Pretraga

Sveučilište u Zagrebu se pohvalilo, želi proširiti suradnju s Indonezijom: Evo koliko imaju vrhunskih sveučilišta

A- A+

Sveučilište u Zagrebu želi više i jače surađivati s Indonezijom, tamošnjim visokim učilištima i poduzećima. U cijelu priču želi uključiti što više zagrebačkih fakulteta i proširiti programe za studente. Kako bi se konkretizirala suradnja, uskoro će u Indoneziju poslati i svoju delegaciju na službeno putovanje. Zaključak je to sastanka kojim su se pohvalili na svojoj web stranici.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Ovoga utorka na našem najvećem i vodećem zagrebačkom sveučilištu održan je interesantan sastanak. Prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Jurica Pavičić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Tomislav Josip Mlinarić s predstavnicima zagrebačkih fakulteta razgovarali su o suradnji s Indonezijom.

Izdvojeni članak
zgrada rektorata sveučilišta u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu se hvali da je jedino u državi koje ima razmjenu studenata – s Indonezijom

Proširivanje suradnje s Indonezijom

Točnije, održan je sastanak o proširivanju i konkretiziranju suradnje s tamošnjim visokoobrazovnim institucijama i poduzećima.

– Zbog povećane zainteresiranosti dalekih zemalja za studiranjem u europskim gradovima i njihove deficitarnosti internacionalizacije, zaključilo se da je potrebno konkretizirati i ponuditi stranim studentima, ne samo doktorske studije na engleskom jeziku, već i projekte unutar studija te stvoriti mogućnosti za razvoj dvojnoga doktorata, posebno u području biotehničkih znanosti. Na sastanku se razgovaralo i o izazovima vezanima za studente koje postavlja suradnja s jednom dalekom izvaneuropskom zemljom, kao što je dobivanje viza ili nivo znanja engleskoga jezika, što također ostavlja mogućnosti za poboljšanje suradnje.Također, Indonezija svojim ubrzanim razvojem i tehnološkim napretkom ulazi u skupinu najvećih ekonomija na svijetu te je kao takva privlačna znanstvenoj i gospodarskoj zajednici u Hrvatskoj. Jedan od zajedničkih ciljeva je i internacionalizacija visokoga obrazovanja i potencijal dugoročne suradnje, stoji u priopćenju sa Sveučilišta u Zagrebu.

Nastavak je to razgovora i inicijative koje je pokrenuta prije više od mjesec dana kada su se sastali predstavnici izaslanstva Indonezije i Sveučilišta u Zagrebu. Na tom sastanku sudjelovali su visoki predstavnici iz politike, kao što potpredsjednik Narodne savjetodavne skupštine Republike Indonezije Sjarifuddin Hasan i član Skupštine Anton Sukartono te veleposlanica Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Suwartini Wirta.

– Cilj sastanka bio je inicijalan zajednički dogovor oko jačanje suradnje te stvaranje preduvjeta za sklapanje bilateralnih sporazuma radi razmjene studenata i iniciranja potencijalnih zajedničkih aktivnosti te osnaživanja projektne i gospodarske suradnje institucija dviju zemalja, podsjetili su iz zagrebačkog rektorata.

Naše izaslanstvo će otputovati u Indoneziju

U ovaj su sastanak bili uključeni Fakultet političkih znanosti, Agronomski fakultet, Ekonomski fakultet i Fakultet prometnih znanosti, ali naravno i Nebojša Koharović, izvanredni i opunomoćeni hrvatski veleposlanik u Republici Indoneziji koji svojim savjetima i utjecajem, priopćili su iz rektorata, pomaže u svrhu razvoja ove inicijative i suradnje.

Sveučilište u Zagrebu već ima uspostavljenu suradnju s nekoliko visokoobrazovnih institucija u Indoneziji, kao što su Agronomsko sveučilište u Bogoru, Tehnološki institut u Bandungu te Sveučilište u Lampungu. Stalni su to partneri s kojima naše najveće i vodeće sveučilište provodi programe, ponajprije u okviru europskih projekata, odnosno Erasmus+ mobilnosti.

– Svi sudionici sastanka svojim su iskustvima i prijedlozima doprinijeli kako bi se definirala sljedeća faza strategije suradnje i u konačnici sažeto je nekoliko zaključaka: potrebno je identificirati projekte u Indoneziji u koje bi se Sveučilište u Zagrebu moglo uključiti, namjera je uključiti još više sastavnica Sveučilišta (studijskih i istraživačkih programa) pa i gospodarskih subjekata koji bi sudjelovali u planu aktivnosti, prepoznati projekte u Hrvatskoj u koje bi se indonezijske institucije mogle uključiti, zatim ponudu sklopiti u jednu cjelinu uz nekoliko odabranih najvažnijih tema i projektni pristup. Neka od područja na kojima bi se suradnja mogla ostvariti su informatičke tehnologije, zelena tranzicija, uspostavljanje pametnih gradova te urbanih uređenja, područje logistike, područje održivoga prometa, naveli su sa Sveučilišta.

Zanimljivo, dogovorili su da se uskoro osnuje izaslanstvo sa Sveučilišta koje bi otputovalo u Indoneziju te iznijelo detaljnije prijedloge suradnje.

Izdvojeni članak
student sjedi u predavaonici na fakultetu

Izašla je prestižna Šangajska lista najboljih sveučilišta na svijetu: Na njoj samo jedno naše

Kako kotiraju na rang listama najboljih sveučilišta na svijetu?

Budući da se radi o dosta ozbiljnoj suradnji onoga što bi trebala biti naša akademska i znanstvena perjanica – Sveučilišta u Zagrebu – i indonezijskih sveučilišta, odlučili smo provjeriti kako kotiraju na rang listama najboljih na svijetu.

ARWU, kolokvijalno poznata kao Šangajska lista za 2023. godinu uopće ne rangira sveučilišta iz Indonezije. Podsjetimo, ta lista broji, među ostalim, i broj zaposlenika i alumnija dobitnika Nobelove nagrade. Na još jednom popularnom rangiranju naziva Times Higher Education indonezijska su se sveučilišta našla između 800. i 1200. mjesta. THE rangiranje ima čitav niz faktora koje promatra, od kvalitete podučavanja, istraživanja i citata preko internacionalne reputacije pa sve do transfera znanja u industriju i gospodarstvo.

Međutim, na QS rangiranju najboljih svjetskih sveučilišta, i to za 2024. godinu, indonezijska sveučilišta, barem neka od njih, kotiraju dosta dobro. Tako se Universitas Indonesia plasiralo na 237. mjesto, Sveučilište Gadjah Mada na 263., Institut tehnologije u Bandungu na 281., Sveučilište Airlangga na 345. mjesto, a Poljoprivredno sveučilište u Bogoru na 489. mjestu. QS lista prati više faktora, od istraživačkog utjecaja do reputacije sveučilišta među akademicima diljem svijeta.