Pretraga

Prije tri godine otišao sam na studij u inozemstvo: Evo 5 razloga zašto je to odličan potez

A- A+

Prije tri godine otišao sam na studij u inozemstvo. Budimpešta i Central European University na iduće su dvije godine postali moj dom. Isprva me bilo dosta strah i panika kako će sve ispasti, no sada znam da je to bila jedna od najboljih odluka u mom životu.

studenti inozemstvo

Foto: Unsplash; Priscilla Du Preez

Prije gotovo četiri godine, na zadnjoj godini preddiplomskog studija, donio sam veliku odluku. Odlučio sam otići studirati u inozemstvo. Prijavio sam se, upao, dobio stipendiju, i najesen krenuo u svoju avanturu. Isprva me bilo dosta strah kako će to sve ispasti, no sada znam da je to bila jedna od najboljih odluka u mom životu.

Vidjet ćeš kako je to živjeti u drugoj državi

‘Stating the obvious’, ali, zaista, ima nešto u tome da se pomakneš iz svoje komfor zone i odeš u neki drugi svijet. A svaka država, grad i mjesto su svijet za sebe. Drugačije su rutine, rituali, hrana, jezik, običaji, noćni život – sve. To će te iskustvo sigurno obogatiti. Shvatit ćeš koliko neke stvari doma uopće ne funkcioniraju, a i koliko su neke, zapravo, puno bolje nego što si mislio u početku.

Upoznat ćeš hrpu prijatelja iz raznih zemalja svijeta

U mojoj generaciji bilo je studenata iz 120 zemalja svijeta. Zaista je poseban događaj kad na smjeru, od vas deset, imaš ljude iz Armenije, Pakistana, Perua, SAD-a, Velike Britanije, Mađarske, Turske, Srbije. Kad se vratiš s faksa, moći ćeš nabrojati puno više država u kojima imaš prijatelje i poznanike, a možda se i rode neki ritualni godišnji planovi i ‘get-togetheri’ u raznim državama. Tko zna.

Usavršit ćeš barem jedan strani jezik

Kad odeš na studij u inozemstvo, morat ćeš učiti i polagati ispite na stranom jeziku. U mom je slučaju to bio engleski koji sam i prije odlaska na studij znao dosta dobro. No, kad svakodnevno s kolegama, profesorima i prijateljima govoriš strani jezik, počneš razmišljati na tom jeziku, sve postane ležerno i glatko i više nema pretjeranog promišljanja i prevođenja u glavi. Kad se vratiš, velika je šansa da će ljudi misliti da ti je to prvi jezik.

Vrlo vjerojatno ćeš dobiti bolje obrazovanje

Visoko obrazovanje u Hrvatskoj nije katastrofalno, ali nije ni najbolje. Na svjetskim rang listama ne kotiramo baš najsjajnije, a kultura privatnog visokog obrazovanja nije toliko razvijena koliko u inozemstvu. Ako se odlučiš na studij u inozemstvu, s obzirom na izrazito velik broj izvanrednih fakulteta i sveučilišta, velika je vjerojatnost da ćeš dobiti bolje, kvalitetnije obrazovanje, a da će tvoja diploma na internacionalnom tržištu rada biti – cjenjenija.

Malo ćeš se odmoriti od hrvatske realnosti

Budimo realni, korupcija, krađa, loša ekonomska situacija. Život u Hrvatskoj, kao jednoj od najsiromašnijih zemalja Europske unije, nije uvijek bajan. Studij u inozemstvu ti stoga može poslužiti i kao neka vrsta mentalnog odmora od hrvatske realnosti. Bez zezancije, meni je to dosta pomoglo da posložim stvari u glavi.