Pretraga

Rektorica pisala studentima uoči početka nastave: Osigurajte si smještaj!

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija pisala je studentima povodom početka nove akademske godine. Najavila je da će sastavnice provoditi stroge mjere za zaštitu sigurnosti svojih zaposlenika i studenata, a studente je da dođu u Rijeku budući da će se određeni dio predavanja ipak održavati uživo. Za one koji još nemaju sređen smještaj, preporučila im je da ga što prije osiguraju.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Foto: Youtube screenshot; Al Jazeera Balkans

Sveučilište u Rijeci već je u srpnju donijelo detaljan Model izvođenja nastave. Podsjetimo, Model ima tri važna elementa, a njime se osigurava zaštita i sigurnost studenata i zaposlenika, kontinuitet nastave te lagan prelazak s online na uživo predavanja. Kako je ostalo otprilike mjesec dana do početka nastave i nove akademske godine studentima se obratila rektorica Snježana Prijić Samaržija. 

‘Tko nema smještaj, neka ga što prije osigura’

U svom pismu rektorica ističe kako Sveučilište planira redoviti početak i fizičku izvedbu nastave u novoj akademskoj godini. U skladu s tim, svim studentima koji ne žive u Rijeci i koji trebaju smještaj preporučuje da ga što prije osiguraju.

Izdvojeni članak
studenti

Stalno se priča o nastavi u školi, a studenti su, realno, u puno goroj situaciji

– Studenti koji su smješteni u kapacitetima Studentskog centra Rijeka, dobit će posebne upute, a neke se već mogu i naći na mrežnim stranicama SCRI. Studentima kojima su liječnici iz zdravstvenih razloga preporučili da ne sudjeluju u fizičkoj izvedbi nastave, uz predočenje relevantnih dokaza, bit će omogućeno da nastavu prate on-line. Svaka sastavnica će donijeti planove izvedbe nastave koji će biti usklađeni s Modelom izvedbe nastave u ak. god 2020./2021., a koji omogućuje hibridnu izvedbu nastave, tj. mogućnost da se do 40% nastave planira i izvodi on-line. U slučaju obolijevanja ili potrebe za samoizolacijom, studenti će putem e-kolegija moći redovito pratiti nastavu. Naime, svaki nastavnik će imati mogućnost izvedbe nastave putem e-kolegija koji osigurava praćenje nastave, interakciju, provjere znanja i dostupnost literature, piše Prijić Samaržija.

Sveučilište u Rijeci za vrijeme trajanja epidemije otvorilo je posebnu mail adresu [email protected] za pitanja studenata. Cijelog su ljeta pristizali mnogobrojni upiti, kaže rektorica, no na neka pitanja, nažalost, još uvijek ne mogu dati konačne odgovore.

– Još uvijek ne možemo sa sigurnosti reći kako će se odvijati nastava i život na Sveučilištu u Rijeci s početkom nove akademske godine, ali i nadalje. Kako bismo, međutim, bar djelomično umanjili neizvjesnost i odgovorili na vaša pitanja i dileme, dopustite mi da vas upoznam s našim okvirnim planovima i preporukama. Dakako, one su donesene temeljem postojećih spoznaja i mogu se mijenjati do početka i tijekom akademske godine. Također, detaljne upute dobit ćete na svojim sastavnicama, istaknula je rektorica.

Mjerenje temperature i obvezne maske na faksu

Sastavnice će, ističe dalje u pismu studentima, provoditi pojačane mjere zaštite zdravlja i sigurnosti. Te mjere uključuju mjerenje temperature za sve studente, zaposlenike i posjetitelje, obvezu nošenja maski, dezinfekciju ruku i zajedničke tehničke opreme prije i nakon korištenja, održavanje fizičke udaljenosti te ostale mjere vezane uz redovitu dezinfekciju prostora nakon nastavnih turnusa.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Ovaj faks već ima sve spremno za online nastavu, nastavnici će proći obveznu edukaciju

– Posebna pozornost posvetit će se planiranju rasporeda i organizaciji nastave na kolegijima koje pohađa više od 50 studenata, s ciljem izbjegavanja gužvi i reduciranja velikog broja studenata koji istodobno borave u zatvorenim radnim i zajedničkim prostorima. Broj studenata, zaposlenika i posjetitelja u zajedničkim prostorijama bit će ograničen, ovisno o veličini prostorije i mogućnostima održavanja fizičke udaljenosti. Raspored nastave će biti objavljen prije početka nastave na svakoj sastavnici, ali uz napomenu da će biti podložan izmjenama obzirom na epidemiološku situaciju i propisane mjere. Pravila ponašanja, boravka i kretanja prostorima Sveučilišta (hodnicima, kantinama, knjižnicama i drugima), a kojima se smanjuje mogućnost zaraze bit će istaknuta na svim vidljivim mjestima, piše rektorica.

Cilj Sveučilišta, istile, pomiriti je zaštitu zdravlja i sigurnosti članova zajednice s tendencijom za znanstveno-nastavni kontinuitet.

– Posebna pozornost će se posvetiti brucošima koji će imati prioritet vezano uz fizičko održavanje nastave. Međutim, očekuje se i da studenti viših godina preddiplomskog i diplomskog studija budu u Rijeci i sudjeluju u izvedbi nastave on-site. Najveći izazov je izvedba praktične nastave koja se također planira izvoditi on-site, a upute za koju ćete dobiti na svojim sastavnicama, naglasila je rektorica Prijić Samaržija.

Na kraju je zamolila sve studente da prate kako mrežne tako i društvene stranice Sveučilišta i Studentskog zbora.

– Drage kolege, sigurna sam da ćemo ovu ‘novu normalnost’ prihvatiti kao priliku da iz nove perspektive promislimo u kojem smjeru želimo razvijati naše Sveučilište i zajednicu. Samo zajedno, znatiželjni i racionalni, solidarni i puni razumijevanja za druge, postići ćemo željene ciljeve očuvanja zdravlja i razvijanja naših sposobnosti. Molim vas da nam pomognete da ne posustanemo već da hrabro branimo naša prava na kvalitetno obrazovanje, istraživanje i sudjelovanje u zajednici, zaključila je Prijić Samaržija.

Njeno pismo u cijelosti možete pročitati na ovoj poveznici.