Pretraga

Projekt profesora Mrljaka s Veterinarskog fakulteta dobio 2,3 milijuna eura iz fondova EU

A- A+

Projekt profesora Vladimira Mrljaka s Klinike za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu financirat će Europska komisija s preko dva milijuna eura. Tim znanstvenika predvođen profesorom Mrljakom pokušat će najnovijom tehnologijom postići da farma muzunih krava bude profitabilnija, smanjiti gubitke uzrokovane bolestima divljači te poboljšati dijagnostku i terapiju tumora.

Google Street View

Europska komisija financirat će projekt profesora Vladimira Mrljka s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu za koji je iz fondova EU izvučeno više od 2,3 milijuna eura. Radi se o najvećem novčanom iznosu koji je u Hrvatsku povučen iz fondova za samostalan projekt u veterini, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Država presporo radi pa je propala izgradnja nacionalnog projekta – kampusa Borongaj

Nije vjerovao da će projekt proći

Mrljakov projekt pokušat će primjenom novih tehnologija dati odgovore na pitanja poput kako da farma muznih krava bude profitabilna, kako smanjiti gubitke uzrokovane bolestima divljači, kako poboljšati dijagnostiku i terapiju tumora.

Europska komisija razmotrila je svih 111 pristiglih natječaja, nakon čega je odabrala projekt na kojem je profesor sa zagrebačke Veterine radio dva mjeseca.

– Mislio sam da će u recenzijama pisati što treba ispraviti pa ću to i učiniti i javiti se ponovno. A onda me u petak iznenadio, i razveselio, mail iz Bruxellesa. Iz Hrvatske je pristiglo devet projekata, no iz svake države prolazio je po jedan, izjavio je za Večernji list Vladimir Mrljak.

Izdvojeni članak

Vinkovačka srednja škola opremila školu novcem iz EU fondova

Nova oprema će ostati na Veterini

Iznenadilo je profesora i što je odobreno onoliko novca koliko je izračunao da će trebati, a 580 tisuća eura bit će uloženo u opremu koja će nakon petogodišnjeg istraživanja ostati na Veterini.

– Europska komisija omogućila je da uspješne institucije dobiju sredstva za pokrivanje troškova dolaska vrhunskog europskog znanstvenika iznimnog istraživačkog potencijala i izvrsnosti na međunarodnoj razini koji će nas svojim znanjima i iskustvom podučiti kako ubuduće iskoristiti potporu iz EU, objašnjava profesor Mrljak.

Dodao je kako će istoga pokušati privući s plaćom od devet tisuća eura bruto. Na projektu će raditi 17 kolega s Veterinarskog fakulteta, a doći će i još četiri europska znanstvenika koja će područje molekularne veterine podići na višu razinu.