Pretraga

Sad je već posve suludo što se događa sa studentskim izborima u Zagrebu: Objavili ‘neslužbene’ rezultate

Veterinarski fakultet u Zagrebu poništio je studentske izbore uslijed našeg otkrića da su prekršili zakon, a više od 40 dana nakon nisu ‘uskladili termin’ za ponavljanje izbora. Zbog toga, tehnički, studentski izbori u Zagrebu još nisu gotovi. Kad smo rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića upitali o tome, otkrio je da će i Fakultet strojarstva i brodogradnje ponoviti izbore. No samo izbore za fakultetske predstavnike studenata, ne i sveučilišne, koji su održani istovremeno, na istom mjestu i postupku. A onda se, nakon našeg upita, događa presedan – na dan kada nam rektor dostavlja ove odgovore objavljena je ‘informacija’ o ‘neslužbenim’, nepotpunim rezultatima izbora za sveučilišne studentske predstavnike. I to bez glasova s Veterine.

kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Foto: srednja.hr

Izbori za studentski zbor, predstavnike studenata na sveučilišnoj i fakultetskim razinama, na našem najvećem Sveučilištu u Zagrebu održani su 29. i 30. ožujka. Točnije, još se uvijek održavaju. Cijeli niz nepravilnosti tijekom provođenja izbora pratili smo na Ekonomskom fakultetuFakultetu šumarstva i drvne tehnologije, a sve je kulminiralo našim otkrićem da je Veterinarski fakultet prekršio zakonske i statutarne propise, zbog čega su na tom faksu izbori poništeni i moraju se ponavljati.

Više od 40 dana nakon što se to sve izdogađalo i birališta su zatvorena, još uvijek nemamo datum novih izbora na Veterini. O tome svemu šaljemo upit, a zagrebački rektor Stjepan Lakušić nam otkriva jednu posve novu dimenziju slučaja ‘studentski izbori’. Otkriva nam da će se izbori zbog nepravilnosti poništiti i ponoviti na još jednom faksu, a to je Fakultet strojarstva i brodogradnje, i to samo za fakultetske studentske predstavnike. Ostaje nejasno kako se mogu poništiti samo na fakultetskoj razini, kad se sveučilišni predstavnici biraju kada i fakultetski na istom biračkom mjestu i u, praktično, istom postupku.

Izdvojeni članak
studentica ubacuje listić u glasačku kutiju na studentskim izborima

O studentskim izborima mogu reći samo ovo: Evo zašto ne možemo imati lijepe stvari

Posljednjih više od 40 dana se ‘usklađuje termin’ za ponavljanje studentskih izbora

FSB je trenutno u procesu cjelovite obnove nakon potresa, pojašnjava rektor, iselio je iz svojih prostora i djeluje na više adresa pa se još uvijek traži ‘najbolje rješenje’, kaže, za organizaciju ponovljenih izbora. Što se tiče Veterinarskog faksa, na naš upit rektor kaže kako izbore na faksu raspisuje tamošnji dekan pa podcrtava kako je u tijeku ‘usklađivanje termina za organizaciju ponovljenih izbora’. Ponovimo, za usklađivanje su imali posljednjih više od 40 dana.

– Prema Pravilniku o izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu konstituirajuća sjednica studentskog zbora sastavnice, odnosno Studentskog zbora Sveučilišta, treba se održati u prvom mjesecu naredne akademske godine, tako da će se izbori održati u skoro vrijeme, kaže nam rektor Lakušić.

Pitamo ga i zašto niz fakulteta, prema onome što nam javljaju studenti, nije objavio rezultate izbora za studentski zbor. Rektor Lakušić se tu opet precizno poziva na propise i ne ide dalje od toga. Za provedbu izbora na razini fakulteta i akademija nadležni su, naglašava, dekani i uprave, a zadaća je fakultetskih izbornih povjerenstava da u suradnji s upravom objave privremene, a potom i konačne rezultate izbora za studentske predstavnike.


‘NA PROVEDBU IZBORA JE UTJECALA OBNOVA’

Zagrebačkog rektora Stjepana Lakušića smo upitali zašto se sa studentskim izborima ovoliko odugovlači.

– Na provedbu studentskih izbora sigurno je utjecala trenutna situacija s obnovom zgrada sastavnica Sveučilišta koje su oštećene potresima. Većina sastavnica se morala iseliti iz svojih prostora zbog početka radova te trenutno djeluje na više od jedne zamjenske lokacije. Te su okolnosti otežale organizaciju i provedbu izbornoga procesa. Uprava Sveučilišta vjeruje da će izborni proces, bez obzira na pojedine poteškoće, uskoro biti okončan, te da će novokonstituirani studentski zborovi započeti sa svojim djelovanjem početkom nove akademske godine, istaknuo je rektor zagrebačkog sveučilišta.


Izborno povjerenstvo objavilo dosad neviđen dokument

Tu dolazi najbizarniji dio rektorovog odgovora. Lakušić napominje kako se privremeni, pa tako ni konačni ukupni rezultati izbora za sveučilišne predstavnike ne mogu objaviti sve dok nisu održani na svim sastavnicama. Logičan je to slijed okolnosti o kojem je srednja.hr izvijestila već u prvom tjednu nakon održanih studentskih izbora. Konkretno, objavili smo članak u kojem studentima pojašnjavamo zašto još nema rezultata izbora za sveučilišne predstavnike studenata.

Međutim, nakon našeg upita, 11. svibnja, točno na dan kad smo dobili odgovor od rektora Lakušića, objavljena je jako čudan dokument o privremenim ‘neslužbenim’ rezultatima koji, naravno, nisu potpuni jer nedostaju glasovi s jednog faksa – Veterine – na kojem još ni ne znamo kad će biti održani ponovljeni izbori. Ostaje nejasno iz kojih propisa, bilo Zakona o studentskom zboru ili sveučilišnog Pravilnika o provedbi izbora za studentski zbor, proizlazi potez izbornog povjerenstva o objavi nepotpunih ‘neslužbenih’ rezultata izbora za sveučilišne predstavnike studenata. Na koncu, ostaje nejasno i, ako je već takav dokument objavljen, zašto se s njim čekalo mjesec dana od isteka žalbenog roka na fakultetima koji su regularno održali izbore.

Izdvojeni članak
Ivan Obadić i Stjepan Lakušić, u pozadini zgrada rektorata Sveučilišta u Zagrebu

Studentski izbori puni su nepravilnosti: Pitali smo šefa povjerenstva i rektora što će učiniti

– Izborno povjerenstvo Sveučilišta je donijelo početkom ovog tjedna odluku o objavi informacije o privremenim neslužbenim rezultatima izbora na Sveučilištu u Zagrebu, u kojoj će se objaviti nepotpuni rezultati izbora na razini Sveučilišta zajedno s rezultatima izbora na razini sastavnica, i u odgovoru za srednja.hr rektor Lakušić se referirao na taj čudan dokument.

U dokumentu osim navedenog, saznajemo i ‘neslužbene’ rezultate izlaznosti od 14,57 posto, a na nekim fakultetima, poput Šumarskog koji su obilježile studentske pritužbe za nepravilnosti pri provođenju izbora, izlaznost je visokih 63,18 posto. ‘Informacije’ o ‘neslužbenim’, de facto nepotpunim rezultatima za sveučilišne studentske predstavnike, datirane na 11. svibnja, možete pogledati u dokumentima ispod. Ako vam se ne prikazuju, ponovno učitajte stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab