Pretraga

Pripreme za studentski život: Ovih 7 stvari svaki student treba imati

A- A+

Što prvo pomisliš kada zamisliš svoj studentski život? Možda ti na pamet prvo padne više slobode, izlasci, nova ekipa, nova znanja, novi putevi koji se stvaraju ispred tebe. Da, svakako je lijepo zalutati u mislima u budućnost, ali jesi li dobro promislio o stvarima koje će ti trebati kako bi taj svoj zamišljeni studentski život nesmetano vodio? Pripremili smo studentski ‘starter kit’ sa svime što će ti trebati jednom kada postaneš student.

Toa Heftiba, Unsplash

Još vrlo malo vremena dijeli te od velikog koraka u tvom životu – odlaska na fakultet! Sad kad si ostavio srednju školu, stare profesore i predmete koje ne voliš iza sebe, vrijeme je da se otvoriš prema novom iskustvu. Studentski život donosi mnoštvo različitih stvari, postaješ ipak malo odgovornija osoba i napokon pronalaziš svoje mjesto u svemiru.

Kako bi bio spreman za sve što ti studentski život pruža, pripremili smo sedam stvari koje moraš nabaviti prije nego kreneš na faks:

  1. Pokaz za javni prijevoz

Osim ako nisi te sreće da imaš svoj prijevoz (bicikl je OK dok ne padne prvi snijeg), jedna od najbitnijih stvari koje moraš imati je pokaz za javni prijevoz. Kao student uglavnom dobivaš i prilično dobar popust, a otprilike 100 kuna mjesečno za vožnju bez brige je puno bolje od vožnje sa strahom od kontrole i kaznom od 300 kuna jednom kad te uhvate.

  1. Članska iskaznica za knjižnicu

Kad dođeš na faks učit ćeš, pisati seminare, pripremati izlaganja. Za sve to trebat će ti neki izvor, a to su uglavnom knjige. Da, postoje i knjižnice na fakultetima, ali tamo nećeš uvijek pronaći što ti treba. Zato je imati godišnju člansku iskaznicu za knjižnicu jedan veliki ‘must have’.

  1. Praktična torba za laptop

Kada kažemo praktična, to zaista mislimo! Zanemari izgled i boje, sve o čemu ćeš razmišljat jednom kada ćeš morati ići pješke s laptopom na 35°C je zašto je taj laptop tako težak. Zato, budi pametan unaprijed i odaberi dobru i praktičnu torbu za laptop. Najbolje su one koje možeš nositi kao ruksak!

  1. Dobar fascikl u koji stane puno papira

U srednjoj školi vjerojatno nisi imao potrebnu za fasciklom, zar ne? Imaš svoj ruksak, imaš svoje bilježnice i knjige i tamo je sve što ti treba. Ali, recimo samo u prvom tjednu faksa, kada će svako predavanje biti uvodno, dobit ćeš puno papira s planom i programom kolegija na kojima će vjerojatno pisati puno bitnih informacija. Što ćeš s time? Pa staviti ih u svoj dobar fascikl za faks!

  1. Mala pernica

Nikad nećeš češće čuti pitanje „Ima li tko kemijsku?“ kao kad budeš student. Kemijska je odjednom za sve potrebna, koristit ćeš ju u menzi, trebat će profesoru kad ga sretneš na hodniku, ispunjavat ćeš neke upitnike u busu… Uvijek ćeš imati kemijsku uz sebe. I nećeš ju valjda samo baciti u torbu/ruksak da si otežaš kada će ti trebati odmah i sad? Nećeš. Zato nabavi malu pernicu, unutra stavi dvije kemijske i bit ćeš najveća faca na faksu.

  1. Flomasteri za označavanje skripti tijekom učenja

Što god mislio o ovom načinu učenja, isprobat ćeš ga! Jednom kada preko slova gradiva prođeš s rozom, žutom ili zelenom bojom, urezati će ti se u pamćenje. Nema veze što ćeš se na ispitu možda nećeš sjetiti odgovora, ali svakako ćeš zapamtiti kako izgleda to podcrtano i na kojoj strani se nalazi!

  1. Bankovni račun

Kada postaneš student bankovni račun je jedna od bitnijih stvari koja će ti trebati. Možda ćeš pronaći studentski posao, možda će ti starci prebacivati džeparac na račun, možda ćeš htjeti samostalno naručivati nešto online. U svakom slučaju, bankovni račun jedan je od esencijalnih stvari svakog studenta i bez njega teško je išta i zamisliti.

Koju banku odabrati, pitaš se? Dobar izbor je PBZ i njihov Indeks plus studentski paket. Vrlo jednostavan za otvoriti, a sve što će ti kasnije trebati možeš dobiti preko mobitela! Za otvaranje će ti trebati potvrda s faksa da si redovan student, a sve ostalo za ugovaranje ovog paketa ćeš riješiti u banci.

PBZ Indeks plus studentski paket ti donosi: tekući račun u kunama i stranoj valuti, Visa Inspire debitnu karticu, žiro račun u kunama, Visa Student charge karticu, PBZ digitalno bankarstvo (mobilno i internetsko bankarstvo), Virtualnu Visa Inspire debitnu karticu, mjesečni izvadak na e-mail te mogućnost ugovaranja trajnog naloga za prijenos sredstava sa žiro računa na tekući račun u kunama. Ovaj paket donosi i pogodnosti vezane uz tekući račun u kunama i Visa Inspire karticu kao što je prekoračenje u visini 1.000 kuna i mogućnost plaćanja u ratama ako kupuješ nešto do 1.000 kuna. Dobit ćeš i limit od 2.000 kuna na Visa Student kartici za kupnju odjednom ili na rate bez kamata i naknada.

Osim toga, uz Visa Student karticu možeš ostvariti popuste kod odabranih PBZ partnera u različitim trgovinama kroz Program uštede Student, ili koristiti e-Kasicu za najučinkovitiju štednju ikad!

Ako tražiš način na koji ćeš si moći financirati studentski život ili čak platiti privatni studij, u PBZ-u imaju rješenje i za to. Naime, nude PBZ Educa kredite za studente s kojima možeš dignuti od 500 do 40.000 eura odnosno od 3.500 do 300.000 kuna, za plaćanje školarine ili troškova studiranja s rokom otplate do 10 godina.

I to je to! Nabrojali smo najbitnije stvari koje će ti trebati u ovoj novoj etapi života, a na tebi je da poduzmeš prve korake i kreneš u nabavku. Jednom kada startaju faks i obaveze, možda nećeš imati vremena!

_____________________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i PBZ-a.