Pretraga

Prosvjedovali zdravstveni djelatnici: Nemaju staž, pa ni licencu za rad

A- A+

dalje.com.hr

Stopedesetak ljutitih diplomiranih studenata zdravstvenih studija danas je održalo mirni prosvjed pred zgradom Vlade RH. Oni naime traže da im se omogući odrađivanje pripravničkog staža, koji je uvjet kako bi mogli uopće pronaći posao. Ministarstvo zdravlja ih je pozvalo na dogovor.

Prvostupnici radiologije, fizioterapije, sestrinstva, radne terapije te medicinsko- laboratorijske dijagnostike, očajni što ih se ‘kao vrući krumpir’ prebacuje između četiri ministarstava. Prosvjedima su poručili kako se osjećaju, pa su poruke na transparentima glasile ‘Hoćemo ono što nam zakonom pripada’, ‘Zaposleni, nezaposleni i MI’ ili pak ‘Bez muke nema nauke, bez pripravničkog nema licence’. 

Izdvojeni članak

Država studente zdravstvenih fakulteta ‘osudila’ na višegodišnju nezaposlenost

– Pripravnički staž nije raspisan već godinu dana, a dosad je bilo nadležno Ministarstvo zdravlja i medicinsko- laboratorijske dijagnostike, kazao je Josip Knezić, jedan od prosvjednika.

Dodaje kako je situacija sramotna, a zdravstveni djelatnici su u zrakopraznom prostoru. Njihove upite prebacuju iz jednog ministarstva u drugo, a rješenja na vidiku nema.

U HZZO-u tvrde: ‘Potrebna promjena ili dopuna zakona’

Na ovaj prosvjed odgovorili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otkud poručuju da je status zdravstvenih radnika uređen posebnim
propisima s područja zdravstvene zaštite, a sam staž se obavlja temeljem ugovora o radu.

Troškove staža i polaganja stručnog ispita snose zdravstvene ustanove i sam HZZO. Ukoliko se uspiju dogovoriti s nadležnim ministarstvima, djelatnici bi onda mogli odraditi staž bez zasnivanja radnog odnosa.No u tom slučaju potrebno je izmijeniti ili dopuniti zakonski okvir.

Ostojićevo ministarstvo poziva na dogovor

U Ministarstvu zdravlja najavili su da će se uskoro održati sastanak svih strana kako bi se dugogodišnji problem stažiranja konačno priveo kraju i pronašlo korisno rješenje.
To rješenje mora biti temeljeno na zakonu i osigurano financijskim sredstvima iz Državnog proračuna.

Osim toga, u Ministarstvu zdravlja navode kako se postojeći pravilnik, koji je na snazi još od 1994. godine, uskoro ukida, a na novom se radi.