člana). Članovi Vijeća prethodno su iznijeli svoj prijedlog dopuna dnevnog reda koji o. d. dekana nije htio staviti na glasanje. Njihov prijedlog dopuna sadržavao je: 1a. utvrđivanje pravnog statusa o. d. prodekana kao članova Fakultetskog vijeća; 1b. pokretanje izbora dekana; 1c. zahtjev da se izv. prof. Dragan Bagić, predložen na sjednici Vijeća 3. lipnja 2020, izabere na Senatu za o. d. dekana Fakulteta za ak. g. 2020/2021; 1d. pravni putevi zaštite Filozofskog fakulteta u vezi s presudom Županijskog suda u radnom sporu zbog povrede neimovinskih prava na dostojanstvo, čast i ugled prof. dr. Ante Čovića.
Prijedlog 1d (pravna zaštita Fakulteta) o. d. dekana izričito je odbio uvrstiti, a točka 1b (izbor dekana) trebala je biti 118. točka od 119 na dnevnom redu. Točku 1c, o prof. Bagiću kao o. d. dekana kojeg je Vijeće velikom većinom izabralo u lipnju, a na dnevnom se redu Senata njegova potvrda još uvijek nije našla, želio je uvrstiti tek pod “Razno”, ističu članovi Vijeća FFZG-a u svom priopćenju.

Usto, u  svom priopćenju naglašavaju da je privremeni dekan Šimpraga sve točke dnevnog reda sjednice formulirao tako da ne uključuju diskusiju ni donošenje odluka “već samo njegovu, jednosmjernu komunikaciju”.

Privremeni dekan im prijetio?

No, to nije sve. Kako navode u priopćenju privremeni dekan Šimpraga imao je i dosta emotivan nastup na sjednici Senata.

– Nakon neizglasavanja svojeg dnevnog reda o. d. dekana prijetio je Vijeću i odsjecima Fakulteta da neprihvaćanjem njegova prijedloga ugrožavaju položaj zaposlenika te najavio da će ubuduće njegov način ponašanja prema Fakultetu i Vijeću biti “znatno drugačiji”. “Bolje bi mi bilo da nisam bio tako dobronamjeran”, izjavio je u raspravi pošto je prekinuo sjednicu, dok su članovi Vijeća zahtijevali da se na glasanje stavi i prijedlog njihovih dopuna, stoji dalje u priopćenju članova Vijeća.

Ističu još kako privremenom dekanu “nije na umu dobrobit ustanove” kao ni “otvoren dijalog s Vijećem i Fakultetom”. Cijelo priopćenje možete vidjeti ispod.

Šimpraga: ‘Da su na privatnom sveučilištu dobili bi otkaz’

Privremenom dekanu Miljenku Šimpragi poslali smo upit tražeći ga da se očituje o optužbama koje se spominju u priopćenju članova Vijeća Filozofskog. Pristao je komentirati situaciju, no zamolio nas da njegovu izjavu prenesemo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

– Unatoč svemu što se proteklih dana o meni govorilo i pisalo, odbio sam u interesu Filozoskog fakulteta istupati u javnosti. Svima sam poručio da ću o Filozovskom fakultetu razgovarati i raspravljati na Fakultetu a ne u medijima. Nažalost, jedna te ista manja skupina zaposlenika na Fakultetu pokušava proizvesti kaos i na Fakultetu i u javnosti ne prihvačajući procedure utemeljene na statutima Sveučilišta i Fakulteta. Tako da ću očito morati i ja nastupiti javno i pojasniti ono što se stvarno događa, odnosno iznjeti određene činjenice koje su se do sada zlonamjerno izvrtale kao dijelom i ono što se danas dogodilo na sjednoci Fakultetskog vijeća Filozovskog fakulteta. No, još nije vrijeme, jer želim prvo u miru završiti poslove važne za Fakultet koji se ovih dana moraju dovršiti, stoji u Šimpraginom odgovoru.

U još jednom mailu koji nam je poslao dosta oštro se osvrnuo na nezadovoljne članove Vijeća Filozofskog, nazvavši ih “malom skupinom” koja je “uzurpirala pravo i ovlasti koje joj ne pripadaju”.

– I još nešto Vama kao novinaru za pojašnjenje ove komplicirane situacije. Ti koji su vam uputili priopćenje ne predstavljaju Fakultetsko vijeće niti Fakultet. Kao što sam i rekao to je mala skupina, ako se uopće može nazvati skupinom, koja je uzurpirala sebi pravo i ovlasti koje joj ne pripadaju ni po nijednom aktu na Fakultetu ili Sveučilištu. Na privatnom sveučilištu bi zbog onoga što su organizirali ovih dana i zbog izjava koje su davali, najvjerojatnije dobili otkaz, cijeli je komentar privremenog dekana Šimpraga.

Odgađa se proces izbora dekana

Izdvojeni članak

Dvije istaknute pravnice analiziraju presudu o mobingu FFZG-a nad Čovićem: ‘Da sam sutkinja, odmah bih se izuzela’

Današnja sjednica Vijeća Filozofskog bila je posebno važna zbog jedne stvari. Naime, danas je trebao započeti proces izbora novog dekana. Podsjetimo, Šimpraga je odlukom u suspenziji dekanice postao obanaštelj dužnosti dekana, no samo na kraći period u kojem je dužan pokrenuti postupak izbor novog dekana. Nakon što im je u travnju na Senatu odbijen program predloženika za dekana profesora Nevena Jovanovića, a potom i smijenjena dekanica te imenovan o.d. dekana koji uopće ne dolazi s te institucije, ovo predstavlja novi zaplet u krizi na Filozofskom fakultetu.

Kako je današnja sjednica prekinuta, proces izbora novog dekana Filozofskog sada će najranije početi za dva mjeseca, kada se treba održati iduća redovna sjednica. Osim toga, u pitanje su dovedena i napredovanja u zvanja pa čak i obrane doktorata o kojima je Vijeće također danas trebalo odlučivati.