Pretraga

Saborska zastupnica prozvala Fuchsa i Plenkovića, traži da plate testiranje studentima

A- A+

Poznato je kako je Stožer civilne zaštite donio odluku da zaposlenici javnih i državnih službi prilikom dolaska na posao moraju pokazati COVID potvrdu ili negativan test. Odluka Stožera nije obvezujuća za studente, ali fakulteti zbog svoje autonomije mogu donijeti odluku prema kojoj COVID potvrde moraju imati i sami studenti. Neki su već donijeli takve odluke, ali, primjerice Filozofski, studentima će testiranje plaćati samo do petka. Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, pozvala je premijera Andreja Plenkovića i ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da studentima koji se nisu cijepili plate testiranje.

Marija Selak Raspudić
Foto: Ivan Klindić | srednja.hr

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić pozvala je u četvrtak premijera Andreja Plenkovića i ministra Radovana Fuchsa da preuzmu odgovornost za epidemiološke mjere. Zahtjeva i da studentima koji se nisu cijepili plate testiranje kako bi mogli pohađati nastavu bez dodatnih troškova, prenosi N1 televizija.

– Pozivam Plenkovića i resornog ministra Fuchsa da preuzmu odgovornost za epidemiološke mjere koje donosi parapolitičko tijelo Stožer civilne zaštite, kojem su oni dali legitimitet, i da plate testiranje studentima koji se nisu cijepili kako bi mogli pohađati nastavu bez da im se nameće dodatni trošak koji si ne mogu priuštiti, zbog čega su prisiljeni na cijepljenje i stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale hrvatske građane, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare, prenosi N1.

Tvrdi da su studenti diskriminirani

Ustvrdila je da se na studentima prelama sva nelogičnost i diskriminatornost COVID potvrda. Podsjetimo, manji broj fakulteta – Filozofski, Veterinarski, Prirodoslovno-matematički, Kineziološki i Medicinski u Zagrebu, donijeli su odluku da osim zaposlenika, COVID potvrde moraju imati i studenti koji dolaze na faks.

– Kada je uvedena mjera obaveznih COVID potvrda za državne i javne službenike pojavilo se pitanje njezine primjene na studente jer ako je ne moraju platiti, mjera nije epidemiološka i virus se nesmetano širi, a ako je moraju imati, tko će to platiti. Ako je moraju sami platiti, diskriminirani su u odnosu na ostale građane, a ako je država plati, privilegija je u odnosu na ostale građane jer se njome mogu koristiti i druge institucije, kazala je Selak Raspudić.

Smatra i da je Vlada postupila krajnje neodgovorno i odlučila ga zaobići pa su se krajnje cinično pozvali na autonomiju fakulteta. Tvrdi i kako je odluka da studenti ne moraju imati COVID potvrde, ali da fakulteti samostalno o tome mogu odlučiti, proizvela potpuni kaos na terenu i dovela do primjene različitih pravila o testiranju studenata.

– Studenti za koje je virus manje rizičan zbog njihove dobi, koji su u materijalno nepovoljnijoj situaciji jer se još nisu financijski osamostalili moraju sami plaćati testiranje, dok je profesorima, bogatijima i ugroženijima ono besplatno. I to u zemlji koja se voli nazivati zemljom znanja i koja će navodno povećati izdvajanja za znanost, kaže Selak Raspudić.

Izdvojeni članak

Škole dobile dopis Ministarstva: Idu manje plaće za one koji su izostali s posla bez COVID potvrde

Pozvala rektore da pomognu

Selak Raspudić je zatražila od Plenkovića i Fuchsa da hitno riješe taj problem, ako inzistiraju na COVID potvrdama da ujednače praksu fakulteta omogućavanjem besplatnog testiranja svim studentima kako bi mogli ravnopravno i nesmetano nastaviti svoje studiranje.

– Pozivam i rektore svih sveučilišta da pomognu u rješenju ove situacije, dekane da izađu ususret studentima i profesore da se solidariziraju sa studentima i spriječe ovakav tip očite diskriminacije. Pozivam i sve studente da se nadiđu međusobne razlike u stavovima i da se ujedine protiv nepravednog i nelogičnog sustava, poručila je Selak Raspudić, prenosi N1 televizijia.

Podsjetimo, od 70.000 zagrebačkih studenata protiv COVID potvrda na fakultetima buni se njih tridesetak. Ispred Filozofskog već su održali par okupljanja, a sljedeće je u ponedjeljak ispred Kineziološkog fakulteta, za čije su studente COVID potvrde obvezne od 7. prosinca.

Poruke s prvog prosvjeda studenata ispred Filozofskog pogledajte u videu:

COVID potvrde bile su tema i našeg nedavnog podcasta Redakcija, pogledajte ga ispod: