Pretraga

Pucnjava na ruskom sveučilištu, student ubio najmanje osmero ljudi: Otkazana nastava u dijelu države

A- A+

Na kampusu Državnog sveučilišta u Permu u Rusiji jutros je došlo do pucnjave. Prema do sada objavljenim informacijama, ubijeno je osmero ljudi, a više njih je ozlijeđeno. Zbog svega je otkazana nastava u školama i na fakultetima na permskom području.

Foto: Unsplash/Twitter

Kako piše Russia Today, osmero ljudi poginulo je jutros u pucnjavi koja se dogodila na Državnom sveučilištu u Permu u Rusiji. Do pucnjave je došlo iza 11 sati po ruskom, odnosno osam sati prema srednjeeuropskom vremenu, a prema izvješću tamošnjeg Ministarstva zdravstva više osoba je ozlijeđeno. Žrtve nisu imale samo prostrijelne rane, već i druge ozljede.

Najmanje osmero mrtvih, napadač uhićen

– Prema operativnim podacima Federalnog centra u 11:27 sati po moskovskom vremenu, uslijed incidenta na Državnom sveučilištu u Permu umrlo je osam osoba, 24 ozlijeđene se liječe, od toga 19 s prostrijelnim ranama, prenosi novinska agencija Interfax.

Napadač je uhićen, priopćeno je iz policije i sa sveučilišta, a riječ je o 18-godišnjem studentu tog sveučilišta. Nekoliko osoba snimilo je dolazak napadača na sveučilište – dok se približavao zgradi bio je odjeven u crno te je u rukama nosio pušku.

– Identitet osumnjičenog je utvrđen, ranjen je nakon što je pružio otpor tijekom uhićenja, priopćeno je iz policije,  Interfax.

Otkazana nastava u školama i fakultetima na permskom području

Studenti su tijekom pucnjave dobili uputu da napuste kampus ako je to moguće, a oni koji su ostali ondje pozvani su da zaključaju svoje sobe. Društvenim mrežama proširile su se snimke studenata koji su skakali kroz prozore, uslijed čega je nekoliko njih zadobili tjelesne ozlijede.

Vlada permskog područja otkazala je ovog ponedjeljka nastavu u svim školama, tehničkim školama i na fakultetima zbog pucnjave na teritoriju Državnog nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Permu. Predsjednik Vladimir Putin izrazio je duboku sućut obiteljima žrtava, te ministre zdravstva i visokog obrazovanja uputio Mihaila Muraška i Valerija Falkova u Perm.

Podsjetimo, najmanje osmero ljudi, od kojih su sedmero učenici, ubijeno je u svibnju u napadu vatrenim oružjem u srednjoj školi u ruskom gradu Kazanu, glavnom gradu Republike Tatarstan. I tada je više učenika ozlijeđeno, a napadač je bio 19-godišnjak, bivši učenik, koji je djelovao sam.