Pretraga

Profesori iznad 70, konačno, idu u mirovinu: Nema više uhljebljivanja i masnih plaća na fakultetima

Profesori koji imaju sedamdeset i više godina više ne mogu imati ugovore o radu na javnim fakultetima – čak i ako ih ti faksevi požele plaćati ‘iz svog džepa’. Posljedica je to novog Zakona o visokom obrazovanju. Jedan od najpoznatijih nesuđenih umirovljenika domaće akademije bivši je zagrebački prorektor Ante Čović. Nekada jedan od najmoćnijih likova u sustavu u subotu je, stupanjem propisa na snagu, umirovljen.

Foto: Unsplash

Bivši zagrebački prorektor Ante Čović postao je, s godinama, sinonim za uspješno izbjegavanje mirovine. Povrh toga, glasi za jedno od najmoćnijih lica u domaćoj akademiji. Preciznije, glasio je. Otkako je odzvonila ponoć i 1. listopada krenula nova akademska godina, njemu se zaredalo nekoliko teških padova.

Izdvojeni članak
ante čović, fakultet hrvatskih studija

Kraj moćnog prorektora Čovića: Faks kojeg je osnovao upravo ga je maknuo sa svih važnih funkcija

Nema više plaće, iz vlastitog džepa ili ne

Prestao je biti prorektor, a Fakultet hrvatskih studija, gdje predaje svega nekoliko kolegija, nisu mu mogli iz svojih sredstava nastaviti isplaćivati cijelu plaću. On, kao redoviti profesor u trajnom zvanju, i s navršene 73 godine, predstavlja značajan teret bilo kojem poslodavcu, a posebice faksu koji na tržištu baš i ne zarađuje neko bogatstvo.

Kako smo neslužbeno doznali, Čović je početkom nove akademske godine angažiran na Hrvatskim studijima na pola radnog vremena. Iskalkulirali su da je to plaća koju će mu moći dati iz svoje blagajne. Paralelno s tim potezom su ga, već smo pisali, maknuli sa svih važnih funkcija. Optužili su ga da se petljao u izbore za dekana i da je, između redaka, htio utjecati na to tko će biti novi čelnik faksa.

Donesen je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. U subotu je stupio na snagu, a Čović je, u zadnjem, onom pretpostavljeno najvećem padu, postao umirovljenik. Službeno, kako nam Ministarstvo znanosti i obrazovanja tumači nove propise, profesori koji imaju sedamdeset i više godina života više ne mogu imati ugovore o radu na javnim visokim učilištima – čak i ako ih te institucije plaćaju ‘iz svog džepa’.


ŽELE GA UMIROVITI VEĆ DVIJE GODINE

Čović se na udaru kritika države i MZO-a našao još početkom 2021. Tada je inspekcijskim uvidom utvrđeno da nezakonito radi nakon navršenih 70 godina pa je ekspresno skinut s plaće iz državnog proračuna. Kako su nam potvrdili iz Ministarstva, posljednja mu je plaća iz proračuna isplaćena za veljaču 2021. godine. Nakon toga financirali su ga Sveučilišta u Zagrebu, odnosno, omanjim dijelom, Fakultet hrvatskih studija. Od subote je, službeno, u mirovini.


Nema posla ni za bivšeg rektora?

Novim je propisima, očigledno, zahvaćen i umirovljeni bivši rektor Damir Boras. Pisali smo kako je posljednje dvije godine bio djelomično angažiran na Sveučilištu Sjever, a zagrebački Grafički fakultet u pripremi je imao natječaj koji uvjetima, slučajno ili ne, baš odgovora bivšem rektoru. Novi propisi, međutim, to mu neće dozvoliti.

Izdvojeni članak
sveučilište sjever

Sveučilište Sjever ima natječaj koji izgleda kao krojen za bivšeg rektora: Kažu da on već tamo radi

Bolje rečeno, maksimalno će otežati njemu i svakome tko planira nešto slično. Napomenimo da se zabrane zapošljavanja nakon sedamdesete godine, čak i iz vlastitih sredstava, odnose samo na ugovore o radu. Ako se Čović, Boras ili bilo tko treći tko se nalazi u sličnoj situaciji, s nekim faksom dogovori za ugovor o djelu ili isplatu autorskog honorara, i dalje će, u nekom obimu, moći nastaviti raditi na faksu.