Pretraga

Učenika u Zagrebu pretukao vršnjak, tri tjedna nije kažnjen, ravnatelj: ‘Nije ga iz čista mira lupio’

A- A+

Učenika prvog razreda zagrebačke srednje škole prije tri tjedna pretukao je vršnjak iz iste škole na autobusnoj stanici. Potom ga je isti vršnjak nastavio zastrašivati, a postoji i snimka u kojem se vidi da je učenik pretučen. Ravnatelj škole otkrio je da kazne još nema jer se nastavničko vijeće još nije sastalo. I to sve tri tjedna nakon nasilja. Ravnatelj je dodao da ne opravdava nasilje, ali da taj vršnjak učenika ‘nije lupio iz čista mira’.

nasilje

Nasilje | Ilustracija: pixabay

Učenika zagrebačke srednje škole pretukao je vršnjak iz iste škole na autobusnoj stanici. Kako tvrdi majka učenika, sve je počelo već u školi guranjem, a na stanici ga je jedan nabio nogom u glavu te tri puta udario šakom u glavu. Učenika je nasilnik i dalje nastavio zastrašivati, a snimka tučnjave kruži internetom, piše Martina Pauček Šljivak za 24sata.hr.

‘Sin je u tom trenu zagrizao jezik, imao je usta puna krvi’

Majka je kazala da njezino dijete ima poteškoće, govornu manu i da teško priča. Rekla je da nikada nije bila pozvana u školu zbog tučnjave. Kada je prvo u školi došlo do naguravanja, pedagogica nije obavila razgovor s učenicima nego ih je samo opomenula.

– Na autobusnoj stanici sin je u tom trenu zagrizao jezik, imao je usta puna krvi. Nazvao me na putu doma i rekao da je dobio batina. Odmah smo otišli u Klaićevu. Zatim sam sve prijavila policiji. U međuvremenu su sinu počele stizati prijeteće poruke na Instagramu da o tome nikome ne smije ništa reći jer će dobiti još batina. Snimila sam sve to i poslala policiji. Kasnije ga je isti taj nasilnik uživo zastrašivao tijekom proteklog vikenda, pojasnila je majka za 24sata.hr.

Kada je nazvala policiju prvo joj je policajac rekao da preko vikenda nema nikoga za maloljetnike i da čeka ponedjeljak. No, drugi policijac kada je zvala 192 objasnio joj je da odmah dođe na policiju i da donese sliku napada.

Izdvojeni članak
rešetke zatvroske ćelije koje gledaju na hodnik zatvora

Smijenjena ravnateljica koja nije na vrijeme prijavila vršnjačko nasilje u školi: Mogla bi u zatvor

 

‘Nije ga iz čista mira lupio, očito je bilo nešto prije između njih’

– Od tada se više ništa nije događalo. U međuvremenu, sin mi nije išao u školu, a nasilnik je u školi. Društvo ga je zvalo da dođe na kavu, poslije su sjeli u park. Nasilnik ga je našao i prišao mu s rukama u džepu te rekao: ‘Što si me prijavio muriji’. Potom je nasilnik potrčao za njim, a sin mu je uspio pobjeći. Nakon toga sam otišla u policiju prijaviti uznemiravanje i nametljivo ponašanje. Pedagogicu sam opet zvala i prijavila da je nasilnik opet prišao sinu koji mu je uspio pobjeći, sad čekamo odluke škole o svemu, objasnila je majka.

Prošli tjedan dječak je ipak krenuo u školu, no on se iz škole vratio ranije i rekao da više ne želi u tu školu. Majka je nazvala pedagogicu i ponudili su joj premještaj u drugu školu. Majka je na to pristala, a njezin sin danima se nije usudio izaći iz stana i situacija je ostavila posljedice na njega.

Škola nasilnika nije kaznila jer, kako doznaje 24sata.hr, još nije održana sjednica nastavničkog vijeća. Postoji i mogućnost da sam dječak koji je pretučen bude kažnjen jer je ravnatelj objasnio da će se upravo na sjednici u srijedu odlučiti tko će dobiti kaznu.

– Bila nam je mama dječaka napadača, a on je, prema našim saznanjima, bio izazvan od ovog drugog. Ne opravdavam njegovo nasilje, ali iza svakog napada se istražuje pozadina. Nije ga iz čista mira lupio, očito je bilo nešto prije između njih. Ja ne mogu hodati za djecom i pratiti što se događa na autobusnoj stanici, kazao je ravnatelj za 24sata.hr i dodao da su obavijestili sve institucije o slučaju.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ako hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.

Copy link
Powered by Social Snap