Pretraga

Srednjoškolke iz Pule same sakupile 91.000 kuna i osvojile dvije medalje na svjetskom u Kini

A- A+

Na Svjetskom školskom prvenstvu u atletici Hrvati su još jednom pokazali veliki sportski talent pa su osvojili dvije zlatne te po jednu srebrnu i brončanu medalju. Djevojke iz Pule su jednim prvim i drugim mjestom ukupno bile 11., a iza sebe su ostavile i Kineskinje. Dečki iz Zagreba su s desetim mjestom bili bolji od domaćina, ali i atletske velesile, Njemačke.

Hrvatski školski športski savez

Srednjoškolci su se iz daleke Kine vratili s dva zlata. Wanda Haber Zelanto iz Gimnazije Pula srušila je svoj osobni rekord i osvojila prvo mjesto nakon što je 400 metara otrčala za 56.48 sekundi. Njezin kolega Ivan Đukić iz III. gimnazije Zagreb bio je najbolji u troskoku s preskočenih 14.74 metra.

Izdvojeni članak

Atletičarke iz Pule traže pomoć za odlazak na svjetsko srednjoškolsko prvenstvo u Kinu

Djevojke same došle do novca za put u daleku Kinu

– Svakodnevno sam se pripremala za natjecanje u Kini pa sam i očekivala da ću srušiti svoj osobni rekord, ali sam zaista iznenađena plasmanom, jer mi je ovo prvo veliko natjecanje i nisam mislila da imam šanse u tako jakoj konkurenciji, istaknula je Wanda Haber Zelanto kako joj je ovo najveći uspjeh u karijeri za koji smatra da velike zasluge ima i njezin trener Milan Vitasović.

Osim toga, važnu ulogu imaju i njezini sugrađani, koji su se solidarizirali pa Wandi i kolegicama kroz dobrotvorne akcije osigurali sredstva za putovanje u daleku Kinu. Naime, nakon što im se ukazala prilika za odlazak na Svjetsko prvenstvo, zbog nedostatka novca u školi djevojke su se same angažirale i odlučile potražiti pomoć. Znale su kako imaju što pokazati i da mogu na pravi način predstaviti svoj grad i zemlju.

S obzirom na to kako je, osim Wandinog zlata, Ana Vareško osvojila srebro na 1500, a Lucia Vareško ostvarila solidno šesto vrijeme u utrci na 200 metara, Puležanke su se u nedjelju s ponosom vratile kući.

Izdvojeni članak

Zlatnu medalju s državnog prvenstva posvetile preminulom profesoru

‘Ovo mi je trenutno najveći uspjeh u karijeri’

Odličan rezultat ostvarili su i mladi Zagrepčani iz ‘Kušlanove’. U žestokoj konkurenciji osvojili su visoko 10. mjesto. Na prvenstvu u Kini bili su bolji, između ostalih, od domaćina, ali i Nijemaca te Brazilaca.

Osim zlatnog Đukića, vrhunski nastup imao je i Domagoj Špendić, koji je zaslužio srebro, jer je bacio kuglu 13.73 metra, a jako dobar u troskoku bio je i Tomislav Katalenić s osvojenim četvrtim mjestom.

– Ovo mi je trenutno najveći uspjeh u karijeri, ali, osim toga, ovo mi je prvenstvo jedno veliko iskustvo, jer sam upoznao puno prijatelja iz različitih krajeva svijeta i osjetio kako je nastupati na još jednom velikom natjecanju. Ovaj uspjeh je pokazatelj dugogodišnjeg rada što sam sa svojim kolegama pokazao s brojnim osvajanjima naslova prvaka, izjavio je Đukić, višestruki državni prvak u troskoku, trčanju s preponama i štafetama. 

Na kraju nam je naglasio kako se posebno želi zahvaliti profesoru tjelesnog Mati Banovcu, ravnatelju Martinu Oršoliću i svojoj školi, koja redovito šalje svoje učenike na sva svjetska školska prvenstva.