Pretraga

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

A- A+

Nakon što je u ponedjeljak Povjerenstvo za Strategiju izabralo novu voditeljicu i članove Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, jučer prijepodne ostavku na članstvo u Povjerenstvu dao je Josip Milat. Kako je naveo, učinio je to zbog ‘pravnih proceduralnih makinacija’ u izboru voditelja i članova ERS-a. Osim toga, u svojim jučerašnjim izjavama za Srednja.hr, član Povjerenstva Vedran Mornar naznačio je kako je postupak izbora voditeljicei članova novog ERS-a bio netransparentan. Čini se kako je Povjerenstvo za Strategiju u novim problemima – Srednja.hr otkriva da je u Ekspertnu radnu skupinu izabran kandidat Mirko Ruščić koji ne zadovoljava uvjete javnog natječaja raspisanog za članove ERS-a.

Foto: www.mzo.hr

Ekspertna radna skupina za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, prema kriterijima ustroja koje je donijelo Posebno stručno povjerenstvo za provođenje CKR na čelu s Dijanom Vican, sastoji se od voditelja/ice i 12 članova. U ponedjeljak smo doznali kako je nova voditeljica ERS-a Jasminka Buljan Culej, a izabrano je i sedam članova ERS-a. Za pet mjesta u ERS-u članovi nisu bili potvrđeni na sjednici Povjerenstva pa će za njih biti ponovljen javni natječaj. 

Uz Jasminku Buljan Culej, izabrani su Gordana Lešin, Dubravka Brezak-Stamać, Sonja Rupčić Petelinc, Robert Kuhar, Mirko Ruščić, Ružica Vuk i Loretana Farkaš. Provjerom uvjeta koje su kandidati za ERS morali ispuniti, otkrili smo da jedan od izabranih članova novoga ERS-a ne zadovoljava uvjetima javnog natječaja.

Izdvojeni članak

Imenovana Jokićeva nasljednica i 7 članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu: Za 5 mjesta ponavlja se javni natječaj

Imenovani član ERS-a nema izbor u traženom polju znanstveno-nastavnog zvanja 

Mirko Ruščić, pročelnik Odjela za biologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, izabran je i kasnije odlukom ministra Barišića imenovan članom ERS-a i to u kategoriji stručnjak s nastavničkih studija. 

Prema javnom natječaju za prijavu kandidata za voditelja i 12 članova ERS-a, jedan član ERS-a birao se upravo u kategoriji stručnjaka s nastavničkih studija. Dva su uvjeta koja su kandidati u ovoj kategoriji morali ispuniti: 

• najmanje desetogodišnje iskustvo stečeno radom u nastavi

• izbor u znanstveno-nastavno zvanje u polju pedagogije, ili metodike. 

Detaljnijim pretraživanjem, otkrili smo da izabrani kandidat u ovoj kategoriji Mirko Ruščić, ne udovoljava drugom uvjetu, odnosno, da nema izbor u znanstveno-nastavno zvanje u polju pedagogije, psihologije ili metodike. Naime, Ruščić je 22. studenog 2010. prvo izabran u nastavno zvanje za znanstveno područje prirodnih znanosti, znanstveno polje biologija. Potom je dvije godine kasnije, točnije 10. prosinca 2012., održao nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta za znanstveno područje prirodnih znanosti, polje biologija, grana botanika. 

U razgovoru koji smo vodili s Mirkom Ruščićem, potvrdio nam je da je izabran u navedeno: znanstveno-nastavno zvanje docenta za znanstveno područje prirodnih znanosti, polje biologija, grana botanika. Potvrdio nam je da na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu drži metodičke predmete, a na naš upit još jednom je ponovio da je njegovo znanstveno polje biologija, a grana botanika.

Posebno stručno povjerenstvo za Strategiju prekršilo proceduru u postupku izbora Mirka Ruščića 

Obavijesti o nastupnim predavanjima kojima je Ruščić biran u nastavno, a potom u znanstveno-nastavno zvanje možete vidjeti u dokumentima ispod:

Nastupno predavanje Ruščić 1 by srednja.hr on Scribd

Nastupno Predavanje Ruščić 2 by srednja.hr on Scribd

Ruščić bi kao biolog teoretski mogao biti izabran u metodici prirodnih znanosti (interdisciplinarno područje), no uvidom u njegovu znanstvenu bibliografiju, dostupnu ovdje, jasno je da nije mogao niti biti izabran u traženom polju.Kako Ruščić nije izabran u odgovarajuće zvanje koje je zahtijevao javni natječaj, Posebno stručno povjerenstvo prekršilo je proceduru u ovom postupku, izabravši osobu koja ne udovoljava uvjetima javnog natječaja za člana ERS-a.

Izdvojeni članak

Pala prva ostavka nakon imenovanja nove voditeljice Cjelovite kurikalarne reforme i članova timova

Odabir voditelja i članova ERS-a vršilo ‘podpovjerenstvo’ čiji sastav Ministarstvo nikada nije javno objavilo 

Odabir voditelja i članova ERS-a vršilo je Povjerenstvo za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Radi se o svojevrsnom ‘podpovjerenstvu’ Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije. Prvi puta Povjerenstvo za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reformespominje se u priopćenju Ministarstva obrazovanja od 2. svibnja, kada se MZO pohvalio brojem prijavljenih kandidata za voditelja i članove ERS-a. 

U tom priopćenju stoji kako se upravo na taj dan sastalo Povjerenstvo za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reformei otvorilo pristigle prijave za ERS. Osim toga, u priopćenju su naznačene i zadaće navedenog Povjerenstva. 

– Zadaća Povjerenstva je odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme između prijavljenih kandidata temeljem provedenoga Javnog natječaja te utvrđenih kriterija i uvjeta. Povjerenstvo će analizirati prijave pristigle na Javni natječaj te donijeti prijedlog odabira voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. S prijaviteljima za voditelja Ekspertne radne skupine Povjerenstvo će provesti intervjue, stoji u priopćenju MZO-a od 2. svibnja. 

Kao što smo već pisali, Ministarstvo nikada nije javno objavilo sastav Povjerenstva za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Mediji su neslužbenim putevima doznali da se na čelu tog Povjerenstva nalazi Milena Žic Fuchs, a da su članovi Davor Romić, Ivana Puljiz, Ivan Milanović Litre i Drago Šubarić.

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

Član Posebnog povjerenstva Mornar protestirao zbog činjenice da je ‘podpovjerenstvo’ biralo članove i voditelja ERS-a 

To je ‘podpovjerenstvo’ u ponedjeljak na sjednici Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije predložilo voditeljicu i članove novoga ERS-a. Kako nam je jučer rekao Vedran Mornar, član Posebnog stručnog povjerenstva, na toj je sjednici protestirao zbog činjenice da je ‘podpovjerenstvo’ biralo članove i voditelja ERS-a. 

Tvrdi da se takav način odabira protivi Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, a u konačnici, i odluci premijera o osnivanju Posebnog stručnog Povjerenstva. Naime, u odluci Vlade RH o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva za Strategiju, donesenoj krajem siječnja ove godine, stoji kako je jedna od zadaća Posebnog stručnog povjerenstva i ustroj Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Izdvojeni članak

Vlada se sjetila nakon godinu dana: Kreće izbor za Jokićevog nasljednika

Vican: Ako postoji propust, postoje službe koje će se njime pozabaviti 

Za komentar na činjenicu da je u Ekspertnu radnu skupinu odabrana osoba koja ne udovoljava uvjetima natječaja, pitali smo i predsjednicu Posebnog stručnog povjerenstva, Dijanu Vican, koja nas je žurno i uputila da pismeno prijavimo propust Ministarstvu ili samom Posebnom stručnom povjerenstvu. 

– Samo vi to napišite i dostavite. Nema nikakvih problema. Postoji povjerenstvo, pravnici će gledati i budite bez brige. Samo vi to pošaljite. Ja nemam komentare, ja ću čitav postupak izvršiti po proceduri. Sve što ste uočili samo napišite, postoje tijela i službe i pravnici koji će sve razmatrati, rekla nam je Vican. 

Nakon što smo ju prekinuli i pokušali objasniti da se radi o članu Mirku Rušičiću te o kojem je točno propustu riječ, Vican odgovara: 

– Ne znam ja tko je tko, o tome neću, to nije moja uloga, ja sam predsjednica Povjerenstva i ja moram upravo zaprimiti, i to mi je drago da mi se javljate. Znači, ako je bilo koji propust bio i da ga ja nisam vidjela, a vidite ga vi, ja ću to istog trena propitati. Slobodno mi to pošaljite, ali ja nemam što komentirati, niti sam ja pozvana komentirati, zaključuje Vican.

Izdvojeni članak

Glasna tišina: Zašto MZO skriva informacije o radu Povjerenstva Dijane Vican i Matka Glunčića?

Barišić: Do sada je ovo bila najbolja demonstracija kako se stručno može odabirati ljude 

Na kraju, podsjetimo i na jučerašnje izjave ministra Barišića o imenovanju nove Ekspertne radne skupine. 

– Do sada je ovo bila najbolja demonstracija kako se stručno može odabirati ljude, rekao je Barišić i dodao da je Povjerenstvo došlo do izvrsnih kandidata. 

Barišić je rekao i da je Povjerenstvo razmatralo kandidate na temelju materijala koje je dobilo te da je to uobičajena procedura. 

– Ako igdje, ovdje je poštovana struka. Kriteriji po kojima su se birali, od radnoga staža do sudjelovanja u vođenju projekata do uspješnosti u realizaciji, obrazovanosti i komunikacijskih sposobnosti. Mislim da treba poštivati ovaj izbor, kazao je jučer Barišić. 

Kako smo naglasili prethodno, odabir voditelja i članova ERS-a vršilo je ‘podpovjerenstvo’ – Povjerenstvo za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Potom je ‘podpovjerenstvo’ na sjednici u ponedjeljak Posebnom stručnom povjerenstvu za Strategiju predložilo voditeljicu i članove novoga ERS-a. Posebno stručno povjerenstvo za Strategiju izabralo je, između ostalih, i predloženog Mirka Ruščića, a ministar Pavo Barišić donio je Odluku o imenovanju voditelja i sedmero članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.

Dopuna tekstu, 24. svibnja 2017., u 12:26 h – Konferencija za novinare u MZO

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja danas će se u 15 sati održati konferencija za novinare, a na temu provedbe cjelovite reforme obrazovanja. 

Kako obavještava MZO, na konferenciji će govoriti Dijana Vican, predsjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti, Jasminka Buljan Culej, novoizabrana voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme i ministar Pavo Barišić. 

 – Na konferenciji će biti riječi o dosadašnjem radu Posebnoga stručnog povjerenstva, izradi Akcijskoga plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te izboru Ekspertne radne skupine za provođenje cjelovite kurikularne reform, poručuju iz Ministarstva.