Pretraga

Riječka rektorica dobila važnu funkciju: Postaje čelnica tijela koje okuplja sveučilišta ovog dijela Europe

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija postaje predsjednica Rektorskog foruma jugoistočne Europe i zapadnog Balkana. Riječ je o tijelu koje okuplja sveučilišta iz regije. Forum je održan ovih dana, upravo u sklopu obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci.

Snježana Prijić Samaržija

Snježana Prijić Samaržija | foto: srednja.hr

Rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, tijelo koje, okuplja sveučilišta iz regije i posvećeno je unaprjeđenju suradnje među sveučilištima i jačanju glasa akademskih institucija u ovom dijelu Europe, održano je ovih dana u riječkom rektoratu. I to u obliku dvodnevne konferencije na kojoj se govorilo o izazovima s kojima se suočava jugoistočna Europa.

Čime se Forum bavi?

Jedna je to od inicijativa koje potječu Berlinskog procesa, ideje za bolju integraciju jugoistočne Europe. Među ciljevima mu je promicanje europskih politika u znanosti i visokom obrazovanju, ideja je i razmjena dobrih praksi među rektorima, kao i jačanje suradnje na zajedničkim projektima. Sedmi po redu Rektorski forum održan je kao dvodnevna konferencija posvećena sadašnjim izazovima s kojima se jugoistočna Europa suočava.


TKO JE SVE SUDJELOVAO NA FORUMU?

Rektorski forum jugoistočne Europe i zapadnog Balkana ugostio je više od 70 predstavnika sa sveučilišta iz regije, od čega 17 rektora i prorektora:

Zdravko Kačič, rektor Sveučilišta u Mariboru; Gregor Majdič, rektor Sveučilišta u Ljubljani; Ludvik Toplak, rektor Sveučilišta Alma Mater Europaea (Maribor); Vladimir Božović, rektor Sveučilišta Crne Gore; Nikola Jankulovski, rektor Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju; Igor Nedelkovski, rektor Sveučilišta Sv. Klimenta Ohridskog, Bitola; Nermina Hadžigrahić, rektorica Sveučilišta u Tuzli; Radoslav Gajanin, rektor Sveučilišta u Banjoj Luci; Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu; Dejan Madić, rektor Sveučilišta u Novom Sadu, Vladan Đokić, rektor Sveučilišta u Beogradu; Mirjana Nikolić, rektorica Umjetničkog sveučilišta u Beogradu; Sanja Bijakšić, prorektorica Sveučilišta u Mostaru; Boštjan Markoli, prorektor Sveučilišta u Ljubljani; Faton Berisha, prorektor Sveučilišta ‘Hasan Priština’ u Prištini; Biljana Angelova, prorektorica Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skoplju; Irena Orović, prorektorica Sveučilišta Crne Gore.


Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo, želi proširiti suradnju s Indonezijom: Evo koliko imaju vrhunskih sveučilišta

Riječka rektorica postala predsjednica Foruma

Kako je priopćeno s riječkog Sveučilišta, nova predsjednica Rektorskog foruma postala je rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija, a mandat će joj započeti s 1. listopadom. Inače, prethodne dvije godine Forumom je predsjedalo Sveučilište u Beogradu.

Na Forumu održanom proteklih tri dana sudionici su, podijeljeni u tri paralelne radne skupine, raspravljali o izazovima u visokom obrazovanju i istraživanju u ovom dijelu Europe. Prva je bila posvećena pomacima u obrazovnim i znanstvenim politikama u jugoistočnoj Europi, druga je raspravljala o napretku i razvoju visokoobrazovnih programa u JI Europi, dok je rad treće skupine bio je usmjeren na napredak u području istraživanja i inovacija.

– Zaključci i prijedlozi svake radne skupine predstavljeni su čelnicima sveučilišta tijekom sjednice Opće skupštine, koja je potom usvojila prijedloge te jednoglasno prihvatila njihov program rada i potvrdila izbor triju voditeljica skupina. Radne skupine nastavit će s radom tijekom sljedećih dviju godina. U sklopu najvažnijeg dijela Foruma, sjednice Opće skupštine, prihvaćena je odluka kojom se radu Foruma službeno priključuju četiri nova sveučilišta: Sveučilište u Tirani (Albanija), Sveučilište ‘Haxhi Zeka’ (Kosovo), Sveučilište ‘Ukshin Hoti’ Prizren (Kosovo) i Sveučilište ‘Goce Delčev’ Štip (Sjeverna Makedonija), priopćeno je sa Sveučilišta u Rijeci.

Dodaju i da su predstavnici sveučilišta usvojili i Deklaraciju. Potpisivanjem te deklaracije obvezali su se da će ‘zajedničkim radom zagovarati unaprjeđenje i jačanje regionalnog i međunarodnog povezivanja te zajedničke inicijative i projekte, podići standarde kvalitete istraživanja i visokog obrazovanja, ali i poboljšati akademsku mobilnost unutar mreže institucija.’