Pretraga

Sveučilište Sjever ima natječaj koji izgleda kao krojen za bivšeg rektora: Kažu da on već tamo radi

Sveučilište Sjever ima natječaj za posao koji izgleda kao krojen za bivšeg rektora Damira Borasa. Pitali smo ih, sasvim direktno, jesu li mu namjestili natječaj, a oni nam kažu da kasnimo s upitom jer je Boras tamo u dopunskom radu angažiran još od početka 2020. godine.

sveučilište sjever

Zgrada Sveučilišta Sjever u Varaždinu | Foto: Sveučilište Sjever

Nakon što su gotovo svi mediji izvijestili o natječaju u pripremi na Grafičkom fakultetu, koji opisom savršeno odgovara umirovljenom rektoru Damiru Borasu, i Sveučilište Sjever objavio je sličan natječaj.

Boras tamo radi od početka 2020. godine

Konkretno, 14. rujna Sveučilište Sjever objavljuje natječaj u kojem traži niz profesora i nastavnika za dopunski rad. U jednom od njih traže redovitog profesora u trajnom zvanju u području informacijskih i komunikacijskih znanosti, na 25 posto radnog vremena. Nešto što bi bivšem rektoru, po njegovu zanimanju, zvanju i mirovinskom statusu, sasvim dobro odgovaralo.

Zbog toga šaljemo upit na rektora Marina Milkovića i pitamo ga zašto Sveučilište Sjever raspisuje takav natječaj, što će i koliko raditi zaposleni profesor. Sasvim direktno, pitamo ga i je li taj natječaj krojen za bivšeg zagrebačkog rektora.

Odgovor dobivamo od Ivone Čulo, koja vodi sveučilišne odnose s javnošću, a kaže nam da smo malo zakasnili s upitom, budući da je Damir Boras u dopunskom radu na doktorskom studiju Sveučilišta Sjever angažiran još od početka 2020. godine; dakle, dok je još bio rektor u drugom mandatu na Sveučilištu u Zagrebu. Angažirali su ga, kazala nam je, na vlastita sredstva. Pitamo ju i hoće li Boras raditi tijekom ove akademske godine, na što nam odgovara da će njegov angažman ‘biti u skladu s novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti’. Na pitanje u kolikom je postotku radnog vremena Boras zaposlen nismo dobili odgovor.

Izdvojeni članak
damir boras

Boras ide u mirovinu, ali možda postane emeritus i zaposlenik faksa: Fina se svota tu može skupiti

‘Imamo izvrsne upise, a malo zaposlenih’

Čulo nam pojašnjava i da Sveučilište Sjever kontinuirano raspisuje natječaje za sva radna mjesta sukladno potrebama izvođenja nastave na pojedinim kolegijima. Svi natječaji su javni, ističe, i na njih se mogu javiti svi pristupnici koji ispunjavaju uvjete.

Napominje da već imaju zaposleno 20-ak profesora u dopunskom radu te 10-ak umirovljenih profesora, koji uz mirovinu rade do pola radnog vremena. Osim toga imaju i 40-ak nastavnika i suradnika u punom i nepunom radnom odnosu te oko 260 gostujućih profesora. Sve to plaćaju vlastitim sredstvima, od školarina i projekata, a ne na teret državnog proračuna.

– Nažalost, razlog tome jest činjenica da, usprkos tome što imamo izvrsne upise, istodobno u odnosu na broj studenata imamo od 4 do 6 puta manji broj zaposlenih djelatnika naspram drugih sveučilišta, zaključuje Čulo u odgovoru za portal srednja.hr.


GRAFIČKI NAM NE ODGOVARA NA UPIT

Grafički fakultet, podsjetimo, priprema natječaj za posao koji izgleda kao da je krojen za bivšeg rektora Damira Borasa. Pitali smo ih zašto trebaju profesora na tek 25 posto radnog vremena i, ako nekoga zaposle po tim uvjetima, što će i koliko taj profesor raditi. Nakon tjedan dana i dva upita, odgovor od Grafičkog i dekana Nikole Mrvca – nismo dobili.