Pretraga

Rektorica pozdravila studente prvog dana faksa: ‘Pažljivo ćemo vas slušati i podržavati kada budete tražili više’

A- A+

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci pozdravila je studente prvog dana faksa. Obećala im je da će ih pažljivo slušati i podržavati, a kada su izazovi u pitanju, napomenula da smo sposobni za sve što nije ljudski nemoguće.

Snježana Prijić Samaržija

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
Foto: privatna arhiva

Riječka rektorica Snježana Prijić Samaržija u još je jednu akademsku godinu ušla pozdravom studentima, istraživačima i zaposlenicima Sveučilišta u Rijeci.

‘Naša kuća će rasti onako i onoliko koliko mi budemo rasli’

Početkom nove akademske godine pozdravila je cijelu zajednicu, zaželjela im uspješan rad i rezultate na osobnom i profesionalnom nivou.

– Naša kuća, Sveučilište u Rijeci, će rasti upravo onako i onoliko koliko mi budemo rasli kao pojedinci i koliko budemo istinski odani našoj dužnosti brige za rast svakoga tko stoji pored nas. Pozivam vas da i ove godine damo najbolje i najviše od sebe da Sveučilište u Rijeci i nadalje bude izuzetno po svojoj otvorenosti, autentičnoj kvaliteti i transparentnosti, piše rektorice Prijić Samaržija u svojemu pismu.

Posebno pozdravlja brucošice i brucoše, nove kolege, koji kreću na put ‘ostvarenja svojih želja i planova’, dok riječko sveučilište postaje njihov drugi dom.

– Želim vam poručiti da ćemo učiniti sve da dobijete najbolje obrazovanje i potrebnu potporu kako biste svoje ciljeve i ostvarili. Pažljivo ćemo vas slušati i podržavati kada budete tražili više – znanja, inovacija, kreativnosti, pravednosti i šansi. Najviše čemu se možemo nadati jest da budete ponosni što ste studenti Sveučilišta u Rijeci, stoji u njenom pismu.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Novom zagrebačkom rektoru prvi je dan posla: Pripremili smo mu baš posebnu dobrodošlicu

‘Rat u neposrednoj blizi, energetska kriza, posljedice klimatskih promjena…’

Rektorica se osvrnula i nadolazeću akademsku godinu koja će biti izazovna po mnogočemu. Živimo u vremenu kada, smatra rektorica, svakodnevno bilježimo izazove za demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona.

– Europa i svijet bilježe rast autoritarnih režima, prijetnje temeljnim demokratskim vrijednostima pluralizma, uzajamnog uvažavanja i solidarnosti, ali i krizu prosvjećenosti. Ekonomski izazovi i pad standarda radikaliziraju socijalno ranjive skupine kojima se utjeha nudi u navodnom osnaživanju njihova identiteta, a zapravo u isključivosti i uskraćivanju sloboda drugima. Rat u neposrednoj blizini, energetska kriza, posljedice klimatskih promjena, slabljenje povjerenja u institucija i sustava čine godinu pred nama dodatno složenom, piše u pismu riječke rektorice.

Generacije prije nas, ali i one koje tek dolaze, imale su i imat će svoje izazove. Izazova je, istaknula je, uvijek bilo, no uvijek smo ih uspjevali riješiti.

Izdvojeni članak
Ivan Pavao Boras, u pozadini zgrada rektorata Sveučilišta u Zagrebu

Glavni studentski predstavnik ponovno će se kandidirati: ‘Računi će svima biti dostupni’

‘Egoizam nije prirodna datost niti ključ društvenog uspjeha’

Nije utješna činjenica da svaka generacija misli da su njeni izazovi teži od svih prethodnih, a nije utjeha ni, ističe rektorica, ni pozivanje na objektivno teške okolnosti.

– Utjehu treba tražiti u razumijevanju da smo sposobni za sve što nije ljudski nemoguće. Rješenje je u razumijevanju da formula naše dobrobiti uključuje dobrobit drugih. Ljudski kapaciteti za altruizam su ogromni, kada shvatimo da egoizam nije prirodna datost niti ključ društvenog uspjeha, napisala je Prijić Samaržija.

Ova je akademska godina posebna za riječko sveučilište jer će ono proslaviti sovju pedesetu obljetnicu. Rektorica na koncu pisma poziva da se pridruže istraživačkim susretima, razgovorima i događanjima.

– Naša slavljenička poruka je naš način života i rada – otvorenost idejama, ljudima, zajednici, svijetu te stalnom proširivanju prostora slobode, suradnje i solidarnosti. Semper magis, zaključila je rektorica Snježana Prijić Samaržija u svojem pismu povodom početka nove akademske godine.