Pretraga

Riječka rektorica za Srednja.hr: Na sjednici Rektorskog zbora nije bilo glasovanja o potpori Povjerenstvu Dijane Vican

A- A+

Kako je 1. lipnja, tijekom prosvjeda zbog netransparentnosti u najnovijim zbivanjima oko kurikularne reforme, objavio N1, na sjednici Rektorskog zbora 30. svibnja nije se glasovalo o podršci radu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije, na čelu kojeg se nalazi zadarska rektorica Dijana Vican, ujedno i članica Rektorskog zbora. Naime, prema pisanju N1, predsjednik Rektorskog zbora, splitski rektor Šimun Anđelinović, uputio je priopćenje da rektori jednoglasno podupiru Dijanu Vican i njeno Povjerenstvo za provedbu Strategije. N1 je doznao kako to nije bilo slučaj, no već sutradan, 2. lipnja, Anđelinović je izjavio kako je odluka o potpori Dijani Vican na sjednici bila jednoglasna. Po prvi puta svoju stranu priče iznosi riječka rektorica Snježana Prijić Samaržija.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija u sredini s prorektorima

O svemu tome odlučili smo upitati novoizabranu rektoricu Sveučilišta u Rijeci Snježanu Prijić Samaržiju, ujedno i članicu Rektorskog zbora. Pitanja koja smo joj uputili temeljili smo na njezinom nedavnom intervjuu, također za N1 televiziju, gdje je izrazila podršku provedbi kurikularne reforme pod vodstvom Borisa Jokića i kazala kako je dolazak na prosvjed 1. lipnja njezina dužnost.

Izdvojeni članak

Izabrana nova rektorica: Pročitajte kako će se razvijati Sveučilište u Rijeci

Na dnevnom redu sjednice nije bilo točke vezane uz rad Povjerenstva za provedbu Strategije

Kako nam je kazala u opširnom odgovoru, sjednica Rektorskog zbora održana 30. svibnja 2017. u Osijeku, bila je prva sjednica Rektorskog zbora na kojoj je sudjelovala u funkciji rektorice, dakle, s pravom glasa. Upitali smo rektoricu Prijić Samaržiju je li se na spomenutoj sjednici zaista glasovalo o podršci Povjerenstvu Dijane Vican.

– U dnevnom redu sjednice nije bilo točke vezane uz rad Povjerenstva, već je rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican pod točkom razno informirala Rektorski zbor RH i iznijela svoj stav vezan uz najnovija događanja vezana uz imenovanje voditeljice i članova ERS, medijsko praćenje te najavljeni prosvjed. Osobno, cijenim rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican kako zbog njezinog dugogodišnjeg rada u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, tako i zbog rada na mjestu rektorice Sveučilišta u Zadru. Također, bila sam dirnuta njezinom srčanosti vezanom uz izneseni stav o ustrajnom radu na nastavku kurikularne reforme i transparentnosti procedure izbora. Držim da je cijeli rektorski zbor RH bio suglasan u tome jer nije bilo komentara na podršku koju su joj uputili rektori Šimun Anđelinović kao predsjednik i rektor Damir Boras, kazala nam je Prijić Samaržija.

No, ističe nam kako na sjednici nije bilo rasprave o radu Povjerenstva pod vodstvom Dijane Vican.

– Nije bilo niti materijala temeljem kojih bismo mogli voditi raspravu o provedenom postupku izboru članova ERS-a, niti je bilo glasovanja o određenim prijedlozima vezanim uz potporu Povjerenstvu, niti o medijskom praćenju. Najavljeno je da ćemo naknadno dobiti zaključak kako bi se mogli usuglasiti. Zaključak Rektorskog zbora RH sam primila 2.6.2017. u 10:51 kao obavijest jer nije bio upućen rektorima već je bio naslovljen na novinarku N1. Nakon toga sam poslala sam poruku predsjedniku Rektorskog zbora RH prof. dr. sc. Šimunu Anđelinoviću, ali i rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican kao obavijest, u kojem iznosim svoj stav da glasovanja o navednom sadržaju zaključka nije bilo, pojašnjava cijelu zavrzlamu riječka rektorica.

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

Prijić Samaržija: Potrebno uvažiti mišljenje javnosti i detaljno odgovoriti na legitimne upite medija vezane uz postupak izbora članova ERS-a

Uz to, Prijić Samaržija nam kaže kako dosad o ovome nije davala nikakve izjave predstavnicima medija jer drži da postoje uobičajeni i službeni putevi izvješćivanja o sadržaju sjednica Rektorskog zbora i raspravama na njima.

– Međutim, obzirom na činjenicu da je zaključak poslan medijima, držim da moram i javno ostati dosljedna svojem stavu koji sam ranije iznosila vezano uz kurikularnu reformu. Smatram da je nužno uspostaviti nacionalni konsensens vezan uz što skoriji nastavak započetog procesa te da je potrebno uključiti stručnjake na način da se osigura potrebni pluralizam razloga i stavova. Također, mišljenja sam da je potrebno uvažiti mišljenje javnosti kao i odgovoriti detaljno na legitimne upite medija vezane uz postupak izbora članova ERS-a, kaže Prijić Samaržija i dodaje kako se ne može zanemariti činjenica da je u Povjerenstvu Dijane Vican došlo i do ostavke jednog člana (op.a. ostavku je podnio Josip Milat), a da je član koji je glasovao suzdržano (op.a. radi se o Peri Lučinu) kasnije izjavio da ne bi bio suzdržan da je imao sve potrebne podatke.

Izdvojeni članak

Glasna tišina: Zašto MZO skriva informacije o radu Povjerenstva Dijane Vican i Matka Glunčića?

Da je došlo do glasovanja o podršci radu Povjerenstva, Prijić Samaržija bila bi suzdržana

Prijić Samaržija ističe kako nije imala prilike dobiti na uvid nikakav pisani materijal u smislu obrazloženja ili očitovanja o radu Povjerenstva koji bi joj omogućio kompetentnu odluku o radu Povjerenstva.

– Imajući sve to u vidu, da sam imala prilike glasovati ili dati mišljenje o sadržaju Zaključka, bila bih suzdržana. Potvrđujem da sam bila i na prosvjedu, ne kako bih prosvjedovala protiv bilo koga, već da bih kao građanka i osoba koja obnaša funkciju rektora bila upoznata sa stavovima javnosti, kaže nam Prijić Samaržija.

Na kraju, dodaje kako je spremna prihvatiti stav većine prilikom glasovanja u Rektorskom zboru RH o potpori Povjerenstvu, ali i činjenicu da je moguće usamljena ili jedina koja misli na ovakav način.

– No, držim da je različitost i pluralizam mišljenja vrijednost svake rasprave, zaključuje rektorica Sveučilišta u Rijeci.